Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası(Hep-Sen) ve Türk Hemşireler Derneği(THD) tarafından yayımlanan ortak basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:
Son altı ayda: 22 Ocak 2022 Ebe Ömür Erez çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi’nde, 22 Mart 2022 Hemşire Fatma Solak hastane bahçesinde, 6 Temmuz 2022 Uzman Doktor Ekrem Karakaya görev yaptığı poliklinikte canice katledildi. Herkes için eşit ve ulaşılabilir sağlık hizmetini savundu diye Dr. Koray Başar hedef gösterildi, planlı bir şekilde evinin önünde darp edildi. Binlerce sağlık çalışanı uğradıkları şiddet nedeniyle hem bedenen hem ruhen yaralandı. Kullanılan ayrımcı dil, uygulanan yanlış sağlık politikaları nedeniyle sağlık çalışanları ile halk karşı karşıya getirildi.
Sağlık çalışanına şiddet, sadece çalışan ve halk arasındaki yaşanan sorunlara indirgendi. Göstermelik yasalar düzenlemek dışında hiçbir somut adım atılmadı. Bizlere güvenli çalışma ortamı sunmakla yükümlü olan kurumlar ve kurum yöneticileri maalesef şiddeti kınamakla, seyirci kalmakla yetindi.
Bizler yıllardır şiddet olaylarının sağlık çalışanları ve toplumumuz için ne kadar büyük bir tehdit haline geldiğini her mecrada anlatmaya çalıştık. Şiddet olaylarının sayısı ve uygulanan şiddettin ağırlığı günden güne artıyor dedik. Her yıl yüzlerce sağlık çalışanı yaşadığı veya yaşayabileceğinden korktuğu şiddet olayları nedeniyle mesleğini yerine getiremez hale gelmektedir.
Sağlık kuruluşlarında yaşanan birçok şiddet olayında; çalışan sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı, yeterli güvenlik personelinin bulundurulmadığı, kamera sistemlerinin yetersiz olduğu veya çalışmadığı, kişilerin alışveriş merkezlerine dahi silah niteliği taşıyacak cisimlerle girmesi yasaklanırken sağlık kuruluşlarına tabanca, bıçak, balta, gibi saldırı amacını açıkça gösteren eşyalarla girebildiği, girişlerde X-Ray cihazı olmadığı görülmektedir.
Çalışma ortamlarımız güvenli değil! İş yerlerimizde her türlü kötü niyete ve eyleme açık bir pozisyondayız. Her ne kadar bakanlık ve kurum yöneticileri farkında değilmiş gibi davransa da, kendi rollerinin ve sorumlulukların farkında olmasa da BİZLERİ KORUMAK; sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddeti önleyici düzenlemeler yapmak, bu kurallara uyulup uyulmadığını denetleyecek etkin mekanizmalar oluşturmak, eksiklikleri tespit etmek, bunların giderilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak, eksikliği sürdürenler hakkında yaptırım uygulamak SAĞLIK BAKANLIĞININ, İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN, ÇALIŞTIĞIMIZ KURUMDAKİ YÖNETİCİLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR!
BİZLER ŞİDDET UYGULAYANIN NASIL CEZALANDIRILACAĞINA YÖNELİK DEĞİL, ŞİDDETİN NASIL ÖNLENECEĞİNE YÖNELİK PLANLAMA İSTİYORUZ.
ŞİDDETTEN SONRA NE YAPILACAĞININ DEĞİL, ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN NE YAPILMASI GEREKTİĞİNİN PLANLANMASINI İSTİYORUZ!
Sağlık kuruluşlarında çalışan sağlığı ve güvenliğini sağlamak için alınması gereken tedbirler yetersizdir, mevcut tedbirlerin yerine getirilip getirilmediği ise ne yazık ki denetlenmemektedir. Bu minvalde:
1.Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri, Kurum Yöneticileri, kendilerini şiddet olaylarının pasif bir seyircisi olarak görmeyi bırakmalıdır,
2.Sağlık kuruluşlarında çalışan sağlığı ve güvenliğinin etkin şekilde korunması için alınması gereken tedbirler Sağlık Bakanlığınca yeniden belirlenmelidir,
3.Konya Şehir Hastanesi’nden başlanarak, sağlık kuruluşlarında bu yönden denetimler yapılmalı, yapılan denetimlerin raporları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Bizler maruz kaldığımız şiddet riskini yıllardır yetkililere anlatamadık. Son birkaç günde yaşadığımız olaylar bunun kanıtıdır.
Tüm toplumumuzu ve siyasileri, tek bir damla daha kan, tek bir can daha kaybetmemek için sürdürdüğümüz mücadelemize destek vermeye, tüm sağlık çalışanlarını tek ses olmaya davet ediyoruz.
Tüm Sağlık Çalışanlarının ve Milletimizin Başı Sağ Olsun”
HEP-SEN
HEMŞİRELER VE TÜM SAĞLIK PROFESYONELLERİ SENDİKASI
&
THD
TÜRK HEMŞİRELER DERNEĞİ
Bu gönderiyi Instagram’da gör