Sağlık Makaleleri

Dut Şurubunun Faydaları Nelerdir?

Günlük vitamin, mineral ve antioksidan dozunuzu almanın lezzetli ve doğal bir yolu olan dut şurubu, kalp hastalığı riskini azaltmak isteyenler için mükemmel bir seçimdir. Dutlar, kan damarı mekanizmalarını doğrudan etkileyen güçlü bir flavonoid antioksidan olan resveratrol ile doludur. Dut şurubunun faydaları arasında kan oluşumunu azaltan ve kardiyovasküler problem riskini azaltan bir vazodilatör olan nitrik oksit üretimini arttırması da yer alır. Aynı zamanda zengin bir C vitamini kaynağı, hastalığa ve hastalığa karşı güçlü bir savunmadır. Bir fincan dut, bu besinin günlük ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılar.

dut şurubunun faydaları nelerdir?

Beyaz dut, kan şekeri seviyelerinin yükselmesini önler

Yüksek kan şekerini önlemenin doğal bir yolunu arıyorsanız, beyaz dut çözüm olabilir. Bu meyveler lif ve protein açısından zengindir ve kurutulmuş meyveler ve çay dahil olmak üzere birçok farklı biçimde bulunabilir. Ayrıca tatlı, nektar bir tada sahiptirler, bu nedenle yemekten önce veya atıştırmalık olarak yemek için harikadırlar.

Araştırmalar, dut yemenin kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve kardiyovasküler hastalıkları önleyebilecek zararlı kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Beyaz dut ayrıca kan şekeri seviyelerinin yükselmesini önleyen kimyasallar içerir. Bu kimyasallar diyabet ilaçlarında bulunanlarla aynıdır. Ancak dut yaprağı takviyesi almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Çalışmalar, beyaz dutun açlık glikoz seviyelerini ve insülin seviyelerini azaltarak diyabetli kişilerin sağlığını iyileştirebileceğini göstermiştir. Ayrıca dut özlerinin LDL (kötü) kolesterol düzeylerini düşürdüğünü ve “iyi” HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolü artırdığını gösterdiler. Bu sonuçlar daha yüksek dozlarda bile tutarlıydı.

Araştırmalar, beyaz dut yaprağı ekstresinin şeker hastalarının böbrek hasarı gibi komplikasyonlardan kaçınmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, beyaz dut özü antioksidan seviyelerini arttırdı ve siklin D1 seviyelerini azalttı. Beyaz dut özlerinin diyabet için faydalı olup olmadığını doğrulamak için daha fazla klinik denemeye ihtiyaç duyulsa da, bunlar asla geleneksel tedavi yerine kullanılmamalıdır.

dut şurubunun faydaları nelerdir?

Dut Şurubunun Faydaları Nelerdir?

Dutta bulunan antioksidanlar, çeşitli türleri içeren meyvelerle güçlüdür. Bunlara polifenoller, antosiyaninler ve flavonoidler dahildir. Bu bileşikler, hücrelere zarar verebilecek kararsız, oldukça reaktif moleküller olan serbest radikalleri temizler. Dut şurupları tüketildiğinde serbest radikal oluşumunu azaltmaya ve vücudu oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olabilir.

Son çalışmalar, dut polifenollerini güçlü bir antioksidan olarak tanımlamıştır. Antioksidan kapasiteleri, DPPH radikal süpürme aktivitesi ve lipid peroksidasyonunun inhibisyonu kullanılarak belirlendi. Toplam fenolik içerik de Folin yöntemi ile değerlendirildi. Sonuçlar, dut meyvesinin meyve ve yapraklarının hem su hem de metanol ekstraktlarının önemli antioksidanlar olduğunu göstermiştir. En yüksek antioksidan aktivite meyvenin metanol ekstraktında bulunurken, en düşük seviyeler su ekstraktlarında bulundu.

Dut meyvesi ve yaprağının metanol özleri, suya kıyasla daha yüksek radikal süpürücü aktiviteye sahipti. 100 ug/ml’lik bir dut meyve özütü, %7.1’lik bir DPPH radikal süpürme aktivitesine sahipken, dut yapraklarının metanol özütü, sırasıyla %21.6 ve %45.5’lik bir DDPH radikal süpürme aktivitesine sahipti.

Dut meyvesindeki polisakkarit fraksiyonları da anti-inflamatuar ve antidiyabetik aktivitelerle ilişkili olarak araştırılmıştır. Dut meyvelerinde bulunan fenolik bileşikler, meyvenin antidiyabetik ve antienflamatuar özelliklerinden de sorumlu olabilir.

dut şurubunun faydaları nelerdir?

Ürik asidi düşürürler

Dut şurubu, kandaki ürik asit seviyelerini azaltarak ürik asidi düşürür. Bu şuruplar, çeşitli vücut sistemlerine faydalı olan bitkisel besinler içerir. Bu bitkisel besinler arasında B3, B5 ve B6 vitaminleri bulunur. Kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindirler. Ayrıca kan kolesterolünü düşürerek kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiğine inanılmaktadır.

Dut yapraklarının ürik asidi düşürmede etkili olmasının yanı sıra gut semptomlarını da azalttığına inanılmaktadır. Ancak dut yapraklarının ürik asit ilaçları ile birlikte tüketilmemesi gerektiğini belirtmekte fayda var. Potasyum oranı yüksektir ve dikkatli kullanılmalıdır. Çok fazla potasyum dehidrasyona, göğüs ağrısına ve düzensiz kalp atışına neden olabilir. Ek olarak, kronik böbrek hastalığı olanlar, dut alımını sınırlamalıdır. Bazı insanlar da duta alerjisi vardır ve bunlardan kaçınmalıdır.

Çalışmalar, dut suyunun stres seviyelerini azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, dut suyunun fareler üzerindeki anti-stres etkilerine baktılar ve suya daldırma stresinden sonra lipid peroksit oluşumunu engellediğini buldular. Meyve suyu ayrıca bir anti-HIV etkisine sahipti.

In vitro ve in vivo çalışmalar dutun önemli bir antioksidan kapasiteye sahip olduğunu göstermiştir. Bu onu umut verici bir nutrasötik yapar.

dut şurubunun faydaları nelerdir?

Onlar cilt için iyidir

Ciltte dut şurubu kullanmanın yaşlanma karşıtı bir faydası vardır. Meyvenin yüksek antioksidan içeriği ve C Vitamini, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilir. Meyve ayrıca serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilen resveratrol içerir. Bu, cilt yaşlanması ve lekelerle bağlantılı hücresel hasarı önler. En iyi ağızdan alınır veya cilde topikal olarak uygulanır.

Dutlar, antioksidan aktiviteyi artıran antosiyaninler adı verilen güçlü bitki bileşikleri içerir. Ek olarak, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan akışını iyileştirir. Meyve ayrıca doku gücünü, kolajen sentezini ve kan pıhtılaşmasını artırmaya yardımcı olan K Vitamini bakımından da yüksektir. Ayrıca, hücreleri ve dokuları serbest radikallerden koruyan Riboflavin veya Vitamin B-2 içerir. Aynı zamanda vücuttaki oksijen transferinde de yardımcı olur.

Ancak, dut şurubunun tüm insanlar için güvenli olmadığı unutulmamalıdır. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu nedenle hassas cilde sahip kişiler kullanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca sadece uzman bir doktor gözetiminde tüketilmelidir. Ayrıca kan şekeri düzeylerini düşürebilir, bu da düşük kan şekeri olan kişiler için zararlı olabilir.

Dut, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve kan damarlarının işlevini iyileştirmeye yardımcı olur. Uygun kan basıncı kontrolü için sağlıklı bir dolaşım şarttır. Meyve, kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eden demir açısından zengindir. Yüksek potasyum içeriği de kan basıncını düşük tutmaya yardımcı olur. Dut ayrıca güçlü bir savunma sistemi olan ve vücudun bağışıklığının korunmasına yardımcı olan makrofajları harekete geçirir.

dut şurubunun faydaları nelerdir?

Onlar kalp için iyidir

Dut şurubu, kalbinize ve dolaşımınıza fayda sağlamanın harika bir yoludur. Personel Sağlıklı kan damarlarının korunmasına yardımcı olan antioksidanlar ve polifenoller açısından zengindir. Ayrıca, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan yüksek miktarda potasyum içerir. Bu faydalar kalple sınırlı değildir. Dutlar, genellikle kadınları rahatsız eden bir durum olan kansızlığı önlemek için de mükemmeldir.

Duttaki yüksek miktarda demir, personel sağlık kırmızı kan hücresi üretimini destekler. Bu kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen taşır. Dut ayrıca sindirimi destekleyen ve kabızlığı önlemeye yardımcı olan lif bakımından da yüksektir. Ayrıca kan şekeri seviyelerinin dengede tutulmasına yardımcı olur. Yararlı etkilerini artırmak için pişirme işlemine dut eklenebilir.

Dut, antosiyaninler de dahil olmak üzere birçok antioksidan içerir. Antioksidanlar kanser ve diğer hastalık riskini azaltır. Araştırmacılar, dut suyundaki antioksidanların hücrelerdeki oksidatif stresi azaltıp azaltmadığını araştırıyorlar. Hayvan çalışmaları, dut suyunun bu tür stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Dut, antioksidanlar açısından zengin olmasının yanı sıra, çeşitli diğer faydalı bileşenleri de içerir. Bu bileşikler zea-ksantin, antosiyaninler ve resveratrol içerir. Bu maddeler kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, sonuçlara varılmadan önce insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu