Kahramanmaraş’ta 7.6 Şiddetinde İkinci Büyük Deprem Yaşandı
AFAD’ın yayımladığı verilere göre Kahramanmaraş’ın ilçesi Elbistan merkezli 7.6 şiddetinde ikinci büyük deprem meydana geldi. Artçı depremler dışında yaşanan bu iki büyük depremin birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler olduğu ifade edildi.
AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Bunların her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler.” ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6, Gaziantep’te ise 6.5 ile 6.4 Şiddetinde Deprem
Bulunduğumuz coğrafyanın pek çok yerinde uzun yıllardan bu yana sessizliğini koruyan ve “sismik boşluk” olarak adlandırılan, her an yeni bir deprem üretme riskine sahip bölgelerin bulunduğunu belirten Tatar, bunlardan bir tanesi nedeniyle bugün yaşadığımız acı depremlerle karşı karşıya kalındığını ifade etti.
Bugün sabaha karşı saat 04.17’de merkez üssü Pazarcık olan 7.4 şiddetinde bir depremin meydana geldiğini ifade eden Tatar, “Bu ilk otomatik çözümden hemen sonra yaptığımız ilksel çözüm, çok hızlı bir şekilde arama kurtarma ekiplerinin, müdahale ekiplerinin depremin büyüklüğünü ortaya koyarak bölgeye sevkini sağlamak için yapılan bir çözümdür. Aynı şekilde Kandilli Rasathanesi de 7.4 büyüklüğü vererek daha sonra bu depremin büyüklüğünü çok daha ileri detay, çok daha fazla istasyondan aldığı verilerle revize ederek 7.7 olarak duyurdu. Bu kadar büyük bir deprem sonrasında dünyanın her yerinde buna benzer revizeler yapılır.” diye konuştu.
7.6 Şiddetinde Elbistan Merkezli Başka Bir Deprem
Tatar, yaşanan depremin ardından, 100’ü aşkın artçı sarsıntının yaşandığını, bu depremlerden 3’ünün büyüklüğünün 6’nın üzerinde olduğunu kaydetti. Artçı sarsıntılardan en büyüğünün 6.6 şiddetinde kaydedildiğini dile getiren Tatar, şöyle konuştu:
“Az önce yine aynı bölgede, Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Bunların her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Burada en önemli husus şu: Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun süre devam edecektir. Bu kadar büyük bir ana şoktan sonra, 7.7-7.6’ya varan ana şoklardan sonra bunun 6.7-6.5 gibi büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar bölgede devam edecektir. Bu artçı sarsıntılar da bu kadar büyüklükteki bir depremden sonra en az bir yıl kadar devam edecektir, diye tahmin ediyoruz. Dolayısıyla burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, vatandaşlarımızın kesinlikle hasarlı binalara girmemelerini rica ediyoruz.”
Kahramanmaraş civarında yıkıcı boyuttaki en son depremin 1114 yılında yaşandığını belirten Tatar, bölgede 1114’ten bu yana sismik boşluk olduğunu iletti.