Sağlık Makaleleri

Omuz Ağrısının Belirtileri ve Nedenleri

Omuz ağrısına sahip olmak zayıflatıcı bir deneyim olabilir. Özellikle ağır nesneler taşırken kollarınızı hareket ettirmeyi zorlaştırabilir. Omuz ağrısının birkaç nedeni vardır, ancak ağrının ana nedenlerinden biri iltihaptır. Enflamasyon, omzunuzdaki bağların bir kısmı iltihaplandığında kaslarınızın spazmına neden olduğunda ortaya çıkar. Sağlık Ağı olarak sizler için omuz ağrısı belirtilerini ve nedenlerini makale haline getirdik.

omuz ağrısının belirtileri ve nedenleri

Rotator Manşet Tendiniti

Rotator manşet tendinitinin semptomları omuz ağrısı ve üst koldaki ağrıyı içerir. Bu durum en çok 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Bu tür yaralanmalara tekrarlayan hareketler neden olur.

Rotator manşet tendinitinin tedavisi dinlenme, steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve fizik tedaviyi içerebilir. Fizik tedavi, omuzun hareket açıklığını düzeltmeyi ve ağrıyı azaltmayı amaçlar. Bazı durumlarda kortikosteroid enjeksiyonu önerilir. Bu tedaviler genellikle geçicidir. Ancak, herkes için çalışmazlar.

Doktor rotator manşet yırtığından şüpheleniyorsa, röntgen veya MRI istenebilir. Röntgen, omuz ağrısının diğer nedenlerini ekarte edebilir. MR, tendonun hasar derecesini gösterecektir. Daha ciddi vakalarda cerrahi müdahale kullanılır.

Doktor ayrıca steroid enjeksiyonları önerebilir. Bu enjeksiyonlar iltihabı azaltır ve kısa süreli rahatlama sağlar. Ameliyat önerilirse, cerrah artroskopik bir prosedür uygulayacaktır. Bu, eklem içine küçük bir kamera ve diğer aletlerin yerleştirilmesini içerir. Cerrah, omuzun arkasındaki kemikli çıkıntı olan akromiyonun alt tarafını görebilecektir.

Rotator manşet tendiniti, tam kalınlıkta manşet yırtıklarına yol açabilir. Tek bir olay veya aşırı kullanım nedeniyle manşet yırtılması meydana gelebilir. Tendonlara baskı yapan kemik mahmuzlarından da kaynaklanabilir.

Rotator manşet tendiniti tipik olarak dinlenme ve fizik tedavi ile düzelir. Tendonun iyileşmesi aylar alabilir. Manşet tendonları da egzersizlerle güçlendirilebilir. Tendon kireçlenirse, hastaların anahtar deliği ameliyatına veya ekstrakorporeal şok dalgası tedavisine ihtiyacı olabilir.

Rotator manşet tendinitinin tedavi edilmesinin zor olduğu durumlarda ameliyat önerilebilir. Çoğu durumda, bu prosedür başarılıdır.

omuz ağrısının belirtileri ve nedenleri

Osteoartrit

Omuz ağrısı oa’sı (osteoartriti) günlük aktivitelerinizi ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Ağır vakalarda ameliyat gerekebilir. Semptomlar ağrı, sertlik ve azalmış hareket aralığını içerir. Omuz Oa’sı başka koşullara yol açabileceğinden erken tanı koymak önemlidir. Neyse ki, ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için tedaviler mevcuttur.

Omuz ağrısı oa’sı teşhis etmek için doktorunuz sizden semptomlarınız, tıbbi geçmişiniz ve aktivite seviyeniz hakkında bir anket doldurmanızı isteyecektir. Cevaplar doktorunuzun teşhis koymasına ve kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Doktorunuz ayrıca fizik muayene yapabilir. Bu muayene sırasında doktorunuz osteoartritiniz mi yoksa başka bir rahatsızlığınız mı olduğunu belirlemek için sesleri dinleyecek ve eklemi hissedecektir. Doktorunuz herhangi bir rahatsızlık hissedip hissetmediğinizi görmek için omzunuza hafif bir baskı uygulayabilir.

Doktorunuz ayrıca röntgen çekebilir. Bir röntgen artritin boyutunu ortaya çıkarabilir. Omuz ağrısı Oa’sı teşhisi konulursa, ortopedi konusunda uzmanlaşmış bir doktora yönlendirilebilirsiniz.

Doktorunuz test için omuz ağrısı ekleminizden laboratuvara az miktarda sıvı gönderecektir. Sıvıdaki maddeler, doktorunuzun semptomlarınızı hafifletmek için tedavinizi özelleştirmesine yardımcı olabilir.

Doktorunuz ayrıca bir iğnenin eklem boşluğuna yönlendirildiği bir prosedür olan artrosentezi de kullanabilir. Bu, durumun iltihaplanmasını ve ağrısını azaltabilen bir tedavi türüdür. Ayrıca sıvıyı da çıkarabilir.

Bir artrosentezin sonuçları tipik olarak üç gün içinde elde edilebilir. Doktorunuz işlemden sonra mümkün olan en kısa sürede fizyoterapiye başlamanızı tavsiye edecektir.

omuz ağrısının belirtileri ve nedenleri

Polimiyalji Romatika

Polimiyalji romatizmalı hastalar arasında omuz ağrısı en sık görülen semptomlardan biridir. Genellikle hafiftir ve çoğu insan tedavi ile hastalıktan kurtulur. Ağrının yanı sıra diğer semptomlar sertlik, diş fırçalamada zorluk ve yorgunluğu içerebilir.

Polimiyalji romatika semptomlarına viral veya bakteriyel enfeksiyon, travma ve genetik dahil olmak üzere bir dizi neden neden olabilir. Bununla birlikte, doktorlar bazı insanların neden polimiyalji romatika geliştirdiğinden emin değilken diğerleri geliştirmiyor.

Polimiyalji romatika tanısı klinik özelliklere, kan testlerine ve fizik muayeneye bağlıdır. Bu hastalığın belirti ve semptomlarından bazıları şunlardır: omuzlarda, kalçalarda veya üst kollarda ağrı, sertlik ve ağrı.

Polimiyalji semptomları genellikle sabahları daha kötüdür. Bu hastalıktan muzdarip insanlar genellikle uzun süreli oturma veya yatma sürelerinden sonra omuzlarda ağrı ve sertlikten şikayet ederler. Yataktan kalkmakta veya giyinmekte zorluk çekebilirler. Kortikosteroid ilaçlar alınarak semptomlar hafifletilebilir. Sertliği azaltmak için düşük dozlarda veya iltihabı tedavi etmek için daha yüksek dozlarda alınabilirler.

Bu durumun teşhisi tipik olarak fizik muayene, kan testleri ve C-reaktif protein (CRP) testi ile yapılır. Hastalık için pozitif test yapan hastalar 24 saat içinde doktorlarını görmelidir. Ayrıca daha fazla test için bir romatoloğa yönlendirilmelidirler.

Romatoid artritin aksine, polimiyalji romatika eklemlerde kalıcı hasara neden olmaz. Bursit ile sonuçlanabilmesine rağmen genellikle elleri veya bilekleri etkilemez. Fibromiyaljiden farklı olarak kalıtsal bir bileşeni yoktur. Bununla birlikte, kadınlar hastalığı geliştirmek için erkeklerden daha büyük risk altındadır.

Hastanın yaşı, hastalığın başlangıcında önemli bir faktördür. Hastaların semptomları ilk fark ettikleri yaş ortalaması yaklaşık 70 yıldır.

omuz ağrısının belirtileri ve nedenleri

Subakromiyal Bursit

Subakromiyal bursit belirtileri omuzda ağrı, ağrı ve sertliği içerebilir. Uzun süreli eklem sorunlarına yol açabileceğinden bu durumu erken teşhis etmek ve tedavi etmek önemlidir.

Yapılacak ilk şey, doğru tanı koymak için bir ortopedi cerrahına görünmektir. Bu doktor omzun enfekte olup olmadığını, ne kadar ağrı olduğunu ve durumunuz için hangi tedavilerin en iyi olduğunu belirleyebilir. Bursa içindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmak için bir kortikosteroid enjeksiyonu kullanılabilir. Doktor ayrıca hareket aralığınızı değerlendirebilir ve durumu teşhis etmeye ve yönetmeye yardımcı olmak için başka araştırmalar yapabilir.

Omuz enfekte ise antibiyotik reçete edilebilir. Hastalar ayrıca ağrıyı hafifletmek ve normal hareketi düzeltmek için askılar ve diş telleri kullanabilirler. Omuza ek yük bindiren faaliyetlerden kaçınmalıdırlar.

Fizik tedavi ayrıca subakromiyal bursitli hastalara da yardımcı olabilir. Fizyoterapist bir hareket uzmanıdır ve omuzdaki kasları güçlendirmeye ve germeye yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş bir egzersiz programı oluşturabilir. Doğru egzersizleri kullanmak yaralanma olasılığını azaltabilir ve hareket aralığını artırabilir.

Ağır vakalarda ameliyat gerekebilir. Bu prosedür açık bir kesi yoluyla veya minimal invaziv bir yaklaşımla gerçekleştirilebilir. Bursa’nın cerrahi dekompresyonu kalınlaşmış keseyi çıkarabilir.

Hafif ila orta dereceli bursitli hastalar için doktor reçetesiz satılan ağrı kesiciler reçete edebilir. Buz veya soğuk paketler almak şişliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, bir kortikosteroid enjeksiyonu anında rahatlama sağlayabilir.

Şiddetli bursitli hastalar için daha kapsamlı testler ve tedavi seçenekleri önerilebilir. Bu testler röntgen, ultrason, MRI veya BT taramasını içerebilir.

omuz ağrısının belirtileri ve nedenleri

Donmuş Omuz Ağrısı

Donmuş omuz ağrısı belirtileri ağrı, sertlik ve sınırlı hareketi içerir. Bu semptomlar, giyinme veya tepeye ulaşma gibi günlük görevleri yerine getirmeyi zorlaştırabilir. Bu durumdan muzdaripseniz, tedavi için ortopedi doktorunu veya fizyoterapisti ziyaret etmelisiniz. Ciddiyetine bağlı olarak, kendi başınıza iyileşebilir veya ameliyata ihtiyacınız olabilir.

Bazı insanlar için, ağrıyı hafifletmek ve hareket açıklıklarını iyileştirmek için reçetesiz satılan bir iltihap önleyici ilaç yeterli olacaktır. Daha ciddi vakalarda kortikosteroid enjeksiyonu gerekebilir.

Bir fizyoterapist, hareket açıklığınızı korumak ve kaslarınızı güçlendirmek için egzersizler önererek donmuş omzunuzdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Şişliği azaltmak için omzunuzda bir buz torbası da kullanabilirsiniz.

Bir terapist, germe ve hafif hareket açıklığı egzersizleri gibi evde yapabileceğiniz egzersizleri bile önerebilir. Egzersizlerin nasıl yapılacağı ve kendinizi ne zaman zorlayacağınız konusunda size talimatlar verilmelidir.

Çok yardımcı olabilecek bir başka tedavi de sıcak bir pakettir. Bu, bölgeye kan akışını artıracak ve kasları gevşetecektir. Omuz ağrısı ekleminin iltihaplanmasını azaltmak için iltihap önleyici bir ilaç almak da önemlidir.

Bir steroid enjeksiyonu da donmuş omuz ağrısı semptomlarının çözümünde çok yardımcı olabilir. Bu enjeksiyon ultrason rehberliğinde verilebilir ve genellikle ağrı kesici bir anestezi eşlik eder.

MRG, donmuş omuzunuz olup olmadığını belirlemek için çok kullanışlı bir teşhis aracıdır. Ayrıca rotator manşet yırtığı, artrit veya omuz ağrısı ile ilgili başka sorunlarınız olup olmadığını da gösterebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu