Sağlık Makaleleri

AŞININ ÖNEMİ VE AŞI TAKİBİ

Aşının önemi ve aşı takibi bebeğinizin geçireceği birçok hastalıklara yakalanmaması ya da bu hastalıkları rahat bir durumda atlatması için önem taşır.

aşı

 

Aşının Önemi:

İnsan sağlığının korunmasında ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde maliyet ve güvenilirlik açısından 20. yüzyılın en önemli ve etkili yöntemlerinden biridir. Etkili ve güvenli bir aşı geliştirmek, pandemi olarak kabul edilen ve milyonlarca insana bulaşan Covid-19 virüsü ile mücadelede önemli bir adım. bulaşma, ölüm oranı ve bulaşma süresi gibi hastalığa özgü parametreler; bölgesel COVID-19 insidansı ve hastane kullanımı gibi temel salgın parametreleri; aşı etkinliği ve güvenliği gibi aşıya özgü parametreler; Nüfus dağılımı, aşılar, gelişmekte olan ülkeler gibi demografik veriler kendi aşılama stratejileri ve pandemi sonunda ulaşılan aşılama kapsamı gibi lojistik parametreler, etkili aşılama denemelerini sürdürmek için kullanılır.

 

Aşının önemi ve aşı takibi bebeğin doğumu ile başlar:

HEPATİT B AŞISI: 

Hepatit B’yi önlemek için bir aşı. İlk aşılamanın doğumdan sonraki 2 saat içinde yapılması ve ardından 2-3 kez aşı yapılması önerilir. Anne hepatit B taşıyıcısı ise aşı ile birlikte hiperimmün gama globülin verilir. 2. doz 1 ay sonra, 3. doz ise 6 ay sonra. Aşıların hiçbir yan etkisi yoktur. Kas içi olarak uygulanır. Bu aşı Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Bağışıklama Takvimi’nde yer almaktadır. Halk sağlığı merkezinde ücretsiz olarak alabilirsiniz.

BCG ASISI:

2. Ayda uygulanır tek doz yapılır. 5 yaşında ppd kontrolü ile tekrarlanır. Aşıdan 3-4 hafta sonra aşı yerinde kızarıklık ve kabuklanma görülür. Bu aşının tuttuğunu gösterir. Bazen aşıdan sonra koltuk altında bcg adeniti dediğimiz bir şişlik görülebilir. Böyle durumlarda hekiminize başvurmak gerekir.

DİFTERİ-BOĞMACA-TETANOS-ÇOCUKFELCİ-HİB AŞISI:

5’li kombi aşı dediğimiz aşıdır. BCG aşısı ile birlikte ilk doz iki ay sonra verilir. 1 ila 2 aylık aralıklarla 3 kez yapılır. 18 ay ve 5 yılda tekrarlanır. Ulusal aşılama takviminde Hib aşısı yoktur. Aşılar bazen ateşe neden olabilir. Ateş düşürücülerle kontrol altına alınabilir. İthal aşıların çok az yan etkisi var.

PNÖMOKOK AŞISI:

Zatürre aşısı olarak da bilinir. Gelişmiş ülkelerde tüm bebeklerde 2-3 yaş arası kullanılır. Ülkemizde bir yıldır bu yapılıyor. 1-2 aylık aralıklarla üç kez uygulayın ve rapel aşılamayı bir yıl sonra tekrarlayın. Pnömokok bebeklerde ve çocuklarda pnömoni, sinüzit, orta kulak iltihabı ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Her yıl dünya çapında 5 yaşın altındaki 1 milyondan fazla bebek pnömokok enfeksiyonlarından ölmektedir. Bu, aşılara olan ihtiyacın bir kanıtıdır. Sağlık Bakanlığı Ulusal Aşı Takviminde yer almamaktadır.

KIZAMIK-KIZAMIKÇIK-KABAKULAK AŞISI:

Üçlü karma denilen aşıdır. 1 yaşında ilk dozu uygulanır. 5 yaşta rapeli yapılır. Eğer kızamık salgını varsa 9 aydan itibaren tek olarak kızamık aşısı yapılır 15.ayda üçlü aşı tekrar edilir. Kola kas içine uygulanır. Ulusal aşı takvimine girmiştir. Sağlık kuruluşlarında yaptırılabilir. Yan etkisi yoktur denecek kadar azdır. Bazen kızamığa benzer döküntüler 3-4 gün sonra hafif bir ateşle görülebilir.

SU ÇİÇEĞİ AŞISI:

Suçiçeği aşısı, 12 ila 15 aylık çocuklara enjeksiyon şeklinde verilir. Ülkemizde 12 ayda tek yuva olarak uygulanmaktadır.
Ek koruma için 4-6 yaşında rapel doz verilebilir. Yaşları 6 ila 13 arasında olan ve su çiçeği olmayan çocuk da üçer ay arayla iki doz alabilir. Su çiçeği veya suçiçeği aşısı olmayan 13 yaş ve üstü çocuğa bir ila iki ay arayla iki doz aşı yapılması gerekiyor.

HEPATİT A AŞISI:

Ülkemizde iki yaşından itibaren altı ayda bir kullanıyoruz. Kas içinden yapılır. Yan efektleri olmayan. Bir yıl sonra gelişmiş ülkelerde kullanılabilir.

GRİP AŞISI:

Son yıllarda erken çocukluk döneminden itibaren kullanılmaktadır. 3 yaşından küçük çocuklar için 1’er aylık aralıklarla yarım ayda bir 2 kez kullanınız. 3 yaşından itibaren tek uygulama yeterlidir.Rutin bir aşı değildir.

AŞI TAKVİMİ

Aşı adı

Hepatit-B

Doğum

1.ay

6.-9 ay

Verem

2-3.ay

Difteri tetanoz boğmaca çocuk felci

2.ay

4.ay

6.ay

18.ay

4-6 yaş

10-12 yaş

HİB

2.ay

4.ay

6.ay

18.ay

KONJUGE PNÖMOKOK

2.-3.ay

4-5.ay

6-7.ay

12-15.ay

ROTAVİRÜS

2.ay

4.ay

6.ay

Suçiçeği

12.ay

4-6 yaşında

Kızamık kızamıkçık kabakulak

12-15.ay

4-6 yaşında

Hepatit-A

24.ay

30.ay

HPV

9 yaş

9 yaş 1 ay

9 yaş 6. ay

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu