Sağlık sisteminde oluşan zorlu ve yoğun süreç nedeniyle ihtiyaç doğrultusunda talep edilen ambulans bekleme süresinin rekor kıracak seviyeye ulaştığı İngiltere’de, vakaların acil servislerde bekleme süresinin 12 saati bulması ambulans ve acil servis hizmetlerinde çıkmaza neden oldu.
İngiltere genelinde bulunan hastanelerdeki yatak doluluk oranlarının yükselmesi ve personel sayısındaki eksiklik nedeniyle hastaların acil servislerdeki uzun bekleme sürelerinin yanı sıra acil servislerin önünde ya da hastane otoparklarındaki ambulanslar, sağlık sisteminde oluşan krizi gözler önüne serdi.
Üç yıldır devam eden Kovid-19 salgınının yanı sıra grip ve Strep-A vakalarının da artış göstermesiyle uzun süredir sendelemekte olan sağlık sistemindeki krizi ortaya çıkardı.
İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS)’nden elde edilen Aralık 2022 verilerine göre, kalp krizi veya felç gibi acil durumlarda hastalar, ambulansın bulundukları yere gelmesi için ortalama bir buçuk saatten fazla (1 saat 32 dakika 54 saniye) bekledi. Acil sınıfında bulunan çağrılar için amaçlanan ambulans bekleme süresinin 18 dakika olmasına rağmen, Aralık 2022 itibariyle kaydedilen süre 1,5 saat “şimdiye kadarki en uzun bekleme süresi” olarak kaydedildi.
Acil servise hizmet almak için başvuran hastaların yarısından çoğu yapılacak ilk müdahale için 4 saatten fazla sürelerde beklerken, acile başvuruda bulunan 55 bin vaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmek için 12 saatten fazla beklemek durumunda kaldı. Kasım 2022’de kaydedilen verilere göre bu sayı 37 bin 837’idi.
“Haftada 300 ila 500 Ölüme Neden Oluyorlar”
İngiltere acil tıp doktorları birliği Royal College of Emergency Medicine’ın başkanı Dr. Adrian Boyle, geride bıraktığımız ay acil servislerde “bugüne kadarki en uzun bekleme süresinin” verilere geçtiğini aktardı.
Geçtiğimiz ay hastanelerdeki yatak doluluk oranında bu zamana kadarki en yüksek orana ulaşıldığını vurgulayan Boyle, “Şu anda uzun beklemeler açısından gördüğümüz şey, artan ölüm oranıyla ilişkilendiriliyor ve her hafta acil servislerdeki gecikmeler ve sorunların bir sonucu olarak 300 ila 500 kişinin öldüğünü düşünüyoruz.” dedi.
7,2 Milyon Hasta Tedavi İçin Sırada
Hastanelerde düzenli tedavisini olabilmek için sırada bekleyen hastaların sayısı da 7,19 milyonu buldu.
Tedavi olabilmek için 1 yıldan daha uzun sürede bekleyenlerin sayısı ise Kovid-19 salgın süreci öncesine kıyasla 220 kat arttı.
İngiltere Sağlık Personeli Grevde
Enflasyon oranının altındaki maaş zammını kabul etmeyen sağlık personelleri ülke çapında grevlerine devam ediyor.
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da yaşanan pahalılık ve enflasyona oranla adaletli maaş artışı talep eden sağlık çalışanları 15 Aralık 2022’de 1 günlük greve gitti, hükümetle anlaşılamaması üzerine 20 Aralık’ta ikinci kez iş bıraktı.
İngiltere genelinde 300 binin üzerinde üyeye sahip olan ve hemşireleri temsil eden RCN (Royal College of Nursing) sendikası, maaşlarına yüzde 19’luk zam talep etti, hükümet ise bahsi geçen oranda bir artışın karşılanamayacağından söz etti.
Hükümetle son gidilen anlaşma masasında kabul görmeyenen talepler neticesinde hemşireler, 18-19 Ocak’ta yeniden greve gitmeye hazırlanıyor.
Greve dahil olan acil tıp uzmanları, sağlık görevlileri, destek personeli ve ambulans şoförleri, 23 Ocak’ta yeniden iş bırakacak.
Doktorlardan Greve Gitmek İçin Oylama Yapıyor
Ülke sınırları içerisinde ortalama 4 bin 200 fizyoterapist de 26 Ocak ve 9 Şubat’ta greve gidecek.
Maaşlarında 2008 yılından itibaren yüzde 26,1’lik bir kesinti olduğunu vurgulayarak yaklaşık 45 bin pratisyen hekim de 9 Ocak’ta grev oylaması başlattı.
Oylama neticesinde iş bırakma kararı alınırsa, mart ayında yapılması planlanan grev, “pratisyen hekimlerin 2016’daki grevinden sonra ikinci büyük grevi” olacak ve toplamda 72 saat sürecek.
KAYNAK: AA