Sağlık Bakanlığı envanterine 2008 senesinde katılan ambulans helikopterler, an itibariyle Ankara, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Van olmak üzere 7 şehirde bulunan 7 ambulans helikopter ve 4 adet yedek ambulans helikopter ile acil sağlık hizmeti ihtiyacı duyan vatandaşlar için havalanıyor. Güneşin doğuşundan batışına dek hizmet veren ambulans helikopterler, bulundukları şehirler merkez olmak üzere yakıt ikmaline ihtiyaç duymadan 400 kilometre mesafeye kadar hasta ve yaralı taşıyabiliyor.
2 saat 30 dakika gibi bir süre boyunca havada kalabilen helikopter içerisinde bir hekim, bir sağlık personeli, bir sorumlu pilot ve bir ikinci pilot görev alıyor. 112 Komuta Kontrol Merkezinden vakanın bildirilmesi üzerine ekip doktoru, vaka bildirimini sorumlu pilota iletiyor. Bununla birlikte sorumlu pilot, hava şartlarının uçuş için uygun olup olmadığı kontrolünde bulunuyor. Gerekli kontrollerin sağlanmasının ardından sağlık çalışanları ve pilotlar yaklaşık 7 dakika sonra uçuş için harekete geçiyor. İhlas Haber Ajansı (İHA) ekibi de ambulans helikopter çalışanının ve pilotların vakaya hazırlanış sürecine tanık oldu.
“Herhangi bir kara ambulansı veya hastanedeki yoğun bakım koşullarında bulabilecekleri tüm alet ve edevata sahibiz”
Ambulans helikopter doktoru Yaşar Can Gökhüseyinoğlu, yeni doğmuş bir bebekten yaşlı bir hastaya kadar her durumdaki hastaya sağlık desteği sunduklarını belirterek,
“Nakiller, trafik kazaları ve doğumlar gibi her türlü zorlu imkanda hastamıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu süre zarfında tabii ki her hastanenin herhangi bir yoğun bakımında bulunan tüm koşullara ve edevata sahip olarak hastamıza fayda sağlamaya çalışıyoruz. Burada tıp ve uçmak gibi bir zevki, tutkuyu bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bunun için çok şanslıyız. Hipokrat’a verdiğimiz sözü her koşulda tutabildiğimiz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Herhangi bir kara ambulansı veya hastanedeki yoğun bakım koşullarında bulabilecekleri tüm alet ve edevata sahibiz. Tüm araçlarla bir kuvöz hastasından yaşlı bir hastaya kadar veya zorlu bir koşulda acil ihtiyacı olan bir hastaya kadar her türlü imkanları sunabilecek teknik donanıma sahibiz” ifadelerini kullandı.
“Ambulansta gerekli bütün acil müdahaleleri yapıyoruz ve hastaneye uygun bir şekilde ulaştırıyoruz”
112 Komuta Kontrol Merkezinden vaka bildirimi gelmesinin ardından yaklaşık 7 dakika içinde uçuşa hazır hale geldiklerini belirten Acil Tıp Teknisyeni Oğuzhan Sekmen, “ Hastayı alacağımız yere gidip, oradan hastayı alıp uygun koşullarda helikopter ambulans aldıktan sonra uygun şekilde hastaneye götürüyoruz. Vakaya göre hazırlık yapıyoruz. Zaten ilk Komuta Kontrol Merkezi aradığında vakanın durumuyla ilgili trafik kazası mı, kuvöz kazası mı ya da daha farklı vakalar şeklinde bize bilgi veriyor. Ona göre hazırlığımızı yapıp hastayı uygun bir şekilde helikopter ambulans içerisine geçişini sağlıyoruz. Ambulansın içerisine aldığımızda gerekli bütün acil müdahaleleri yapıyoruz ve hastaneye uygun bir şekilde ulaştırıyoruz” dedi.
“İnsanları hayata bağlıyoruz”
Ambulans helikopterde 7 seneyi aşkın bir süredir görev yaptığından bahseden Pilot Mehmet Edebali, kış mevsiminde Antalya’da görev yaptığı esnada 15-16 yaşlarında bir hastanın vaka bildiriminin geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kış olduğu için 112 Acil Kara Ambulans oraya ulaşamamıştı. Biz oradaki Jandarma komutanı ile konuşarak mezranın koordinatlarını aldık. O genç delikanlıyı zor şartlarda sağlık merkezine ulaştırdık. Gece de güzel bir ameliyatla daha doğrusu başarılı bir ameliyatla genç delikanlının parmağı tekrar yerine dikilmiş oldu. Böyle bir görevi yapmış olmaktan son derece mutluyum. İnsanları hayata bağlıyoruz. Zaman zaman da kuvöz görevlerimiz oluyor. Orada da çok yeni doğmuş 4-5 saatlik küçük bir çocuğu alıp getiriyoruz. Onun hayatına çok ciddi dokunuşlarımız oluyor. O bizi hiçbir zaman bilmeyecek ama netice de biz küçük bir bebeği hayata bağlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz.” (Kaynak: İHA)