Sağlık Makaleleri

Diş Hassasiyeti Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür?

İnsanlar arasında “diş kamaşması” olarak da isimlendirilen diş hassasiyeti kişiye uzun bir süreçte oldukça zararlı olan bir problem olduğundan dolayı genelde ihmal edilir.

Son zamanlarda oldukça rastlanılan bir sağlık ağı sorunu haline gelen diş hassasiyeti, ilk aşamalarda pek rahatsızlık vermediğinden ötürü insanlar tarafından diş fırçalama veya ağız çalkalama ile geçeceği düşünülür. Fakat bu çözümler anı kurtarmaktan başka bir işe yaramaz ve zamanla kötüye gider. Bundan dolayı da kişinin günlük hayatı bu hassasiyetten ötürü kabusa dönüşür.

diş hassasiyeti nedir? tedavisi mümkün müdür?

Diş Hassasiyetinin Çözümü Var Mı?

Diş hassasiyeti hafif ve orta derecede ağrıyla ortaya çıkmasından ötürü genelde arka plana atılır ve önemsenmez. Hastalar, hassasiyete sebep olan soğuk içeceklerden kendilerini bir süre uzak tutarak sorunu rafa kaldırmayı tercih ederler. Hassasiyet artınca ise hassasiyet giderici macun veya gargaralar kullanarak problemi ortadan kaldırmaya çalışırlar. Fakat bu durum ortadan kaldırılmazsa gitgide daha kötü bir hale gelir ve artık ağızdan nefes almak bile ağrıya sebep olur.

Hassasiyet Giderici Macunlar İşe Yarar Mı?

Ulaşılması kolay ve halk arasında etkili olduğu düşünülen bu macunlar aslında sanıldığı kadar etkili değildir. Bu macunlar hassasiyeti geçirme konusunda kısa süreli bir fayda sağlamaktadır. İlerleyen süreçte ortadan kaldırılmayan bu problem kendini daha güçlü bir biçimde ortaya çıkaracaktır. Öte yandan hassasiyet oluşmaması adına soğuk veya sıcak içeceklerden kaçınan hastalar bu durumu daha karmaşık bir hale getirmektedir.

diş hassasiyeti nedir? tedavisi mümkün müdür?

Diş Hassasiyetinin Kalıcı Bir Çözümü Var Mı?

Diş hassasiyetine sebebiyet veren birçok etken olmasıyla birlikte ortadan kaldırabilecek pek çok tedavi yöntemleri de vardır. Bu yüzden tedavinin asıl amacı hassasiyetin sebebini bulmaktır. Kişiden kişiye değişebilen bu faktörler tedavi konusunda da farklılık gösterebilir.

Diş hassasiyetinden muzdarip hastaların bir kısmı dişlerini daha iyi temizlediklerine inandığı travmatik yöntemle diş fırçalamaktadırlar. Travmatik yöntem sert fırça ya da fırçalarken bastırma şeklinde açıklanabilir. Bu yöntem diş yüzeyinde aşınmalara sebep olarak hassasiyet oluşmasına da yol açar. Öte yandan bu tipteki bir fırçalama işlemi diş yüzeyini çizdiğinden dolayı dişlerin daha sarı görünmesine yol açar.

Asitli içecekler veya reflü yoluyla ağız bölgesine ulaşan mide asidi, diş dokusunda aşınmaya sebep olarak hassasiyet oluşmasına yol açar. Asitli içeceklerin minimum düzeyde tüketilmesi ve olası bir reflü hastalığında uzman bir doktor yardımıyla tedavi edilmesi oldukça önemlidir.

diş hassasiyeti nedir? tedavisi mümkün müdür?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu