Sağlık Makaleleri

Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kepek hem sağlığı hem de görünümü olumsuz etkileyen hoş olmayan bir sağlık sorunudur.

Kepek nedir?

Kepek, kafa derisinin kaşınması ve pul pul dökülmesi ile karakterize edilen yaygın bir cilt durumudur. Kepek bulaşıcı değildir ve nadiren ciddi olmasına rağmen baş edilmesi utanç verici ve tekrarlayan bir durumdur. Ancak, genellikle yönetilebilir. Hafif vakalarda saçı hafif temizleme özelliğine sahip bir şampuanla yıkamak dışında herhangi bir önlem alınmasına gerek kalmayabilir. Daha inatçı vakalarda ise cevap genellikle ilaçlı şampuanlarda bulunur.

Gençlerde ve yetişkinlerde kepeğin en sık görülen semptomu, omuzlarda genellikle beyaz ve yağlı ölü derinin soyulmasıdır. Kış ve sonbahar aylarında iç ve dış hava sıcaklıklarındaki farklılıktan dolayı cilt kurur ve bu nedenle kepek sorunu daha da kötüleşebilir. Yaz aylarında durum düzelebilir.
Tüm kepek önleyici şampuanlar aynı değildir.

Kepek neredeyse her zaman kontrol altındadır, ancak tedavi sırasında sabır gerekir. Saçınızı günlük olarak hafif bir şampuanla yıkamak, hafif kepek sorununa yardımcı olabilir. Normal şampuanlar başarısız olduysa, özel reçetesiz satılan şampuanlar yardımcı olabilir. Ancak kepek şampuanı aynı şey değildir ve kişi kendisine uygun olanı seçmelidir. Bu ürünlerden herhangi biri batma, kızarıklık, kaşıntı veya yanmaya neden olursa, kullanmayı bırakın. Döküntü, kurdeşen veya nefes darlığı gibi alerjik bir reaksiyon meydana gelirse, derhal tıbbi yardım almanız önerilir.

Kepeği etkileyen faktörler

yaş: kepek genellikle genç yetişkinlikte başlar ve orta yaşa kadar devam eder. Bu, yaşlı yetişkinlerde olmadığı anlamına gelmez. Bazı insanlar için bu sorun ömür boyu sürebilir.

Erkek: erkeklerde daha yaygın. Bu nedenle uzmanlar, erkeklik hormonunun kepeğe neden olabileceğine inanıyor.

Yağlı saç ve saç derisi: kepek, saç derisindeki yağı besler. Bu nedenle aşırı yağlı cilde ve saça sahip kişiler bu soruna yatkındır.

Yetersiz beslenme: Çinko açısından zengin gıdaların ve özellikle belirli yağ türlerinde bulunan B vitaminlerinin eksikliği sorunlara neden olabilir.

Bazı hastalıklar: Çalışmalar kesin olmamakla birlikte, nörolojik durumları olan erişkinlerde seboreik dermatit ve kepek gelişme olasılığı daha yüksektir.

Saç kepeği ile savaşmanın yolları

  • Kepeğe karşı savaşmak için yaşam tarzınızı değiştirmeniz çok önemlidir.
  • Stresi yönetmeyi öğrenin: Stresli koşullar ve hastalıklar genel sağlığınızı etkileyerek sizi daha savunmasız hale getirir.
  • Sık şampuan kullanımı: Normalde yağlı bir saç derisine sahipseniz, günlük şampuanlama kepeği önlemeye yardımcı olabilir.
  • Şekillendirme ürünlerinden kaçının: Saç spreyleri, şekillendirme jelleri, saç uçması saç derisini yağlı hale getirebilir.
  • Sağlıklı beslenin: Yeterli çinko ve B vitamini yağları içeren bir diyet kepeği önleyebilir.
  • Güneşte: Güneş ışığı iyi olabilir. Ancak ultraviyole ışınlarına maruz kalmak cilde zarar verebilir ve ayrıca cilt kanserine neden olabilir. Bunun yerine dışarıda zaman geçirin. Yüzünüze ve vücudunuza güneş koruyucu uyguladığınızdan emin olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu