Gündem

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge ‘Kovid-19 Ve Gribe Karşı Her Türlü Önlemleri Almamız Gerekiyor’

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, artan grip vakaları nedeniyle vatandaşları maske kullanımına ve hijyen kurallarına yönelik uyardı.

istockphoto 1152594228 612x612 1

Prof. Dr. Bilge, kış döneminde bireylerin daha çok kapalı alanlarda vakit geçirmek durumunda olmasından, düşen hava sıcaklıklarından ve çocukların enfeksiyonu okuldan eve taşımasıyla mevsimsel grip ve basit soğuk algınlığı yaşayan hastaların sayısında artış yaşandığını belirtti.

Hastaneye başvuran vakaların pek çoğu üst solunum yolu enfeksiyonu, grip ve nezle rahatsızlıklarından şikayetçi  olduğunu belirten Bilge, Kovid-19 salgın döneminden önce alışıldığı üzere güz mevsiminde başlayıp kış aylarında en yüksek seviyeye ulaşan ve yaza doğru azalan üst solunumu yolu enfeksiyonlarının Kovid-19 döneminde alınan önlemlerin ardından da tekrar artış gösterdiğini ifade etti.

Artan grip vakalarına dair alınması gereken önlemlerden bahseden Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge, “Kovid-19 veya gribe karşı her türlü önlemlerimizi almamız gerekiyor. Bağışık sistemi düşük olan insanların, yaşlıların, kronik hastalığı olan insanların kendilerinin hem maske kullanarak hem hijyenlerine dikkat ederek hem de genel grip aşısı ya da Kovid aşısını yaptırarak korunmaları gerekiyor. Genel olarak grip, Kovid-19 dünyada hala ölümcül hastalıklar listesinde. Bu yüzden kendimizi korumamız gerekiyor. Bu aylarda sıkı giyinmek, bol sıvı içmek, dinlenmek, toplu yerlerde maske takmak gibi önlemlerimizi almamız gerekiyor. Grip tedavisi seçenekleri arasında antibiyotik yer almıyor. Vücudun dinlenmesi, C vitamininden zengin besinler alınması, bol su içilmesi tedavi açısından önemli. Çevremize yaymamak için de izole olmamız gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Antibiyotiklerin bilinçsiz kullanılması ve bu duruma bağlı olarak antibiyotik direncinin düşmesi, tıbbi tedavilerin güç hale geldiğini vurgulayan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge, “Özellikle yenidoğan bebekler, organ nakilli olanlar, diyaliz tedavisi alan böbrek hastaları ve kanser hastaları hem hastalıkları hem de tedavi süreçleri boyunca enfeksiyonlara açıktırlar ve antibiyotik direnci tedavilerini zorlaştıracağı gibi komplikasyon ve ölüm oranlarını da artırabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu