Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan yüzde 30 maaş zammının ardından birçok sendika ve dernek iş bırakma eylemi yaptı.
“Memura gelince %30 reva görüldü”
Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği’de eyleme katılım sağlayan dernekler arasında yer aldı. Eyleme yönelik açıklamada bulunan Sa-HaDer, “Asgari ücrete yapılan zam bile %55 Devletin alacaklarına %122 zam yapıldı. Bugün neden alanlardayız biliyor musunuz? Memura gelince %30 reva görüldü de ondan! Kabul etmiyoruz! Susmuyoruz!” ifadelerine yer verdi.
Memurlar iş bıraktı
Genel Sağlık İş Genel Başkanı Derya Uğur ise açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizin içinde bulunduğu bugünkü ekonomik koşullarda; 8500 TL olarak açıklanan asgari ücretin alım gücü açısından yüksek olmadığını hepimiz bilmekteyiz.
Asgari ücrete yapılan artış sonrası, asgari ücret ile memur maaşları neredeyse eşitlenmiştir. Sorun kamu çalışanları ve emeklilerinin ücretlerinin komik ve acınacak oranda arttırılmasıdır. 2010 yılında asgari ücret 576 TL iken, ortalama memur maaşı asgari ücretin 3 katıydı. Günümüzde ise yeni açıklanan asgari ücret ile ortalama memur maaşları eşit seviyeye gelmiştir.
2002 yılında en düşük emekli aylığı, asgari ücretin 53 Türk Lirası üzerindeyken, yapılan son zamlarla birlikte en düşük emekli aylığı, asgari ücretin 3 bin Türk Lirası altında kalmıştır.
Kamu çalışanları ve emeklilerine yapılacak zam oranını Cumhurbaşkanı tarafından önce yüzde 25 olarak açıklanmış, sonra yandaş sendikanın talebiymiş gibi önceden belirlenmiş yüzde 30, bahşiş dağıtır gibi kamu çalışanlarına müjde olarak sunulmuştur.
Yandaş sendikalar; her zaman olduğu gibi ülke şartlarını ve ekonomik krizi görmezden gelmiş, her toplu sözleşme döneminde kamu çalışanlarını masada sattığı gibi; bugün yine kuruluş amaçlarına göre hareket ederek verilen bu bahşişi ayakta alkışlamıştır.
Kamu çalışanları ve emekliler olarak; ülke şartlarına ve ekonomik krize bakılmaksızın açıklanan sefalet artışını kabul etmiyoruz. Kamu çalışanlarının görüşleri alınmadan, talepleri dinlenmeden, kapalı kapılar ardında verilen bahşişleri kabul etmiyoruz.
Olağanüstü dönemden geçtiğimiz bu süreçte kamu çalışanları ve emeklilerinin maaş artış oranları, açılan yarayı derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Kamu çalışanları ve emeklilerin maaşları, tüm kamu sendikalarının talepleri doğrultusunda yeniden belirlenmelidir.
Kamu Konfederasyonları Platformu olarak; en düşük derecedeki kamu çalışanı maaşının; yoksulluk sınırı olan 26 bin 124 liraya yükseltilerek, her ay seyyanen; enflasyon oranında maaşlara yansıtılmasını talep ediyoruz.” dedi.