Sağlık Makaleleri

Kistik Fibrozis Nedir? Kistik Fibrozis Belirtileri Nelerdir?

Kistik fibroz (KF), doğumdan itibaren solunum, sindirim ve üreme sistemlerinin mukoza zarlarını ve ter bezlerini etkileyen genetik bir hastalıktır. Kistik fibroz özellikle akciğerlerin, pankreasın, karaciğerin, bağırsakların, sinüslerin ve üreme organlarının fonksiyonlarını ciddi şekilde etkiler.

Kistik fibrozlu kişilerde vücuttaki mukus kalınlaşır ve yapışkan hale gelir. Bu, nefes almayı zorlaştırır ve ciddi akciğer enfeksiyonu riskini artırır.

Kistik fibroz, gıdaları sindirmek için gereken enzimlerin aşırı üretildiği ve bloke edildiği pankreası da etkileyebilir. Sindirim enzimleri ince bağırsağa ulaşmadığında, yiyecekler düzgün bir şekilde parçalanamaz ve besinler emilemez. Kistik fibrozlu kişiler yeme bozuklukları, karın ağrısı ve şiddetli kabızlık gibi sorunlar yaşayabilir.

Kistik fibroz ayrıca terleme yoluyla aşırı tuz kaybına neden olabilir ve bu da aşırı sıvı kaybına, sıcak çarpmasına, yorgunluğa, düşük kan basıncına ve kalp hastalığına yol açabilir. Aynı şekilde, bu duruma sahip kişilerde diyabet, osteoporoz ve kısırlık gelişme olasılığı daha yüksek olabilir.

Kistik Fibrozis Belirtileri Nelerdir?

Kistik fibrozis belirtileri her hasta için farklıdır. Hastalığın şiddetine göre farklı belirtiler ortaya çıkar. Semptomlar aynı kişide bile zamanla kötüleşebilir veya iyileşebilir. Bazı insanlar ergenliğe veya yetişkinliğe kadar semptom geliştirmezler. Kistik fibrozlu kişilerin terlerinde normalden daha yüksek tuz seviyeleri vardır. Ebeveynler, çocuklarını öptüklerinde tuzlu bir tada sahip olabilirler. Diğer belirti ve semptomların çoğu, solunum ve sindirim sistemleri ile ilgilidir. Bununla birlikte, kistik fibroz teşhisi konan yetişkinlerin, artmış pankreatit atakları (pankreas iltihabı), kısırlık ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları dahil olmak üzere belirli komplikasyonlar geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Kalın mukus salgıları akciğerlerdeki hava yollarını tıkadığında, hırıltı ve öksürme mukus, egzersiz sırasında nefes almada zorluk, sık solunum yolu enfeksiyonları ve burun tıkanıklığı veya sinüzit gibi semptomlara neden olabilir. Anormal derecede kalın mukus üretimi, sindirim sistemini ve akciğerleri olumsuz etkileyebilir. Pankreastan ince bağırsağa akan enzim yolları bloke edilirse, bağırsaklar yediğiniz yiyeceklerden besinleri ememez. Bu olursa, yağlı ve kötü kokulu dışkı, kabızlık, mide bulantısı, şişkinlik, iştahsızlık, kilo alamama ve büyüme geriliği gibi bir takım belirtiler ortaya çıkabilir. “Kistik fibrozun belirtileri nelerdir?” sorusuna da cevap verilebilir.

Kistik fibrozis tedavisi nasıl yapılır?

Kistik fibroz için tam bir tedavi yoktur. Semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak için tedavi verilir. Bu nedenle hastaların yakından izlenmesi önemlidir. Erken ve yoğun eylemle olumsuz durumlardan kolayca kaçınılabilir. Kistik fibrozisin tedavisi karmaşıktır, bu nedenle bu hastalıkta uzmanlaşmış bir merkezde tedavi olmanızda fayda olacaktır. İşleme amaçları şunları içerir:

  • Akciğerlerde oluşan enfeksiyonları önlemek ve kontrol altına almak
  • Akciğerlerden mukus çıkarmak
  • Bağırsak tıkanıklığını önlemek ve tedavi etmek
  • Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak

Tedavi, akciğer enfeksiyonu için çeşitli ilaçları, hazımsızlığı tedavi etmek için yemeklerle birlikte sindirim enzimlerini, nefes almakta güçlük çekiyorsa ek oksijeni, balgam üretimini sağlamak için göğüs fizyoterapisini ve kalp pili kullanımını içerir. Bağırsak sorunları, burun polipleri ve akciğer sorunları gibi komplikasyonları tedavi etmek için çeşitli ameliyatlar kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu