Laborant ve veteriner sağlık programı, son yılların en çok ilgi gören ön lisans programlarından bir tanesidir. Lise ve dengi okullardan mezun olan öğrenciler üniversite sınavına girerek meslek yüksekokullarının iki yıllık laborant ve veteriner sağlık programlarına yerleşebilirler.
Ancak bazı öğrencilerde bu programdan mezun olup iş bulamama korkusu olabilir. Dolayısıyla birçok öğrencinin bu programı tercih edip etmeme konusunda kafası karışık olabilir.
Laborant ve Veteriner Sağlık Nedir?
2 yıllık bir ön lisans programı olan laborant ve veteriner sağlık programı, laborant ve veteriner sağlık teknikerleri yetiştirir. Bu unvanla çalışan kişiler evcil hayvanların ve çiftlik hayvanlarının sağlıkları, tedavisi, beslenmesi ve yetiştirilmesi gibi konularda teknik bilgi ve beceriye sahip yardımcı eleman olarak görev alır.
Yani laborant ve veteriner sağlık teknikeri, veterinerlerle birlikte evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanları üzerine çalışır. Dolayısıyla 4 yıllık veterinerlik bölümlerine puanı yetmeyen ancak hayvanlarla vakit geçirmeyi ve çalışmayı seven kişiler bu programa kaydolmayı düşünebilir.
Programı başarıyla tamamlayan kişiler iki yıllık eğitimin sonucunda 30 günlük zorunlu stajlarını tamamlayarak “Laborant ve Veteriner Sağlık” ön lisans diploması alırlar ve iş hayatına laborant ve veteriner sağlık teknikeri olarak başlayabilir.
Laborant ve Veteriner Sağlık Ne İş Yapar?
Laborant ve veteriner sağlık mezunlarının çalıştıkları kurumlara göre yardımcı teknik personel olarak birçok görevi üstlenmeleri gerekebilir. Ancak en temel anlamda bir laborant ve veteriner sağlık teknikeri aşağıda sıralanan görevleri yerine getirir.
- Yetkili olduğu durumlarda hayvanlara koruyucu aşı uygulaması yapar.
- Klinik muayene esnasında ve ameliyatlarda veteriner hekime yardım eder.
- Gerekli durumlarda hayvanlara bakım ve pansuman yapar.
- Hayvanları kayıt altına alma çalışmasında görev alır.
- Hayvanlarda hastalık taraması yapar.
- Hastalıklı hayvanların diğerlerinden ayrıştırılmasında görev alır.
- Hayvan ıslahı çalışmalarında görev yapar.
Laborant ve Veteriner Sağlık Hastanede Çalışabilir mi?
Laborant ve veteriner sağlık mezunlarının normal hastanelerde laborant olarak görev alma hakkı 1 yıllık staj sonrası mümkün olabilse de bu durum pratikte pek rastlanılan bir durum değildir. Dolayısıyla hastanelerde laborant olmak isteyen kişilerin laborant ve veteriner sağlık programını tercih etmemesi gerekir.
Ancak laborant ve veteriner sağlık teknikerlerinin çalışabileceği çok sayıda kurum ve kuruluş vardır:
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı bazı kuruluşlar
- Veteriner klinikleri
- Özel laboratuvarlar
- Hayvan hastaneleri
- Hayvan çiftlikleri
- Yem fabrikaları
- Gıda kontrol merkezleri ve fabrikaları
- İlaç firmaları
Laborant ve Veteriner Sağlık Hayvan Sağlığı Kabini Açabilir mi?
Bilindiği üzere hayvan sağlığı kabinlerinde veterinerlerin reçete ettiği enjeksiyon, serum, pansuman gibi hizmetler verilir. Laborant ve veteriner sağlık teknikerleri, bu tür kuruluşlar açma ve işletme yetkisine yasal olarak sahiptir.
Ancak bu tür hizmetler genelde veterinerlerde de verildiği için hayvan sağlık kabinlerinin aktif olarak çalışabildiği söylenemez. Yine de teknikerlere serbest çalışma ve hayvan sağlığı kabini işletme yetkisinin verilmiş olması mesleki açıdan başlı başına önem taşıyan bir konudur.
Laborant ve Veteriner Sağlık Ataması Yapılır mı?
Bazı dönemlerde laborant ve veteriner sağlık ataması yapılır ancak kadro sayıları çok düşük olduğu için laborant ve veteriner sağlık teknikerlerinin devlet kurum ve kuruluşlarında görev alma ihtimali düşüktür.
Ayrıca atanmak isteyen laborant ve veteriner personel sağlık teknikerlerinin KPSS sınavından en az 85 puan alması gerekir.
Fakat bu alandan mezun olan kişiler kendilerini geliştirmeleri durumunda farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerde iş bulma şansına sahip olduğunu hatırlatmak gerekir.
Laborant ve veteriner sağlık teknikerlerinin özellikle hayvancılığın gelişmiş olduğu şehirlerdeki çiftliklerde ve evcil hayvan sayısının yüksek olduğu şehirlerdeki veterinerlerde iş bulması mümkün olabilir.
Laborant ve Veteriner Sağlık DGS ile Hangi Bölümlere Geçebilir?
İki yıllık laborant ve veteriner sağlık bölümünden lisans bölümlerine geçiş yapmak isteyen kişiler için laborant ve veteriner sağlık DGS geçiş bölümleri aşağıda listelenmiştir.
- Biyoloji
- Veterinerlik
- Hayvansal üretim
- Tarımsal biyoteknoloji
- Moleküler biyoloji ve genetik
- Zootekni
Sözü geçen bölümler arasında en çok tercih gören bölüm elbette veterinerliktir. Fakat DGS ile geçiş yapmak isteyen öğrencilere bahsi geçen bölümlerinin oldukça zor bölümler olduğunu ve bu bölümleri bitirmenin çok çaba isteyeceğini hatırlatmak gerekir.
Ayrıca laborant ve veteriner sağlık bölümü öğrencileri DGS ile aşağıda sıralanan açıköğretim fakültelerine geçiş yapabilir.
- İşletme
- İktisat
- Uluslararası ilişkiler
- Kamu yönetimi
- Maliye
- Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri
- Konaklama işletmeciliği
- Halkla ilişkiler ve tanıtım
Laborant ve Veteriner Sağlık Maaşları Ne Kadar? 2023
Laborant ve veteriner sağlık maaşlarının 2023 yılında ne kadar olduğu bu mesleği tercih etmeyi düşünen öğrenciler tarafından çokça merak edilir ve araştırılır.
Özel sektörde laborant ve veteriner sağlık teknikeri olarak görev alan kişilerin maaşları 2023 yılında asgari ücretle başlar. Ancak nitelikli ve tecrübeli teknikerlerin maaşları asgari ücretin iki katına kadar çıkabilir.
Dolayısıyla bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin niteliklerini ve referanslarını arttırması gerekir. Yeterince donanıma sahip tecrübeli teknikerler çiftliklerde ve yem fabrikalarında yönetici olma şansını yakalayabilir.
Öte yandan mesleğe yeni başlayan birisinin ilk işinde ve ilk tecrübesinde ortalama 9 bin TL maaş aldığı bilinmektedir. Yine de laborant ve veteriner sağlık teknikeri çalıştıran kurumsal firmalar, mesleğe yeni başlayan kişilere asgari ücretin çok üzerinde ödeme yapabilir.