Sağlık Makaleleri

İşte Akciğer Kanseri ve Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri, durum daha ciddi boyuta gelene kadar herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak erkenden tespit edebilmek için bazı belirtiler vardır. Kişi bu belirtileri kendisinde fark ettiğinde doktora başvurduğunda kansere karşı tedavi sürecinin daha etkili olma olasılığının da yüksek olduğunu belirtebiliriz.

Aşağıda bahsedeceğimiz belirtiler sadece akciğer kanserine ait olmadığından dolayı bu belirtileri yaşayan kişilerin kendilerini doğrudan kansermiş gibi görmeleri de beklenmemelidir. Eğer aşağıdaki bu maddelerden herhangi birine ya da birkaçına sahipseniz vakit kaybetmeden doktorunuzdan randevu alsanız iyi olacaktır.

akciğer kanseri

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Geçmeyen veya kötüleşen öksürük
  • Kan veya pas renginde balgam tükürme
  • Derin nefes alma, öksürme veya gülmeyle daha da kötüleşen göğüs ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • İştah kaybı
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Yorgun veya zayıf hissetmek
  • Bronşit ve zatürree gibi geçmeyen veya tekrar eden enfeksiyonlar
  • Yeni başlayan hırıltı

Bir kişide akciğer kanseri meydana gelmiş ve kanser fark edilmeden vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa aşağıda bahsedeceğimiz durumlar meydana gelebilir.

  • Baş ağrısı, kol veya bacakta güçsüzlük veya uyuşukluk, baş dönmesi, denge sorunları veya nöbetler gibi kemik ağrıları
  • Ciltte ve gözlerde sararma
  • Boyunda veya köprücük kemiğinin üstündeki lenf düğümlerinin şişmesi

Bazı akciğer kanserleri, spesifik semptom grupları olan sendromlara neden olabilir.

Horner sendromu: Akciğerlerin üst kısmındaki kanserlere Pancoast tümörleri denir. Bu tümörlerin küçük hücreli olmayan akciğer kanseriolma olasılığı, küçük hücreli akciğer kanserinden daha fazladır.

Superior Vena Kava Sendromu: Superior vena cava, kanı baştan ve kollardan kalbe taşıyan büyük bir damardır. Sağ akciğerin üst kısmı ve göğüs içindeki lenf bezlerinin yanından geçer. Bu bölgedeki tümörler damara baskı yapabilir ve bu da kanın damarlarda birikmesine neden olabilir. Bu durum ise yüz, boyun, kollar ve üst göğüste şişmeye neden olabilir. Ayrıca beyni etkiliyorsa baş ağrısına, baş dönmesine ve bilinç değişikliğine neden olabilir. SVC sendromu zamanla kademeli olarak gelişebilirken, bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir.

Paraneoplastik Sendromlar: Bazı akciğer kanserleri, kanser bu yerlere yayılmamış olsa bile, kan dolaşımına giren, uzak doku ve organlarda sorunlara neden olan hormon benzeri maddeler üretir. Bu problemlere paraneoplastik sendromlar denir. Bazen bu sendromlar akciğer kanserinin ilk belirtileri olabilir.

akciğer kanseri

Cushing Sendromu: Bu durumda kanser hücreleri, adrenal bezlerin kortizol yapmasına neden olan bir hormon olan ACTH’yi üretir. Bu durum kilo alımı, kolay morarma, halsizlik, uyuşukluk ve sıvı tutulması gibi semptomlara yol açabilir. Cushing sendromu yüksek tansiyona, yüksek kan şekeri seviyelerine ve hatta diyabete neden olabilir.

Sinir Sistemi Sorunları: SCLC bazen vücudun bağışıklık sisteminin sinir sisteminin bölümlerine saldırmasına neden olabilir ve bu da sorunlara yol açabilir. Bir örnek, Lambert-Eaton sendromu adı verilen bir kas bozukluğudur . Bu sendromda kalça çevresindeki kaslar zayıflar. İlk belirtilerden biri oturma pozisyonundan kalkarken zorluk olabilir. Daha sonra omuz çevresindeki kaslar zayıflayabilir.  SCLC kas zayıflığı, duyu değişiklikleri, görme sorunları ve hatta davranış değişiklikleri gibi diğer sinir sistemi sorunlarına da neden olabilir.

Sık idrara çıkma, susuzluk, kabızlık, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi ve kafa karışıklığına neden olabilen kandaki yüksek kalsiyum seviyeler

Yukarıda belirttiğimiz semptomlar yalnızca akciğer kanserinden değil başka hastalıklardan kaynaklanabilir. Durumun net tespit edilebilmesi içinde mutlaka doktor kontrolünün ve muayenesinin aksatılmadan yapılması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu