Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pahalı ürün satanlara karşı vatandaşlara boykot çağrısında bulundu. Erdoğan, “Fırsatçılık yapanlara karşı en etkili yöntemlerden biri, satın almama özgürlüğümüzü kullanmaktır” dedi. Yılın ilk Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti ve yaklaşık 3 saat sürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğn’ın konuşmasından önemli satır başları şu şekilde:
“Sancılı ve sarsıntılı bir yılı geride bıraktık. Yeni umutlarla 2025 yılına merhaba dedik. Yeni yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Son asrın en barbar soykırımını yaşayan Gazzeli kardeşlerimiz için 2025 senesinin barışa vesile olmasını diliyorum. Filistin’de kanın ve katliamın durması için tüm yolları deniyoruz. Kızılay’ı AFAD’ı ile tam bir seferberlik ruhuyla çalışıyoruz. Gazze’de barış umutlarını tekrar yeşertecek kapının aralanması için elimizden geleni yapıyoruz.
1 Ocak günü Filistinli kardeşlerimizle dayanışma ortaya koyan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu buluşmadan bakıyorsunuz hemen birileri rahatsız oluyor. İnsanlık ittifakına tepki gösterenler, insanlıktan nasibini almamış vicdan fukaralarıdır.
“Enflasyonla mücadelede son 1,5 yılda önemli kazanımlar sağladık”
Tüm ihracatçılarımızı bugün bir kez daha tebrik ediyorum. Kendilerinden daha fazla çaba beklediğimi ifade etmek istiyorum. TÜİK tarafından açıklanan son enflasyon verileri, enflasyonla mücadelede doğru yolda olduğumuzu tekrar teyit etmiştir. Senelik enflasyon 2023 sonuna kıyasla 20 puan düşmüştür. Enflasyonda düşüş trendi 2025 yılında daha da hızlanacak.
Bazı sektörlerde fahiş fiyatlamalar maalesef devam ediyor. İşçilik maliyetinde yaşanan artışla ürüne yansıyan fiyat farkı arasında da uçurum oluşuyor. Fırsatçılara göz açtırılmayacak. Şunun bir defa çok iyi anlaşılması lazım, serbest piyasa kuralsızlık demek değildir. Denetimlerimizin amacı serbest piyasaya müdahale değil, işleyişin daha sağlıklı bir zeminde yürütülmesini temin etmektir. Enflasyon düştükçe emeklimiz, memurumuz, 85 milyonun tamamının alım gücü de artacaktır. Enflasyonla mücadelede son 1,5 yılda önemli kazanımlar sağladık. 2025’te hedefimiz bu meseleyi çözüme kavuşturmaktır.
“2025’te toplam 453 bin yuva ve iş yerimizi afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz”
252 bin konut ve iş yerimizi 365 günde tamamlayacağız. 2025’te toplam 453 bin yuva ve iş yerimizi afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. Asrın felaketinin ardından bölgede asrın inşa seferberliğini başlattık. Bu amaçla günümüz fiyatlarıyla toplam 2,6 trilyon lira harcadık. Yani bugünkü kurla 75 milyar dolar tutarında harcama yaptık.
155 bininci yuvamızın anahtarlarını Kahramanmaraş’ımızda hep birlikte afetzede kardeşlerimize teslim etmiştik. İnşallah 201 bininci yeni yuva ve işyerimizin anahtarlarını da yakında hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz.
2025 yılında 453 bin yuva ve iş yerimizi afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. 584 milyar lira bütçeden kaynak ayırdık. ‘Erdoğan bu enkazın altında kalır’ diyen siyasetçileri 2025 yılında da mahcup edeceğiz. 5G ihalemizi 2025’te yapacağız.
“Hayat pahalılığıyla ilgili olarak en başında konut fiyatları ve kiralar geliyor”
Dezenflasyonu sadece talep yönlü politikalarda değil gıda, konut, enerji gibi bir çok alanda arz yönlü tedbirlerle destekleyeceğiz. Hayat pahalılığıyla ilgili olarak en başında konut fiyatları ve kiralar geliyor. 6 Şubat depremleriyle beraber ortaya çıkan ilave konut talebinin bunda şüphesiz etkisi var. Belli başlı alanlarda sadece dönemsel etkilerle açıklanamayacak fırsatçılık ve aşırı kâr hırsıyla olanlarla mücadele ediyoruz.
” Dürüst, ahlaklı, vicdanlı işletmelerimiz çoğunluktadır bunlar sözlerimzin muhatabı değildir”
Enerji, yakıt, döviz kuru, işçilik maliyetlerinde oluşan farkla satılan ürün, sunulan hizmetin arasında bağ kopma noktasına gelmiş. İşçilik maliyetinde yaşanan artışla ürüne yansıyan fiyat farkı arasında kimi zaman uçurum oluşuyor.
Asgari ücretteki artış sebebiyle maliyet belki 2-3 birim artarken bu artış bahane edilerek fiyatlara 5 birim 10 birim zam yapılabiliyor. Bu artışların aç gözlülük, tamahkarlık ve vicdansızlıktan kaynaklandığı aşikardır. Dürüst, ahlaklı, vicdanlı işletmelerimiz çoğunluktadır bunlar sözlerimziin muhatabı değildir.
“Denetimlerimiz 2025 senesinde artacak”
Fırsatçılıkla mücadelede devlet elbette gerekeni yapmakta mükelleftir. Geçen yılki denetimlerde fahiş fiyat uygulayan 224 bin firmaya yaklaşık 5 milyar liralık idari para cezası kesilmiştir. Denetimlerde 1555 gerçek ve tüzel kişiye toplam 366 milyon lira ceza uygulanmıştır. Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi için de yoğun çaba harcıyoruz. 2024 yılında 1,3 milyon denetim yaptık. 1.4 milyar lira para cezası tatbik ettik. Sattığı ürünlere hile hurda karıştıranlara, milletin cebine el atanlara asla tolerans göstermiyoruz. Bu denetimlerimiz 2025 senesinde daha da artacak.
“Serbest piyasa kuralsızlık demek değildir”
Serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde 85 milyonun tamamının hakkını, hukukunu, çıkarını en üst düzeyde koruyacağız. Serbest piyasa kuralsızlık demek değildir. Serbest piyasa başı bozukluk asla değildir. Denetimlerimizin amacı serbest piyasaya müdahale değil işleyişin sağlıklı zeminde yürümesini temin etmektir. Hayat pahalılığı ile mücadeleye vatandaşlarımızın destek olması sürecin başarısı açısından önemlidir. Bunun yolu fahiş fiyat uygulayanları boykot etmekten geçiyor. Pahalı ürün satanları dize getirecek en etkili yöntemlerden birisi muhalefet rahatsız olsa da hiç şüphesiz boykottur.”