Sağlık Makaleleri

Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırık Neden Olur? diye merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Bu, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bir durumdur. Aşırı alkol tüketimi, olduğundan fazla hava yutulması, aşırı yemek yemekten veya gazlı içeceklerin neden olduğu hıçkırıklara nefesinizi tutmak, gaz ve diyafram spazmları gibi birçok neden de bulunmaktadır. Bununla birlikte, deneyebileceğiniz ve işinize yarayabilecek bazı ev ilaçları vardır. Bu yöntemlerden hiçbiri işe yaramıyorsa, teşhis için bir sağlık uzmanına danışmak isteyebilirsiniz.

hıçkırık neden olur?

Hıçkırıkların evrimsel önemi

Hıçkırıkların evrimsel önemi bilinmemektedir, ancak bebeklerde ve bebeklerde oluşan doğal bir reflekstir. Yenidoğanların ilk yıllarında sık sık hıçkırması nadir değildir. Londra Üniversitesi’nde nöroloji ve fizyoloji araştırma görevlisi olan Lorenzo Fabrizi’ye göre, bu hıçkırıklar beyinlerin vücut haritalarını geliştirmeleri için doğal bir yol ve solunum cihazlarını tanımalarını sağlıyor.

Daha önceki bir makalede, uluslararası bir araştırma grubu, hıçkırığın amfibi solunumunun erken bir kalıntısı olarak evrimleştiğini öne sürdü. Örneğin iribaşlar, basit bir motor refleksi kullanarak solungaçları boyunca hava ve su yutarlar. Hıçkırık için motor yolların fetal gelişimde erken geliştiği, normal akciğer solunumu için olanların ise daha sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir.

hıçkırık neden olur?

Diyafram spazmları

Hıçkırıklara, akciğerler ve mide arasında uzanan kubbe şeklindeki kas olan diyaframdaki bir spazm neden olur. Nefes aldığımızda diyafram aşağı çekilir ve bu da havanın akciğerlere girmesine neden olur. Nefes verdiğimizde, diyafram gevşer ve bu da kendine özgü “hic” sese neden olur.

Hıçkırığın birçok farklı nedeni olsa da en yaygın olanı nörolojik bir bozukluktur. Diyaframa bağlanan frenik sinir, istemsiz kasılmalardan sorumludur. Ancak metabolik bozukluklar ve nörolojik lezyonlar gibi diğer durumlar da hıçkırıklara neden olabilir. İşte hıçkırık için bazı belirtiler ve tedaviler.

Bazı durumlarda, sık diyafram spazmları yaşıyorsanız bir doktora görünmeniz gerekir. Bir doktor, diyafram spazmlarının nedenini belirlemek ve tedavi sağlamak için tanı testleri isteyebilir. Diyafram spazmının bazı semptomları karın bölgesine ve göğse ani bir darbeyi içerir, ancak bunlar genellikle kısa ömürlüdür ve kendi kendine kaybolur. Diyafram spazmından sonra daha fazla komplikasyondan kaçınmak için dinlenmek ve normal bir solunum düzenini sürdürmek önemlidir.

hıçkırık neden olur?

Nefesini tutmak hıçkırıklara neden olur

Hıçkırık çekiyorsanız, muhtemelen nefesinizi tutmanın semptomları daha da kötüleştirebileceğinin farkındasınızdır. Bu sorun, beyinden mideye giden bir sinirden kaynaklanır. Bu sinir, nefes almayı ve yutmayı koordine etmekten sorumludur ve hıçkırıklarla ilişkilidir. Yutma, limon ısırma, nefesinizi tutma ve parmaklarınızı kulaklarınıza koyma gibi belirli aktiviteler bu siniri uyarabilir. Diğer egzersizler de vagus sinirini uyararak hıçkırıklara neden olabilir.

Hıçkırık için birçok ev ilaçları bu mekanizmalara dayanmaktadır. Bazı yöntemler kandaki CO2 seviyesini yükselterek çalışır. Bu da diyaframın spazmlarını engeller. Bunlar, nefesinizi tutmayı ve bir kese kağıdına nefes almayı içerir. Bununla birlikte, bu yöntemlerin kesin mekanizması büyük ölçüde belirsizliğini koruyor. Bazı araştırmacılar, vücudu hıçkırıklardan uzaklaştırdıkları ve böylece hıçkırıkların tekrar oluşmasını engelledikleri için çalıştıklarına inanıyorlar. Diğer araştırmacılar, nefesinizi tutmanın kandaki karbondioksit seviyelerini arttırdığı için hıçkırıklara neden olduğunu öne sürmüşlerdir.

hıçkırık neden olur?

Hıçkırık tedavisi

Frenik sinir, hıçkırıkların ana kaynağıdır ve çeşitli yöntemlerle etkili bir şekilde bozulabilir. Bu teknikler, elektrik stimülasyonu, dijital basınç ve frenik sinirin kesilmesini içerir. Bu yöntemler genellikle tıp doktorları tarafından gerçekleştirilir. Bazı insanlar, frenik siniri iki taraflı frenikotomi olarak bilinen iki parçaya bölmek için ameliyat bile oldular.

San Antonio’daki Texas Üniversitesi Personel Sağlık Bilimleri Merkezi’ndeki bilim adamları tarafından geliştirilen pipet benzeri bir cihazın hıçkırıkları etkili bir şekilde tedavi ettiği gösterildi. Bu cihazı kullanarak hasta, pipete su çekmek için güçlü bir emme uygulayabilir. Su, vagus sinirini ve frenik siniri tetikler ve bu da hıçkırıkları durdurur. Çalışma, hıçkırık tedavisine yönelik ilk bilimsel yaklaşım olabilir. Çoğu hıçkırık vakası kendi kendini sınırlarken, müdahalenin gerekli olduğu birkaç vaka vardır.

Hıçkırığın uzun süre geçmemesi başka hastalıkların habercisi olabilir. Geçmeyen hıçkırığın altında yatan hastalıklar arasında pankreatit, aerofaji yani hızla yeme, reflü, safra kesesi hastalıkları, gastrit, peptik ülser yer alabilir. Uzun süre geçmeyen  hıçkırık kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyerek su içme, uyuma gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında zorluk çıkartabilir. Uzun süre hıçkırığınız geçmiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu