Gündem

DSÖ’den Önemli Uyarı: Maymun Çiçeği Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu İlan Edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun Çiçeği virüsünün uluslararası bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu açıkladı. Ghebreyesus, DSÖ’nün Acil Durum Komitesi’nin toplantısında, bu durumun uluslararası önem taşıdığına dair tavsiye kararını kabul ettiğini belirtti.

Maymun Çiçeği Salgını ve Uluslararası Yayılma Endişesi

Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün özellikle Afrika’da ve diğer bölgelerde yayılma potansiyelinin arttığını vurguladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde on yıldan fazla bir süredir bildirilen vakalar, her yıl artış gösterdi. 2023’te Afrika’da bildirilen vakaların toplamı 14 bini geçti ve 524 ölüm kaydedildi. Virüsün, özellikle cinsel ağlar aracılığıyla yayılan “1b türü”nün hızla yayılması ve komşu ülkelerde görülmesi endişe verici bir durum oluşturdu.

Salgının Yayılma Yolları ve Etkileri

Temmuz ayında, M çiçeği virüsünün daha önce vakası bildirilmemiş Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi ülkelerde 90 kadar vaka görüldü. Ghebreyesus, salgının çeşitli türlerinin ve bulaşma yollarının olduğunu belirterek, farklı ülkelerde farklı risk düzeylerinin bulunduğunu ifade etti

Müdahale Planları ve Aşı Önerileri

Ghebreyesus, bölgesel bir müdahale planı geliştirdiklerini ve bu plan için başlangıçta 15 milyon dolar gerektirdiğini açıkladı. DSÖ’nün önerdiği iki aşı, ulusal düzenleyici kurumlar tarafından onaylandı ve bu aşılar, özellikle Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde kullanılmakta.

Afrika Birliği, M çiçeği virüsünün hızla yayıldığı Afrika ülkelerinde kıta çapında halk sağlığı acil durumu ilan etmişti. Virüs, hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaşabilmektedir. Başlıca bulaşma yolları arasında, virüsün neden olduğu döküntülere dokunmak ve enfekte olmuş bireylerle temas yer almaktadır.

Tedavi ve Belirtiler

Maymun Çiçeği’nin belirtileri, virüs kapıldıktan 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilmektedir. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve titreme, ayrıca ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar hastalığın belirtileri arasında yer alır. Tedavi genellikle antiviral ilaçlarla yapılır ve çoğu vaka hafif geçer.

DSÖ, “maymun çiçeği” terimini 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat