Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hekim Birliği Sendikası Nedir? Nasıl Üye Olunur? Amaç ve İlkeleri

KAMU SENDİKASI NEDİR? 4688

KAMU SENDİKASI NEDİR?

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümlerine göre kurulan; Kamu görevlilerinin ORTAK EKONOMİK, SOSYAL, MESLEKÎ HAK VE MENFAATLERİNİ KORUMAK VE GELİŞTİRMEK İÇİN oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.

 

NEDEN SENDİKALI OLMAK GEREKİR?

Çalışma koşullarına ilişkin hak ve menfaatleri korumak ve geliştirmek tek başına BİREY  OLARAK  zordur.  Ancak  sendikaların  kanuni  tüzel  kişiliği  sayesinde, öncelikle üyelerinin olmak üzere hak ve menfaatleri koruma konusunda gerekli HUKUKİ YETKİ, TEMSİL KABİLİYETİ, ALTYAPI, ORGANLAR VE ORGANİZASYONA sahiptir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesinde örgütlenmiş meşru topluluk yani sendika, her zaman bireyden daha etkin ve güçlü olur.

 

SENDİKA ÜYELİĞİNİN AVANTAJI NEDİR?

Sendika üyelerinden, üye olduğu sendikanın belirlediği oranda bir sendikal aidat kesintisi yapılmaktadır. Ancak Toplu Sözleşme ile üyeliği özendirme amacıyla sendika üyelerine, sendikal ikramiye ödenmektedir. Hekim Birliği, sendikal aidat miktarını asgari yasal oranda belirlemiştir. Toplu Sözleşme ile verilen sendikal ikramiye, Hekim Birliği aidat kesintisinin yaklaşık üç katıdır. Bu nedenle Hekim Birliği üyeliğinin maddi bir getirisi de bulunmaktadır. Sendika üyeleri açısından, gerek 4688 sayılı Kanun gerek Toplu Sözleşme gerekse Sendikanın kendi yetkileri doğrultusunda çeşitli maddi, manevi ve hukuki avantajları bulunmaktadır.

 

SENDİKALARIN SİYASİ NİTELİĞİ VAR MIDIR?

Sendikalar kural olarak siyasi, ideolojik vb. amaç gütmeden; çalışanların hak ve menfaatlerine  yönelen  kuruluşlar  olduğundan  kanun  ile  düzenlenen,  siyasi nitelikten bağımsız yapılardır. Bu nedenle sendikalar için siyaset,  hak arayışında için araç niteliğindedir. Ancak uygulamada bazı sendikaların siyaset, ideoloji vb amaçlara alet olduğu da görülebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir husustur.

 

SENDİKALARIN GREV HAKKI VAR MIDIR?

Grev, kamu görevlisi olmayan işçi sendikalarına özgü bir terimdir. Kamu  sendikalarının,  ideolojik  ve  siyasi  amaçlarla  olmayan  sadece  çalışma koşulları üzerinden meşru amaçlarla aldığı iş bırakma, iş yavaşlatma gibi sendikal faaliyetlere genel olarak ceza verilmemektedir. İdarelerin, meşru amaçlı sendikal faaliyet nedeniyle ceza verdiği görülebilse de bu cezalar genel olarak Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi tarafından bozulmaktadır.

 

MESLEK SENDİKASI KURULABİLİR Mİ?

Sendikacılık meslek grubuna göre değil iş koluna göre kurulabilir. Bu sebeple yasal açıdan her kamu görevlisi, kendi iş kolundaki istediği sendikaya üye olabilir.

Ancak Hekim Birliği Tüzüğü’ne göre sadece hekim ve diş hekimleri; Yönetim Kurulu,  Denetleme  Kurulu,  İl  Temsilcilikleri  gibi  yönetimsel  ve  karar  alıcı organlarda görev alabilir.

 

NEDEN HEKİM BİRLİĞİ?

Sağlık işkolunda 40’tan fazla kamu sendikası bulunmaktadır. TTB ise çatı meslek örgütü olsa da sendikal yapıdan bağımsız bir kurumdur. Ancak bunların bir kısmı ne yazık ki hekimlerin bağımsız hak ve menfaat mücadelesinden uzaklaşarak, siyasi ve ideolojik yaklaşımlarını ön plana alabilmektedir.

Diğer  taraftan  Toplu  Sözleşme’de  de  görüldüğü  üzere  hekimlerin  hak  ve menfaatleri korunmamış, aksine diğer meslek grupları lehine zarara uğratılmıştır.

 

Bu sebeple tıbbi uygulamaların doğal lideri olan, genel bir yetki ve sorumluluğu bulunan ve stratejik personel olarak kabul edilen hekimlerin çalışma koşullarına ilişkin  hak  ve  menfaatlerini,  siyasi  ve  ideolojik  amaçlardan  bağımsız  olarak koruyacak ve geliştirecek meşru bir kurum ihtiyacı doğmuştur.

 

Hekim Birliği bu amaçla kurulmuştur

Ayrıca Hekim Birliği’nin farkı, sadece sahada çalışan biz hekimlerden oluşması değildir. Hukuki işbirliği ve organizasyon yapısı ile hekimler için hukuki mücadele, yardım ve destek konusunda fark yaratma iddiasındadır.

 

Hekim Birliği, sahada çalışan gönüllü temsilci hekimlerimiz sayesinde ülkemizin her köşesindeki hekimlere ulaşmayı amaçlamaktadır. Sizler de üye ve temsilci olarak, hekimlik mücadelesine katkı sunup destek olabilirsiniz.

 

HEKİM BİRLİĞİNİN AMAÇ ve İLKELERİ NEDİR?

Hekim Birliği; Anayasa hüküm ve ilkeleri ile demokratik toplum düzeni gerekleri doğrultusunda, üyelerinin ortak ekonomik, sosyal, kültürel ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi amacını taşımaktadır.

 

Hekim Birliği bu bağlamda ve genel olarak; Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bölünmez bütünlüğünün korunması; egemenliğinin ve bağımsızlığının yaşatılması; Anayasa ile hüküm altına alınan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine dayalı, milli ve manevi değerlere saygılı olarak; sosyal adaletin gerçekleştirilmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşılması amacını taşır.

 

Hekim Birliği; politik amaç ya da hedef gözeten herhangi bir kişi veya zümre ile herhangi bir siyasi parti, siyasi fikir, siyasi amaçla bir araya gelmiş kuruluş ve toplulukların tesiri altında kalmadan, ortaya çıkış amacı doğrultusunda, hekim ve diğer sağlık çalışanlarının temel hak, özlük işleri ve çalışma koşullarını korumak, geliştirmek ve bu alanda birliği sağlamayı amaçlamaktadır.

 

Hekim Birliği; sağlık hizmeti sunumunda meydana gelen sistem ve organizasyon hataları,  sağlık  çalışanlarına  yönelik  şiddet,  hak  kayıpları,  ekonomik  gücün zayıflaması,   gelir   kaybı   azalması,   çalışanlar   üzerinde   mobbing,   mesleki tükenmişlik,  mesleki  onur  ve  saygınlığın  kaybı,  sistemsel  hataların  çalışana yüklenmesi gibi sorunları tespit ederek çözüm ve telafisi için sendikal faaliyet yürütmeyi amaçlamaktadır.

 

NASIL HEKİM BİRLİĞİ ÜYESİ OLABİLİRİZ?

Öncelikle  Hekim  Birliği,  sağlık  işkolunda  kurulu  kamu  görevlileri  sendikası olduğundan, sağlık alanında çalışan devlet memuru, sözleşmeli, akademik gibi kadrolarda  bulunan  kamu  görevlileri  üye  olabilir.  Bu  sebeple  özel  sektör, muayenehane gibi kurumlarda çalışan, kamu görevlisi olmayan hekimler üye olamamaktadır.

 

Üyelik için dijital teknoloji kullanılmaktadır. Böylece daha hızlı ve pratik bir şekilde üyelik işlemleri gerçekleşmektedir.

 

 

HEKİM BİRLİĞİ NEDEN İŞ BIRAKIYOR?

Hekim Birliği’nden yapılan açıklamaya göre:

“1)  09.12.2021  tarihli  Sağlık  Bakanı  Sn.  Dr.  Fahrettin  KOCA  imzalı  Genelge  doğrultusunda;  MHRS randevularını, 10 ile 30 dakika arasında olacak şekilde her hekimin kendisinin belirleyerek,

2) Hazırlık ve mesleki bilimsel gelişim için saat 09.00’dan önce ve 16.00’dan sonra MHRS randevuları verilmeyerek,

 

hekim birliği sendikası nedir? hangi amaçla kurulmuştur? meslek sendikası kurulabilir mi?

3) Acil servis yeşil alan, MHRS uygulanamayan vb yerlerde, hastaya en azından 10 dakika ayırarak,

4) Hekim ve diş hekimi yakını, acil ve adli vaka haricinde MHRS dışı hasta bakmayarak,

5) Şiddet meydana gelmesi halinde Çalışan Güvenliğinin Sağlanması Genelgesi m. 6 doğrultusunda; kurumdaki tüm hekimlerce idareden hizmetten çekilme hakkı talep edilmesi, mal ve can güvenliği nedeniyle kurum genelinde gerekli güvenlik tedbirleri sağlanana kadar güvenli bir yerde toplanarak,

6) Her türlü tıbbi müdahale hukuki uyuşmazlığa mahal verebileceğinden; idare tarafından Hasta Hakları Yönetmeliği m.15’e uygun şekilde hazırlanan bilgilendirme formlarının, hakkıyla vakit ayırarak hastaya anlatılması ve imzasının alınması, idare tarafından uygun formlar hazırlanmadan ve hastaya anlatılarak imzası alınmadan girişimsel işlem yapmayarak,

7) İş göremezlik, durum bildirir, belirli bilimsel kriterleri olmayan veya tek birinci basamak imkanlarıyla çözümü olmayan keyfi olabilecek rapor talepleri konusunda gerekli düzenleme yapılması, bu gibi raporların düzenlenmesinde gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi ve şüphe halinde bu raporları düzenlenmeyerek,

8) Her türlü girişimsel işlemlerde, komplikasyon ve/veya tıbbi hatayı (tıbbi malpraktis) önleyebilmek için, hastaya gereken zamanın ayrılmasını sağlayarak,

 

hekim birliği sendikası nedir? hangi amaçla kurulmuştur? meslek sendikası kurulabilir mi?

9) Hizmet sunumu sırasında dinlemeyi sağlayacak vakit bırakarak, dikkati dağıtacak sayıda vaka almayarak,

10) Ağır iş yükü ve organizasyondan kaynaklanan tıbbi ihmaller (malpraktis) sonucu meydana gelen zararların sorumluluğu hekimlere yüklenmeden, idarenin de organizasyon kusuru gözetilinceye ve ağır iş yükü altındaki hekimlerin sorumluluğunu hakim ve Cumhuriyet savcıları gibi azaltacak yasal düzenleme yapılıncaya kadar, risk doğrucu özveride bulunmayarak,

11) Uzun süredir var olan tüm basamaklardaki sağlık personeli eksiğinin giderilmesi ve giderilinceye kadar gereksiz risk almayarak ve tükenmeyerek,

12) Aile Hekimliği Ödeme Sözleşme Yönetmeliği ile Hastalık Yönetim Platformu (HYP) nun ülkemiz gerçekleri ile ve sahanın da fikri alınarak yenilenmemesi ve ulaşılması imkansız hedeflerin kaldırılmaması sebebiyle, bu hedefleri hakkıyla gerçekleştirmek üzere gerekirse poliklinik hizmetlerini öteleyerek,

13)  Aile  Hekimliğinde  cari  gider  ödeneklerinin  günümüz  gerçekleri  ile  bağdaşır  şekilde  arttırılmadan, vekaletsiz ve ücret kesintisiz izin hakkı sağlanıncaya kadar,

14) Hak ettiğimiz ücret artışı sağlanana, ücret adaletsizlikleri giderilene ve ek gösterge arttırılıncaya kadar, Hakkıyla Görev Yapacağız…”

hekim birliği sendikası nedir? hangi amaçla kurulmuştur? meslek sendikası kurulabilir mi?

 

Üyelik için aşağıdaki Online Üyelik Formunu doldurabilirsiniz. https://www.ronesis.com/hekimbirligipanel/onlineuyelik.php

Üyelik işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz. https://www.hekimbirliksen.org/SayfaOnlineUyelik