Gündem

Elektronik Sigara Kullanan Gençlerde Hangi Hastalıklar Ortaya Çıkıyor?

“Thorax” dergisinde yayımlanan araştırma verilerine göre, bilim insanları, elektronik sigara kullanan ve pasif içici olarak nitelendirilen gençlerde bronşit, nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinin arttığını ortaya çıkardı.

2014 ve 2018 yılları arasında, Ohio State Üniversitesine bağlı hastanenin Tütün Araştırmaları Merkezi ve Güney California Üniversitesi (USC) Keck Tıp Fakültesinden araştırmacılar, yaklaşık 7 bin gencin son 30 gün içinde elektronik sigara, esrar veya normal sigara kullanımı ile ilgili bir anket düzenledi. Düzenlenen anket verileri sonucunda, (ankete katılmadan önceki) son 30 gün içinde elektronik sigara kullanan katılımcılarda bronşit semptomlarının ortaya çıkma olasılığının kullanmayanlara oranla yüzde 81, nefes darlığı yaşama riskinin ise yüzde 78 daha fazla olduğu kaydedildi. Söz konusu araştırma kapsamında, gençlerin, kendisinin ve ya çevresindeki kişilerin elektronik sigara kullanması fark etmeksizin, bronşit ve nefes darlığı dahil kalıcı solunum yolu hastalığına yakalanma riskinin arttığı ifade edildi. Elektronik sigara kullanımını esrar ve normal sigaradan bağımsız olarak inceleyen araştırmacılar, elektronik sigaranın insan sağlığına olumsuz etkileri olduğunu tespit etmiş durumda. Araştırmacılar, verilerin, elektronik sigara ürünlerinin satışı ile ilgili düzenlemelerde dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor. Araştırmacı grubun içinde yer alan Dr. Alayna Tackett, elektronik sigara kullanımının solunum hastalıklarına dair risklerin artmasıyla ilişkili olduğunu vurguladı.

“Gençler elektronik sigara kullanımını yaygınlaştırdı

Elektronik sigara kullanımının gençler arasında giderek yaygınlaştığına değinen araştırmacılar, 2019’da bu oranın yüzde 25,7’ye ulaştığının bilgisini verdi. 2022 verilerinde ise durum, lise öğrencilerinin yüzde 14,5’i elektronik sigara kullandığı yönünde. Elektronik sigaranın, tatlandırıcılar ve vücuda zarar verdiği bilinen oksidan metaller de dahil akciğere zarar veren maddeler içerdiği biliniyor. (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu