Sağlık Makaleleri

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Sağlıklı bir diyete ulaşmak için uyarlanabilecek birkaç farklı diyet türü vardır. Bunlara Akdeniz, Keto ve Bitki bazlı diyetler dahildir. Bu diyetler, tarihsel gözlemlerden ilham alır ve genellikle yağ ve kalori bakımından düşüktür. Ayrıca bir Çiğ gıda diyeti de uygulayabilirsiniz. Peki, Diyet Çeşitleri Nelerdir?

diyet çeşitleri nelerdir?

Bitki bazlı diyetler

Bitki bazlı bir diyet, bitkilerden elde edilen gıdaların tüketimini vurgulayan bir diyet türüdür. Bu diyet meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve baklagiller üzerinde odaklanmayı içerir. Tam bir vejeteryanlık gerektirmese de, bu diyet türü yine de hayvansal ürünleri içerebilir.

Araştırmalar, bitki bazlı gıdalarda yüksek bir diyet yiyen kişilerin kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca, hayvansal ürünleri azaltmanın önemli çevresel faydaları vardır. Bitki bazlı bir diyet, çevremizdeki atık miktarını azaltır. Aynı zamanda daha sürdürülebilir, yani çevre için daha iyi.

Bitki bazlı bir diyetin sağlığınız üzerinde olumlu etkileri olabilir, ancak gıdalarınızın kalitesine ve besinsel yeterliliğine odaklanmanız önemlidir. İdeal olarak, öğünlerinizin en az üçte ikisini bitki bazlı kaynaklardan yapmalısınız. Doğru yiyecekleri nasıl seçeceğinizden emin değilseniz, kayıtlı bir diyetisyen özel tercihlerinizi belirlemenize ve uzun vadeli sağlık hedefleri belirlemenize yardımcı olabilir.

diyet çeşitleri nelerdir?

Akdeniz diyeti

Akdeniz diyeti, Akdeniz bölgesinin her yerinden gıdalara odaklanan bir beslenme tarzıdır. İlk olarak 1960’larda geliştirildi ve İtalya, Fransa, İspanya ve Yunanistan mutfaklarına dayanıyor. Akdeniz diyeti çok sağlıklıdır ve kilo vermenize, enerjinizi artırmanıza ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Bu diyetin ana zımbaları zeytinyağı, balık, sebzeler, kepekli tahıllar ve kuruyemişleri içerir. Ayrıca balık ve kümes hayvanlarını da ölçülü olarak dahil etmelisiniz. Diyet ayrıca zeytinyağı gibi çoklu doymamış yağlar açısından da zengindir. Kırmızı et ve alkolü sınırlamanız gerekirken, bol meyve ve sebze yemelisiniz.

Akdeniz diyeti, yağlı balıklardan elde edilen omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere fındık ve balıklardan sağlıklı yağlar tüketmenizi teşvik eder. Ayrıca bol miktarda lif, vitamin, mineral ve koruyucu fitokimyasallar içerir. Ek olarak, bu diyet taze meyve ve sebzeleri, kepekli tahılları ve zeytinyağını vurgular. Ayrıca kırmızı et ve işlenmiş gıdaları da sınırlar.

diyet çeşitleri nelerdir?

keto diyeti

Keto diyeti, kilo vermenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilecek düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Sahip olamayacağınız bazı yiyecekler olsa da, onları küçük miktarlarda yiyebilirsiniz. Günde yediğiniz karbonhidrat miktarını sınırlamalı, nişastalı sebzeler, baklagiller ve şeker içeren gıdalardan kaçınmalısınız. Bu, vücudunuzun ketoz durumuna girmesine yardımcı olacaktır.

Keto diyetindeyken süt ürünleri de yiyebilirsiniz. Süt iyi bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır ve ayrıca birkaç B vitamini içerir. Ancak fazla şekerden kaçınmak için düşük karbonhidratlı süt bulmaya çalışmalısınız. Ayrıca mısır, patates, pancar ve tatlı patates gibi yüksek karbonhidratlı meyve ve sebzelerden kaçınmalısınız. Süt ürünleri karbonhidrat içerirken, protein ve lif bakımından yüksektir.

Ketojenik bir diyet yapıyorsanız, su içmek de önemlidir. Su sadece hayati bedensel süreçleri düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun daha etkili bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Su içmek ayrıca diyet yaparken önemli olan iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak su içmek diyabet riskini azaltabilir.

diyet çeşitleri nelerdir?

Çiğ gıda diyeti

Çiğ gıda diyeti, çeşitli sağlıklı, doğal gıdaları tüketmenin mükemmel bir yoludur. Bu diyet, taze meyve ve sebzeler, soğuk pres hindistancevizi veya sızma zeytinyağı, filizlenmiş tohumlar, fındık ezmesi ve fermente gıdalara odaklanır. Bu diyet oldukça doyurucu olabilir ve yine de çok az kalori içerir.

İstenilen dokuya bağlı olarak muz, ıspanak veya lahana ile çiğ yeşil smoothie hazırlanabilir. Ayrıca birçok başka meyve ve sebze, hurma, kaju fıstığı ve hindistancevizi yağı içerir. Çiğ gıda diyetine başlamanın popüler bir yoludur. Pek çok insan çiğ gıda diyetinin kronik personel sağlık durumlarında kendilerine yardımcı olabileceğine ve genel sağlıklarını iyileştirebileceğine inanmaktadır.

Çiğ gıda diyeti kilo vermeye yardımcı olabilir ve kan basıncını düşürebilir. Çalışmalar, tip 2 diyabet ve kalp yetmezliği riskini de azaltabileceğini gösteriyor. Ayrıca geleneksel diyetlerden daha düşük sodyum içeriğine sahiptir. Bununla birlikte, çiğ gıda diyeti, geleneksel olarak yetiştirilen gıdalardan daha fazla vitamin alımını gerektirebilir. Ek olarak, organik bileşenler pahalı olabilir. Ayrıca, bazı mutfak aletlerine yatırım yapmanız gerekecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu