Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Haziran ayında tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yıllık %78,62, enflasyon oranını ise %4.95 olarak açıkladığına dikkat çeken Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, TÜİK’in Temmuz ayına kadar açıklamış olduğu 6 aylık enflasyon oranı toplamının %35,55 olduğunu belirterek, bu rakamların çarşıda pazarda daha yüksek hissedildiğini, kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaş artışlarının enflasyonun üzerinde olması gerektiğini ifade etti.
Bir önceki aya göre Haziran ayında da enflasyonun artış eğiliminin devam ettiğini belirten Necip Taşkın, dar ve sabit gelirli ücretlilerin ve emeklilerin yaşam standartlarının her geçen gün düştüğünü, alım gücünün iyice zayıfladığını söyledi.
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları arasında ulaştırmanın yıllık baz da %123,37, gıda ve alkolsüz içeceklerin %93, 93, ev eşyasının ise %81,14 oranında artış gösterdiğini; 2022 Haziran ayında %10,59 ulaştırma, yüzde 8,34 konut, yüzde 5,42 le lokanta ve oteller de artış gerçekleştiğini belirten Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“TÜİK’in açıkladığı yıllık ve aylık enflasyon oranlarına bakıldığında gıda %81 artış göstermiş, ulaştırma, ev eşyası ve diğer ürünlerde artış hız kesmeden devam etmiş. Keza elektrik ve doğalgazdaki artışları da dikkate aldığımızda dar ve sabit gelirli kamu çalışanları ve emeklilerin içinde bulunduğu zor koşullar daha iyi anlaşılacaktır. Bu şartlarda yaşamanın zorluğunu yetkililerin görme zamanı gelmiştir. Ocak 2022’den Temmuz ayına kadar TÜİK’in açıklamış olduğu tartışmalı enflasyon oranının toplamı %35,55 oldu. %7’lik toplu sözleşme zammıyla beraber memur ve emekliye verilecek olan maaş zammı %42,55’dir.
Bu, memurun ve emeklinin insanca yaşamasını sağlamayacak, hatta hızla gerilemekte olan alım gücünün hızını bile durdurmaya yetmeyecektir. Memur ve memur emeklilerinin enflasyona ezdirilmemesi için en az %65 maaş zammı yapılmalıdır. Enflasyonla mücadele edilmeli ve halkın enflasyon canavarından kurtarılması için ciddi önlemler alınmalıdır. Defaten söylediğimiz gibi tekrarlıyorum: Memurun ve emeklinin enflasyona karşı korunarak alım gücünün yükseltilmesi için vergi oranı %15’te sabitlenmeli, refah payı verilmeli, gelire göre vergi alınmalı ve enflasyon farkı her ay maaşlar birlikte verilmelidir.“