Sağlık Makaleleri

Bağırsaklardaki Mikroplar Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Rol Oynuyor Olabilir

Uzmanlar, bağırsaklardaki mikropların sosyal anksiyete bozukluğunda nedensel bir rol oynayabileceğini ve bu doğrultuda yeni tedavi seçeneklerine olanak tanıyabileceğini ortaya çıkardı.

Bilim insanları, daha önce bağırsak mikrobiyomunun (sindirim sisteminde yaşayan bakteri ve diğer organizmalar topluluğu) sosyal anksiyete bozukluğu (SAD) olan bireylerde, sağlıklı bireylerle kıyaslandığında farklılık gösterdiğini tespit etmişti. Yeni yapılan araştırmaya göre, sosyal anksiyete bozukluğu olan insanların bağırsaklarından alınan mikropların farelere nakledildiğinde, hayvanların sosyal korkuya karşı tepkilerinin arttığı keşfedildi.

University College Cork’taki araştırmacılar, genetik, çevresel ve diğer faktörlerin SAD gibi rahatsızlıklarda rol oynayabileceğini ifade ederken, söz konusu yeni çalışmanın bağırsak floramızın öneminin altını çizdiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, 6 sağlıklı ve 6 sosyal anksiyete bozukluğu olan hastalardan dışkı örnekleri aldılar. Alınan DNA analizlerinden yola çıkarak, bağırsak mikrobiyomunun iki grup arasında önemli ölçüde farklılık gösterdiği tespit edildi.  Araştırmacı ekip, örnekleri tek tek altı laboratuvar faresine nakletti. Farelere davranışlarının çeşitli yönlerini keşfetmek için test uygulandı. Ekip, sosyal korkuyu araştırmak için farelere yeni bir fareye yaklaştıklarında küçük elektrik şokları uyguladı ve sonrasında şoklar artık verilmediğinde hayvanların yeni farelerin etrafında nasıl davrandıklarını gözlemledi.

“Testlerde üç farklı bakteri türü keşfedildi”

Yapılan testler neticesinde, sosyal anksiyete bozukluğu olan hastalardan bağırsak mikrobu alan farelerde, sağlıklı insanlardan bağırsak mikrobu alanlara oranla üç farklı bakteri türü keşfedildi. Sonuçlardan elde edilen verilere göre, bağırsakta bulunan bakterilerin, sosyal anksiyete bozukluğunun artmasında nedensel bir rol oynayabileceği kaydedildi. Uzmanlar, çalışmanın sosyal anksiyetesi olan insanlar için tedavi yöntemleri geliştirme konusunda yeni yollar sunabileceğini ifade ediyor. (Kaynak: ntv.com.tr – Ecem Topçu)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu