Gündem

Çalışma Hayatına Dair Düzenlemeler Mecliste Kabul Edildi: İşte Detaylar

Çalışma hayatına dair düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasıyla ilgili Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul ederek, önemli çalışma hayatı reformlarına onay verdi. Kanuna göre, kısa çalışma gerekçelerine “genel salgın” durumu da eklenecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek.

İşte Detaylar;

Emekli Maaş Artışı: SGK ve Bağkur emekli maaşlarında 6 aylık artış oranı yüzde 49,25’e yükseltilerek, emeklilere ciddi bir maaş artışı sağlanacak. Öte yandan, en düşük emekli aylığı 7,500 liradan 10,000 liraya çıkartıldı.

Asgari Ücret Desteği: İşverenlerin iş gücü maliyetlerinin düşürülerek istihdamın arttırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla 2016’dan bu yana uygulanan asgari ücret desteği 2024’te aylık 700 lira olarak uygulanacak. Bu sayede asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya yükseltilmiş olacak.

Kısa Çalışma Ödeneği: Kısa çalışma ödeneği, genel salgın durumları da kapsayacak şekilde genişletildi. Gerekli prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

İş sağlığı ve güvenliği incelemelerine yönelik düzenlemeler: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kanun kapsamındaki eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarında inceleme, yetkilendirme, kontrol ve denetim yapmaya yetkili olacak. Böylece, iş yerlerinde daha güvenli bir çalışma ortamı hedefleniyor.

İstihdamın sağlanmasına ilişkin düzenlemeler: İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için verilen teşvik, 31 Aralık 2025’e kadar devam edecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026’ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu