Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Berberin Bitkisi Akciger Kanserine Karşı Etkili

  Tıbbi Onkoloji Uzmanı

 

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Berberin bir bahçe çalı bitkisidir ve başta şeker hastalığı olmak üzere özellikle endokrin sistem ile ilgili birçok rahatsızlıkta faydalı etkisi olduğu düşünülmektedir. Birkaç hafta önce Pharmaceutics dergisinde yayınlanan çalışmada bu bileşiğin akciğer kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyici etkisi gösterildi” dedi.

 

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, berberin bitkisi ile ilgili yapılan araştırmada, bitkinin içinde bulunan bileşenlerin akciğer kanserine karşı etkili olabileceğini söyledi.

 

Coşkun, “Berberin bitkisi bir bahçe çalı bitkisidir ve başta şeker hastalığı olmak üzere özellikle endokrin sistem ile ilgili birçok rahatsızlıkta faydalı etkisi olduğu düşünülmektedir. Birkaç hafta önce Pharmaceutics dergisinde yayınlanan çalışmada bu bileşiğin akciğer kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyici etkisi gösterildi. Abdullah Alnuqaydan ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmada berberinin aynı zamanda sigaranın akciğerde yapmış olduğu inflamasyon ve hasarı da azaltabileceği iddia edilmiştir. Bu deneysel çalışmada berberin bileşiğinin tümör baskılayıcı genleri aktive ederek ve kanser çoğalmasında rolü olan proteinleri azaltarak etki ettiği gösterilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Çoşkun Akciğer kanserinin nedenini söylerken berberin bitkisinin Çinde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, “Çoğu akciğer kanseri sigara ile ilişkilidir. Sigara bırakıldıktan ancak 15-20 yıl sonra akciğer kanseri riskinin normal seviyelere yaklaştığını söyleyebiliriz. Berberin geçmişte özellikle geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılmıştır. Bazı bitkilerde bulunan berberin bileşiğinin akciğer kanserli hücrelerde bu derece etkin olduğunun gösterilmesi oldukça önemli. Önümüzdeki dönemde bu bileşik temelli akciğer kanserinde etkili ilaç geliştirilmesi söz konusu olabilir. Fakat bilinen klasik ilaçların yanında berberin içeren bitkilerin yada hazır preperatların tedavi amaçlı yada destek amacı ile kullanılması hem yan etki hem de ilaç etkileşimleri açısından son derece tehlikeli olabilir” açıklamasında bulundu.