Gül hastalığına birçok faktör neden olabilir, insan yüzünde ve yüz çevresinde kızarıklık ve sivilce şeklinde kendini gösterir. Hastalık tedavi edilmezse baş bölgesinden sırt ve göğüs bölgesine de inebilir. Güneş ışığı ve rüzgar hastalıkların ortaya çıkmasında çok etkili olduğu için ilkbaharda daha sık görülür. Pembe beneklerle başlayan bu hastalık, beneklerin gül şeklinde olması nedeniyle gül hastalığı olarak isimlendirilir. Hastalık ilerledikçe ciltte kepek oluşur.
Gül hastalığının başlıca belirtileri ise aşağıdaki listede verilmiştir.
- Cilt dokusunda acı ve yanma hissinin oluşması
- Cilt renginin gözle görülür bir şekilde değişmesi
- Damarların dışarıdan belirgin bir hale gelmesi
- Kafa, boyun, göğüs ve kulak gibi vücudun üst bölgelerinde deri dökülmelerinin yaşanması
- Yüz bölgesinde şişliklerin oluşması
- Bölgesel olarak sivilcelerin çıkmaya başlaması
Gül Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Gül hastalığının üç farklı şekilde görüldüğü gözlemlenmiştir. Her şeyden önce, hastalığı anlamak için bir doktora görünmelisiniz. Rosacea için spesifik bir test olmasa bile, doktor yine de deriyi inceleyerek ve bazı kan testleri yaparak hastalığı belirleyebilir. Hastalık tespit edilse bile herkese aynı tedavi uygulanamaz. Çünkü her hastada farklı belirtiler ve etkiler yaratacaktır. Rosacea için tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi yöntemler bulunur.
Hastalığın şiddetine göre başvurulan doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemine geçilir. Gül hastalığına rüzgar, güneş gibi etkenler neden olur ve ilaç ve merhemlerle tedavi edilir. Hastalık ilerlemiş ve damarlar çok belirgin hale gelmişse damarların yırtılmaması için lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisi doktor reçetesine göre yapılsa da sadece 1 veya 2 ayda bir yapılabilir. Bu tedavilerin yan etkileri olabilir. En belirgin yan etkisi cilt kuruluğu olduğu için doktorunuz bu sorun için ilaç yazacaktır.