KKKA Geri mi Döndü? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Uyarı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “İnsanlar dışarı çıkmadığı için pandemi zamanında vakalar azalmıştı. İnsanlar pikniğe falan gitmeye başlayınca vakalar artacak. Keneden bulaşan hastalıklar esas olarak kenenin ısırmasıyla başlar. İnsandan insana ancak kan nakli, hastanın kanının sıçramasıyla ve kanla temasla sırasında bulaşabilir. ” ifadelerini kullandı.
Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan iki çocuk babası İrşat Yüksel KKKA nedeniyle yaşamını yitirdi. Türkiye’den kene ısırması sonucu en çok görülen hastalığın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olduğunu aktaran Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şu ifadeleri kullandı; “İnsanlar dışarı çıkmadığı için pandemi zamanında vakalar azalmıştı. İnsanlar pikniğe falan gitmeye başlayınca vakalar artacak. Keneden bulaşan hastalıklar esas olarak kenenin ısırmasıyla başlar. İnsandan insana ancak kan nakli, hastanın kanının sıçramasıyla ve kanla temasla sırasında bulaşabilir. Onun dışında solunum yoluyla ya da sindirim yoluyla bulaşmaz. Onun nedeni de şu; insanda hastalık yapabilmesi için virüsün kenede bir yaşam evrimi geçirmesi lazım. Evrimi geçirmeden insanda hastalık yapıcı özelliğe kavuşmaz.”
“Türkiye’de nadir görülüyor ancak ölüm riski çok daha yüksek”
Borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan bir kenenin ısırması sonucu gerçekleşen bir çeşit enfeksiyon olan Lyme hastalığı hakkında da uyarılarda bulunan Ceyhan, “Türkiye’de nadir görülüyor ancak ölüm riski çok daha yüksek” diye konuştu. (Kaynak: Milliyet – Eren Koca)