Genç Sağlık Sendikası Balıkesir Şubesi’nden Olağanüstü Başarı
Türkiye’nin en büyük üçüncü sağlık ve sosyal hizmet çalışanları sendikası olan Genç Sağlık Sendikası’nın Balıkesir Şubesi, son 7 ayda yüzde 2 bin 200 büyüme oranına ulaşarak olağanüstü bir başarıya imza attı.
2023 yılının Kasım ayında kurulan Genç Sağlık Sendikası Balıkesir Şubesi, yalnızca 7 ayda üye sayısını yüzde 2 bin 200 oranında büyüterek rekor bir başarıya imza attı. Genç Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Fuat Çöken, “Amacımız yetkili değil, etkili sendika olmak” ifadesini kullandı.
Şube Başkanı Fuat Çöken, “Sahadaki yoğun çalışmamız genel ve pratik sendika anlayışındaki ezberi bozdu” dedi. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının hak arayışında önemli adımlar attıklarını ve camiadan karşılık bulduklarını belirten Çöken, Balıkesir’deki üye sayılarının 1500’e ulaştığını aktardı.
Genç Sağlık Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Fuat Çöken, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Yetkili sendika olmak gibi bir çabamız yok, etkili sendika olmak istiyoruz”
“Göreve geldiğimiz günden bu yana ben ve yönetimin sahada yoğun bir çalışma yaptık. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları da bize teveccüh gösterdiler. Aslında insanlar bu işi bizim hassasiyetimizle bakıyor ve görüyor. Çünkü var olan sendikalar bugün sahaya sırtını dönmüş durumda, tamamen kendi küpünü doldurmanın telaşındalar.
Genç Sağlık ve Sosyal Hizmetler çalışanları Sendikası olarak bizim olmazsa olmazlarımız var. Örneğin her siyasi partiye eşit mesafedeyiz. Bu bizim kırmızı çizgimiz. Şuan ki mevcut sendikalar herhangi bir partinin oluşumu olarak gözüküyor. Buda bizi farklı kılıyor. Ayrıca bizim yetkili sendika olmak gibi bir çabamız yok, biz etkili sendika olalım istiyoruz.
“Sağlık çalışanları tek kalemden maaş almalı”
Bir süre önce 5 lira nöbet zammı, 69 lira giyim yardımı yapıldı. Bugün en ucuz forma 500 lira. Bizim bunlara yetkili sendikalar gibi alkış tutmamız ya da kabullenmemiz mümkün değil. Bugün sağlık çalışanlarının bir sonra ki ay ne kadar maaş alacağı belli değil. 5 ayrı kalemden maaş yatıyor ve her ay hesaba farklı bir miktar para yatıyor. “Hastane para kazandı bu kadar al, hastane para kazanmadı bu kadar al” mantalitesi yanlış ve değişmeli. Sağlık çalışanları tek kalemden maaş almalı.”
“Tasarı yasalaşırsa meslektaşlarımız adına önemli kazanım olacak”
Başkan Fuat Çöken, sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından birin de emekli olduklarında alacakları düşük maaşlar olduğuna değinerek, 5510 sayılı yasaya bağlı olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini vurguladı.
Çöken, açıklamasının devamında şunları kaydetti; “2008 yılı sonrası kadroya geçen her memur 5510 sayılı yasaya olarak göreve başlıyor. Bu ne demek. Bu şu demek emekli ödemeleri asgari ücret üzerinde yapılmakta. Yani yıllarca çalışan ve bugün emekliliği hak eden bir arkadaşımız 10 bin TL maaş alabilecek. Bu büyük bir sorun. Bir sağlık personelinin bu kadar yıl hizmet edip sonucunda böyle bir tablo ile karşılaşması üzücü. Bugün takside bile gece tarifesi varken gece tazminatı almayan tek meslek grubu bizleriz. Bunların konuşulması ve çözülmesi lazım Ayrıca göreve yeni başlayan arkadaşlarımızın tayin bekleme süresi 3+1 yıl. Bu süre boyunca tayin isteyemiyorlar ve aile bütünlüğünün sağlanamaması nedeniyle sorunlar çıkıyor. Biz bu sürenin 1+1’e indirilmesini istiyoruz ve bunun için mecliste grubu bulunan bütün partilere ilettik iletmeye de devam ediyoruz. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bu konunun taslağının hazır olduğunu ve yakın zamanda meclise geleceğini biliyoruz. Bu tasarı yasalaşırsa meslektaşlarımız adına önemli kazanım olacak”
“Bir insanın tek vasfının sendikacı olması kurum amiri olmasına yetmemeli”
Başkan Çöken, sağlık siteminin bugün geldiği noktada en büyük sıkıntılardan birinin de liyakat olduğunu dile getirerek, sendikacılık yapan birinin kamu kurumlarında müdür veya yetkili noktalarda görev almasının doğru olmadığını belirtti.
Fuat Çöken, “Ömrü hayatında hastane kapsından girmemiş insanlar, hastane yönetimlerinde yer alıyor. Halbuki donanımlı birçok insanımız var. Bunun değişmesi gerekiyor. Ayrıca bir kişi hem sendika yönetiminde hem kurum yönetiminde olamaz olmamalı da. Sendikalar ile kurumların bakış açısı birbiriyle çatışır. Ama var olan yetkili sendikanın temsilcileri ne hikmetse başka insan yokmuş gibi bir yerlerde yönetici yapılıyor. Bu konu sağlık çalışanları ve sosyal hizmet çalışanlarına zarar veren bir konu. İnanmazsınız ama dilekçe yazmayı bilmeyen kurum idarecisi var. Bir insanın tek vasfının sendikacı olması kurum amiri olmasına yetmemeli” söylemlerinde bulundu.
Sendika olarak, Bigadiç ve İvrindi Devlet Hastanesinde de yetkiyi aldıklarını ifade eden Çöken, bugüne dek 300 üyeye hukuk mücadelelerinde avukat desteği sağladıklarını dile getirdi. Çöken bu çalışmanın da hak aramada önemli bir süreç olduğunu vurguladı.