Gündem

Yeni Bulunan İlaç, Antibiyotiğe Dirençli Süper Bakterilere Çözüm Olabilir

Utrecht, Bonn ve Northeastern üniversitelerinin, Almanya Enfeksiyon Araştırma Merkezi ve NovoBiotic şirketiyle birlikte gerçekleştirdiği işbirliği sonucu geliştirilen bir antibiyotik, dirençli süper bakterilere karşı potansiyel tedavilerde kullanılabilecek bir çözüm olarak ortaya çıktı.

Northwestern Üniversitesi’nden Kim Lewis ve ekibinin araştırmasında, “bakteriyel karanlık madde” adlı organizma üzerinde geliştirilen bir cihazla yetiştirilen bakteriden, “Clovibactin” adı verilen antibiyotik başarıyla izole edildi.

NovoBiotic Farmakoloji firmasının paylaştığı sonuçlara göre, Clovibactin antibiyotiği geniş bir yelpazedeki patojenik bakterilere etki edebilme özelliğine sahip ve farelerde “Staphylococcus aureus” süper bakterisini tedavi edebilme potansiyelini taşıyor.

Bonn Üniversitesi’nden Profesör Tanja Schneider liderliğindeki bir araştırmacı grubu ise Clovibactin’in alışılmışın dışında bir yok etme mekanizması olduğunu keşfetti; bu mekanizmanın hücre duvarının oluşumunda rol oynayan 3 farklı molekülü hedef aldığı ortaya çıktı.

Bu çalışma sırasında ekip, Clovibactin’i incelemek için nükleer manyetik rezonans (NMR) adı verilen özel bir teknik kullandı.

Clovibactin, Gelişmiş Teröpatikler İçin Umut Vadediyor

Utrecht Üniversitesi araştırmacılarından Dr Markus Weingarth, Clovibactin’in bakteriden izole edilmesinden dolayı diğer antibiyotiklerden farklı olduğunu söylerken, patojenik bakterilerin söz konusu ilaca karşı direnç oluşturacak zamanı olmadığını belirtti.

Weingarth, Clovibactin’in pirofosfatı sıkı bir şekilde, “bir kafes gibi” sardığını ifade ederken, “Clovibactin hedefinin değişmez, korunmuş kısmına bağlandığından, bakterilerin buna karşı direnç geliştirmesi çok daha zor olacaktır. Çalışmalarımızda da Clovibactin’e karşı herhangi bir direnç gözlemlemedik.” dedi.

Bahsi geçen hücre lifinin sadece bakteri hücre zarında oluştuğunu, insanlarda görülmediğinini vurgulayan Weingarth, “Clovibactin’in bakteri hücrelerine seçici olarak zarar verip insan hücreleri için zararlı olmamasının nedeni de muhtemelen budur.” şeklinde ifade etti.

Weingarth, Clovibactin’in direnç gelişimine karşı bağışıklık kazanmadan bakteriyel patojenleri öldürebilen ileri terapötiklerin tasarımı için potansiyele sahip olduğunu vurguladı. (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat