Gündem

Araştırma Sonuç Verdi: Beyindeki Kronik Ağrıyı Tespit Edebilen Algoritma Geliştirildi

ABD’li bilim insanları, hastalardaki kronik ağrının altında yatan beyin aktivitesini çözen yeni bir algoritma geliştirdi. Acı çeken insanlar için umut ışığı olan araştırma, bir kişinin ne kadar acı çektiğini ortaya çıkaran beyin sinyallerinin, kronik ağrıyla yaşayan insanlar için  yeni tedavilere doğru bir adım oldu.

ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanlarının, hastalardaki kronik ağrının altında yatan beyin aktivitesini ilk kez çözmesi, Parkinson ve majör depresyon için diğer tedavi seçenekleri tükenmiş olanlara yardımcı olabileceği umutlarını artırıyor.

Kronik ağrılar, yalnızca Birleşik Krallık’ta yaklaşık 28 milyon yetişkini etkiliyor, bu da nüfusun yaklaşık %44’ünün ilaca veya tedaviye rağmen en az üç ay boyunca ağrı yaşadığı anlamına geliyor. Nedenleri artrit, kanser ve sırt problemlerinden diyabet, inme ve çikolata kistine kadar çok çeşitli olabiliyor.

Kronik ağrılar, ağrı kesici ilaçları aşırı kullanıma sevk ediyor ve uzmanlar bu durum için hiçbir tıbbi tedavinin bir işe yaramadığını ifade ediyor. Bu durumda uzmanları, sağlık hizmetlerinin kalıcı ağrı çeken hastaları nasıl ele aldığı konusunda tamamen yeniden düşünmeye sevk ediyor.

Nature Neuroscience’da yayınlanan son çalışma için Kaliforniya Üniversitesi’nde bir nörolog ve projede baş araştırmacı olan Prasad Shirvalkar ve meslektaşları, inme veya bir uzuv kaybından sonra inatçı kronik ağrısı olan dört hastayla çalıştılar.

Prasad Shirvalkar ve ekibi, elde ettikleri verilerde elektrik sinyallerine dayanarak bir kişinin ağrısını tahmin etmek için bir algoritma geliştirdiklerini açıkladı.

Shirvalkar açıklamasında, “Kronik ağrı, akut ağrının sadece daha kalıcı bir versiyonu değil, beyinde temelde farklıdır. Bunu daha iyi anladığımıza göre, bilgiyi en şiddetli ağrı türleri için kişiselleştirilmiş beyin stimülasyon terapileri geliştirmek için kullanabileceğimizi umuyoruz.” dedi. (Kaynak: Sözcü)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu