Sağlık Makaleleri

Araştırma: Depresyon Genç ve Yetişkin Beyinlerini Farklı Şekilde Etkiliyor

ABD, Çin, İngiltere ve Avustralya’dan bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir araştırma, depresyonun genç ve yetişkin beyinlerinde farklı etkiler yarattığını ortaya koydu.

“Nature Mental Health” dergisinde yayımlanan çalışmada, 12-25 yaş aralığındaki 440 depresyon tanısı almış kişiyle 370 sağlıklı bireyin beyinleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, depresyon tanısı alan gençlerin beyin bölgeleri arasındaki iletişimde aksaklıklar olduğunu, bu aksaklıkların yetişkinlerdeki farklılıklarla karşılaştırıldığında belirgin farklılıklar gösterdiğini tespit etti.

Araştırmaya göre, bu farklılıklar sayesinde kişinin depresyon düzeyinin tahmin edilebileceği belirtildi. Ayrıca, depresyon tedavisinde kullanılan transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) yönteminin yetişkinlerde yaygın olarak kullanıldığı, ancak gençlerde beyin aksamalarının tam olarak bilinmediği vurgulandı. Bu araştırmanın, gençlerde depresyon tedavisi için daha etkili yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlayabileceği ifade edildi.

Araştırmanın yazarlarından Avustralya’daki Melbourne Üniversitesi Psikiyatri Bölümünden Prof. Dr. Andrew Zalesky, “Yetişkinlerde gördüğümüz bağlantı bozukluklarıyla bir miktar örtüşme olsa da yalnızca depresyonlu gençlerde gördüğümüz benzersiz devre bozuklukları da var.” değerlendirmesini yaptı.

Profesör Zalesky, TMS gibi depresyon tedavisinde kullanılan beyin stimülasyonu yöntemlerinin gençlerin tedavisinde yaygın kullanıma geçmesi için bunların etkinliğini ve güvenliğini test edecek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu