Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İngiliz Bilim İnsanlarından Yeni Pandemi Uyarısı: 24 Tehlikeli Patojen Tespit Edildi

İngiltere’de biyogüvenlik uzmanları, kuş gribi, COVID-19 ve beyin şişmesine yol

İngiltere’de biyogüvenlik uzmanları, kuş gribi, COVID-19 ve beyin şişmesine yol açan yarasa kaynaklı virüsler de dahil olmak üzere 24 patojen grubunun yeni bir pandemiye neden olabileceği konusunda uyardı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), bu patojenleri sağlık riski olarak sınıflandırdı. Nedeni ise bazıları oldukça bulaşıcı, bazıları ölümcül hastalıklara yol açabiliyor ve birçoğu için henüz yeterli aşı veya tedavi bulunmuyor. Ayrıca, antibiyotiklere dirençli süper bakteriler ve iklim değişikliği gibi faktörlerin bu riskleri daha da artırabileceği vurgulandı.

Riskli patojenler arasında maymun çiçeği (mpox), koronavirüs, norovirüs, grip, gonore, Ebola, Zika, Lassa ateşi ve beyin ödemine yol açabilen Nipah virüsü gibi hastalıklara neden olan mikroorganizmalar bulunuyor. UKHSA, bu patojen gruplarından sekizinin pandemi riski açısından yüksek veya orta seviyede tehdit oluşturduğunu belirtti.

Ajans yetkilileri, bu patojenlerle mücadelede daha fazla araştırma ve yatırım yapılması gerektiğini vurgularken, UKHSA’nın baş bilim insanı Dr. Isabel Oliver, “Öncelikli olarak aşı ve teşhis geliştirme çalışmalarına hız kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Patojen Listesi ve Tartışmalar

UKHSA’nın açıkladığı liste, İngiltere’nin bulaşıcı hastalıklara karşı hazırlık çabalarını desteklese de bazı uzmanlar, listenin yalnızca belirli patojenlere odaklanılmasına neden olarak diğer tehditlerin göz ardı edilebileceği uyarısında bulunuyor.

Edinburgh Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Kürsü Başkanı Jose Vazquez-Boland, öncelikli patojen listesinin dikkatleri yalnızca belirlenen tehditlere yönelterek diğer olası tehlikeleri gölgede bırakabileceğini ifade etti.

Öte yandan, Glasgow Üniversitesi Virüs Araştırma Merkezi Direktörü Emma Thomson, listenin düzenli olarak güncellenmesi gerektiğini belirterek, “Tarih, pandemilerin beklenmedik kaynaklardan ortaya çıkabileceğini defalarca gösterdi. Bu liste dinamik olmalı ve yeni tehditlere karşı duyarlı kalmalı” dedi.

Bu gelişme, Dünya Sağlık Örgütü’nün geçen yıl açıkladığı ve 33 öncelikli patojeni pandemi riski açısından değerlendirdiği raporun ardından geldi. Bilim insanları, küresel sağlık sistemlerinin olası bir pandemiye karşı daha hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıyor.