Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Temmuz enflasyon verilerinin ardından dar gelirli memurların zorluk yaşadığını belirtti. Yüksek enflasyonun gerçek maliyetinin resmi rakamlardan daha fazla olduğunu ifade eden Taşkın, seyyanen zammin kök maaşa eklenmesi ve emeklilik döneminde ek ödemelerin kullanılabilmesi için düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.
Taşkın, Temmuz ayı enflasyon verilerinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladıktan sonra yaptığı açıklamada, sınırlı ve sabit gelire sahip memurların enflasyonun baskısı altında zorlandığını belirtti.
Temmuz ayındaki enflasyonun aylık %9,49, yıllık olarak ise %47,83 olarak TÜİK tarafından rapor edildiğini, fakat diğer kaynakların bunun daha yüksek olduğunu vurgulayan Taşkın, vatandaşların alışveriş yaptığı yerlerde gerçek enflasyonun daha net görüldüğünü söyledi. Özellikle sınırlı ve sabit gelire sahip memur ve emeklilerinin market ziyaretlerinin adeta bir endişeye dönüştüğünü belirten Taşkın, temmuz ayı maaş zammının hemen eridiğini, bugün açıklanan verilere göre ise memur ve emeklilerin yıl sonunu getirmesinin oldukça güç hale geldiğini dile getirdi.
Başkan Taşkın, kök maaşa dahil edilmeyen 8077 TL tutarındaki seyyanen zammın memurlar için olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurguladı. Bu ek ödemenin emeklilik döneminde de yararlanılamayacağını belirten Taşkın, ayrıca memur emeklilerine verilmeyen seyyanen zammın onların yaşamlarını daha da zorlaştırdığını dile getirdi. Özellikle artan enflasyonun karşısında, memurların ve emeklilerin aralık ayına kadar dayanmanın giderek zorlaştığına dikkat çekti.
Toplumun refah seviyesini düşürerek ahlaki değerleri de zayıflattığına inandıkları enflasyonla etkin ve ciddi bir mücadelenin gerekliliğine vurgu yapan Taşkın, ayrıca bu konuda etkin denetim mekanizmalarının sağlanmasını talep ettiklerini belirtti. Açıklamasını şu sözlerle noktaladı:
“Dar ve sabit gelirli memurların maaşları hızla eridiği için faturalara yetişemiyor! Konut (elektrik, kira, su, yakıt), giyim, sağlık, gıda ve ulaşım giderleri artarken maaşlar geriye gidiyor. Yapılması zorunlu aylık harcamalarına yetişemeyen memur ve memur emeklileri hızla yoksullaşırken, enflasyonun geldiği seviye dikkate alınmıyor olacak ki 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine başlayan yetkili Konfederasyon ne yazık ki 30 bin TL maaştan söz ediyor! Temmuz ayı yoksulluk sınırının 37,974 TL. olduğu bir dönemde memurların içinde bulunduğu zor koşulları ve ruh halini anlamayan bir sendikal anlayışla karşı karşıyayız.
Memurun geçim şartlarının iyileştirilmesi için; vergi diliminin yükseltilmesi, vergi oranının %10-15 arasındaki bir oranda sabitlenmesi, aylık enflasyon oranının her ay maaşla birlikte verilmesi, 8077 TL. seyyanen zammın kök maaşa yansıtılması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılarak tek kalemde maaş verilmesi gereklidir. Bu nedenlerle, memurların ücretlerinin iyileştirilmesi için acilen bir düzenleme yapılmalıdır. Şunun bilinmesi gerekir ki yoksullaştık! Halimizden anlayın.”