Danıştay’dan Doktorların Muayenehane Açabilmesine İlişkin Karar
Bilindiği gibi “Tüm gün” yasası ile birlikte, tüm hekimlerin özelde muayenehane açması yasaklandı. Fakat bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihte, halihazırda özelde muayenehanesi olan doktorlar için 2547 sayılı Kanuna, geçici 64. Madde eklendi ve özelde muayenehanesi olan doktorların bu muayenehanelerini kapatmaları için 3 aylık ek süre tanındı. Belirlenen Tüm gün yasası sonrası bu yasanın iptali için açılan bir davada Anayasa Mahkemesi, söz konusu yasaklamaya ilişkin maddeyi iptal etmedi ancak 3 aylık ek süreyi tanıyan 64. maddeyi iptal etti. Bu iptal kararının gerekçesi de sürenin yeterli bulunmaması oldu. AYM’nin iptal kararı sonrasında bir düzenleme yapılmadığı için 18 Ocak 2014 itibariyle, özelde muayenehanesi olan hekimler, işlerine devam edebildi.
Davaya Danıştay İDDK Bakmaya Başladı
AYM iptal kararı sonrası düzenleme gelmemesi ile birlikte bir tıp fakültesi öğretim üyesi de “eşit konumda oldukları” gerekçesi ile özelde muayenehane açmak için başvuruda bulundu. Ancak öğretim üyesinin bu başvurusu reddedildi. Reddin iptali için açılan davada hem idare mahkemesi hem de bölge mahkemesi, işlemin hukuka uygun olduğuna karar verdi. Danıştay İlgili Dairesi ise Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği bu kararı bozdu ve itiraz üzerine dosyaya bu kez Danıştay İdari Dava Daireleri bakmaya başladı.
Danıştay İDDK’nın İlgili Kararı
Danıştay İDDK’nın bu kararı 18 Ocak 2014 itibariyle özelde muayenehanesi olmayan hekimlerin, “eşit hukuki durumda oldukları” gerekçesi ile “bu tarihten sonra özelde muayenehane açamayacakları” anlamına geliyor. Danıştay İDDK kararında yer alan ilgili ifadeler şöyle:
“… Davacının muayenehane açma isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ve davanın reddine yönelik ısrar kararının onanması yolundaki Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 07/07/2021 tarih ve E:2021/1778, K:2021/1410 sayılı kararı.”