DSÖ Türkiye Temsilcisi, antibiyotik direnci nedeniyle 2050 yılına gelindiğinde yaklaşık olarak 2,4 milyon ölümün gerçekleşebileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı, DSÖ işbirliği ile “Tek Sağlık Günü Programı” düzenledi. Programda konuşan Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi; “Özellikle Covid-19 bugünlerde bize insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvan sağlığının birbirleriyle bağlantılı olduğunu ve zonotik hastalıkların ne kadar çabuk yayılabileceğini gösterdi ve geçen yıllarda başlamış olan çalışmalar yenice ortaya çıkan enfeksiyonların yüzde 60’ının zoonotik kökenli olduğunu gösterdi” dedi.
2.4 MİLYON KİŞİ ÖLEBİLİR!
DSÖ temsilcisi konuşmasında; “Şu anki mevcut sağlık koşullarının temeline baktığımızda küresel bir etkinin olduğunu görüyoruz. Korona insan hayatında çok ciddi etkiler bıraktığı gibi doğada da büyük bir etkiye neden oldu. Bugün tarım, gıda ve hayvan sağlığını tehdit eden Zoonotik hastalıkların yayılmasını engellemek bizim en önemli amaçlarından biridir. Sürdürülebilir gıda güvenliği ve hedeflerimize ulaşabilmek en öncelikli adımımız olmalı. Antibiyotik direnciyle ilgili 2050 yılına baktığımızda 2,4 milyon kadar ölümle karşılaşılacağı tahmin ediliyor.”dedi.
DSÖ temsilcisi özellikle Covid’in hayatımızı etkilediği dönemde çevre ve insan sağlığının yanı sıra hayvan sağlığını da birbirine bağlantılı bir şekilde düşünerek hareket etmeli, geçen yıllarda başlamış olan zoonotik kökenli hastalıklara ilişkin çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi.
2050’YE KADAR 2,4 MİLYON ÖLÜM TAHMİN EDİLİYOR
Türkiye ve dünya şu anda çok ciddi küresel bir sağlık problemiyle baş etmeye çalışıyor ve bunun etkisinin de hemen kolay kolay geçmeyeceği düşünülüyor. Aşının bulunduğunun belirtilmesi sonrasında virüsün de mutasyona uğraması bundan sonraki süreçte daha ne gibi sonuçlar ortaya çıkaracağının da kestirilememesine neden oluyor. Ancak bilinen şey şu ki bu dönemlerde kullanılan antibiyotiklerin vücut direncini düşüreceği ve 2050 yılına gelindiğinde antibiyotik direnciyüzünden 2,4 milyon kişi ölümle karşı karşıya kalabilecek.