Gündem

Kış Mevsiminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Yaz mevsiminin sona ermesi ve kış mevsimine geçişte hava sıcaklıklarının dengesiz dağılımı, çeşitli mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırmış, insan vücudu hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelmiştir. Bu sebeple kış mevsiminde nasıl beslenmeliyiz?

Benzer şekilde, fiziksel hareketliliğin azalması, güneşe maruz kalma süresinin kısalması ve güneşten verimin azalması nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflar. Tüm bu süreçler nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin besinlerin tüketilmesi son derece önemli bir rol oynamaktadır.

kış mevsiminde nasıl beslenmeliyiz?

Bu dönemde özellikle A, C, B6, E vitamini yönünden zengin, çinko ve selenyum mineralleri içeren kış sebze ve meyvelerinin tüketilmesi tavsiye edilir, bunlar vücut için son derece faydalıdır. Bu sebze ve meyveler; portakal, greyfurt, mandalina, elma, kivi, lahana, brokoli, kırmızı lahana, karnabahar, marul, roka, sarımsak, soğan, yeşil biber. Bu meyve ve sebzelerin bir veya daha fazla çeşidi günlük beslenme rutininde bulunmalıdır. Bu besinler bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır ve hastalığın daha az ilerlemesine yardımcı olur. Bu meyve ve sebzelerin bir veya daha fazla çeşidi günlük beslenme rutininde bulunmalıdır.

Meyve ve sebzelerin bir veya daha fazla çeşidi günlük beslenme rutininde bulunmalıdır. Bu besinler bağışıklık sistemini destekler,

Kış günlerinde dışarı çıkmamak, yürümek yerine daha fazla araba veya toplu taşıma kullanmak sonucu vücutta yağlanma ve kilo artışı görülebilir. Aynı şekilde televizyon karşısında geçirilen zaman ile birlikte bireylerin kilo alma eğiliminde olmaları beklenir. Bu nedenle kış aylarında sağlıksız besinler olan hazır gıdalar, abur cubur, yağlı, şekerli ve posalı gıdaların tüketimine azami özen gösterilmelidir.

Karbonhidrat alımını sağlıklı kaynaklardan sağlamak da önemlidir. Bu bağlamda basit karbonhidratlar değil, bulgur gibi kaliteli karbonhidratların alınması önerilir.

kış mevsiminde nasıl beslenmeliyiz?

Diyetler protein ve lif içermelidir. Bu besinlerin alım oranlarına da dikkat edilmelidir. Ortalama yetişkin ağırlığı başına 1, 5–2 gram karbonhidrat ve 1,2–1,5 gram protein almalıdır. Bu oranlar fiziksel aktiviteye göre de değişmektedir.

Kış aylarında güneş ışınlarının kendini fazla göstermemesi ve havanın erken kararması nedeniyle depresyon vakalarında artışlar görülmektedir. Bu nedenle besin takviyeleri de beslenme programına dahil edilmelidir.

Haftada birkaç kez balık tüketilmesi tavsiye edilir ve günlük 10–15 adet kuru yemiş tüketilmelidir. Aynı şekilde balık tüketmek de vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük protein miktarını karşılamada oldukça faydalıdır. Balık yüksek düzeyde protein içerir. Ancak kış günlerinde güneşe maruz kalma süresi de kısalır. Bu nedenle vücutta D vitamini eksikliği oluşabilir.

Güneşli günlerde 10–15 dakikalık yürüyüşler, balık tüketimini artırmak, D vitamini içeren diğer besinleri tüketmek gibi önlemler bu anlamda yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat