Anayasa Mahkemesi’nden “Sağlıkta Şiddet” Kararı…
SAĞLIK’TA ŞİDDEY KANUNU, AYM ÖNÜNE GELDİ …
Sağlık’ta Şiddet Yasası olarak bilinen, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun Ek 12. Maddesi’ne eklenen 2nci Fıkra’nın (a) ve (b) Bentleri’nin Anayasa’ya aykırılığı iddiası, Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.
Bakılmakta olan dava, Özel Hastane’de görevli Sağlık Personeli’ne karşı işlendiği iddia edilen Tehdit ve Hakaret Suçları’na ilişkin idi.
SAĞLIKTA ŞİDDETTE KAMU-ÖZEL AYIRIMI YAPILAMAZ …
Anayasa Mahkemesi, Oybirliği ile verdiği Kararı’nda; ilgili mevzuatın “özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle işlenen Tehdit (TCK. 106), Hakaret (TCK. 125) Suçları” bölümü yönünden (cezaların arttırılmasına ve şartlar oluşsa dahi hapis cezasının ertelenmesinin uygulanmamasına dair dair hükümlerin) Anayasa’ya aykırı olmadığına Karar verdi. Karar, 23.02.2022, Çarşamba (Bugün) Tarih’li Resmi Gazete’de yayınlandı.
AYM DAHA ÖNCE DE SAĞLIKTA ŞİDDETE GEÇİT VERMEMİŞTİ …
Anayasa Mahkemesi; kamu sağlık kurum kuruluşlarında görev yapan sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeline karşı görevleri sebebiyle işlenen kasten yaralama ve hakaret suçlarında cezanın yarı oranında artırılması ile bunlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 51. maddesinde düzenlenen hapis cezasının ertelenmesi hükümlerinin kasten yaralama, tehdit, hakaret suçları yönünden uygulanmayacağını öngören kuralların Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine karar vermişti. Kararda; “Kurallarla getirilen daha ağır cezalandırma ve hapis cezasının ertelenmemesi yöntemi, belirtilen amacın gerçekleştirilmesinde elverişli ve gerekli bir yoldur.” denilmiş idi. Anılan Karar, 10.12.2021Tarih’li Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.
AYM KARARI ÇOK YERİNDE, MEMNUNUZ …
Anayasa Mahkemesi Kararı’nı değerlendiren, Hekim Birliği Sendikası Samsun İl Temsilcisi Uzm. Dr. Pınar Çelikkıran Erdem; “Sağlık hizmetleri niteliği itibariyle belirli bir düzen içerisinde sunulması gereken, kişilerin ve toplumun varlığı ve huzuru yönünden vazgeçilemez, ertelenemez, ikame edilemez hizmetlerdendir. TBMM’miz (kamu-özel ayırımı yapmaksızın) hekimlere ve yardımcı sağlık personeline karşı işlenen suçlarda son yıllarda artış olduğunu değerlendirerek bu düzenlemeleri öngördü ve kanunlaştırdı. Dolayısıyla 2020 yılındaki söz konusu değişiklik, (kamu-özel fark etmeden) hekimlere ve yardımcı sağlık personeline karşı söz konusu suçların işlenmesini önleme amacıyla düzenlenmişti. Hekimlerin ve yardımcı sağlık personelinin hedef alındığı suçların yaygınlaşması, sağlık hizmetinin verimli bir şekilde verilememesine de neden olacağından, getirilen düzenlemenin “kamu yararı” amacıyla öngörüldüğünden de kuşku yoktur. Tüm bu hususlara değinen Anayasa Mahkemesi Kararı’nı çok olumlu buluyorum.” dedi.