Gündem

184 SABİM Nedir?

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların şikayetlerini değerlendirmek ve çözümlemek için birçok farklı kanal üzerinden vatandaşa hizmet verir. Bu kanallardan bir tanesi ve önemlisi, Sağlık Bakanlığı şikayet hattıdır. Vatandaşlar, bu hattı arayarak şikayet kaydı oluşturabilir.

Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattı Nedir?

Sağlık Bakanlığı şikayet hattı, vatandaşların Sağlık Bakanlığının kurumlarıyla ve çalışanlarıyla ilgili her türlü şikayeti iletebilecekleri bir hattır. ALO 184 üzerinden hizmet veren bu hat, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) olarak da bilinir.

Sağlık Bakanlığı şikayet hattını arayan vatandaşlar, bir temsilciyle görüşerek şikayetlerini bildirebilir. SABİM görevlisi, vatandaşın şikayeti üzerine sistemde kayıt oluşturur. Oluşturulan bu şikayet kaydı, yetkili kurumlara ve kişilere gönderilerek çözümlenir. Daha sonra vatandaş, şikayetiyle ilgili yaşanan gelişmeler konusunda bilgilendirilir.

 

Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattı Telefon Numarası

Sağlık Bakanlığı şikayet hattı telefon numarası, ALO 184’tür. Telefonlarından 184’ü arayan vatandaşlar, şikayetlerin toplandığı yetkili birime ulaşabilir.

ALO 184, günün 24 saati; kesintisiz hizmet verir. Bu nedenle acil olarak Sağlık Bakanlığı ile iletişim kurmak ve Sağlık Bakanlığına şikayetini iletmek isteyen kişilere, ALO 184’ü kullanmaları tavsiye edilir.

184 sabi̇m nedir?

SABİM Canlı Destek Üzerinden Sağlık Bakanlığı Şikayet

Sağlık Bakanlığı ile ilgili bir şikayeti yetkililere ulaştırmak için Sağlık Bakanlığı şikayet hattı yerine Sağlık Bakanlığı şikayet canlı destek sistemi de kullanılabilir. Bu sistem, sabim.gov.tr üzerinden hizmet verir.

Sisteme giriş yapan vatandaşlar, bir Sağlık Bakanlığı temsilcisi ile yazışarak şikayet kaydını oluşturabilir. Canlı destek sistemi, vatandaşlar tarafından daha az tercih edilen bir sistem olsa da şikayetlerini bir temsilciyle yazışarak oluşturmak isteyen vatandaşlar için ideal bir sistemdir. Ancak canlı destek sisteminin, sadece mesai saatleri içinde hizmet verdiğini unutmamak gerekir.

 

Sağlık Bakanlığı Şikayet Formu

Daha detaylı bir mesaj yazarak Sağlık Bakanlığı şikayet kaydı oluşturmak isteyen vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan şikayet formunu doldurabilir. Bu forma, sagliklicozum.saglik.gov.tr internet sitesi üzerinden ulaşılır.

Şikayetin işleme alınabilmesi için vatandaşların; kimlik numarası, isim soyisim, cep telefonu ve e-posta adreslerini, formun ilgili bölümlerine eksiksiz ve doğru şekilde yazmaları gerekir. Başvuru metni bölümüne, şikayetle ilgili detaylar açık ve anlaşılır şekilde yazılmalıdır. Ancak bu forma, resim ve belge formatında ekleme yapılamaz. Eğer şikayet kaydına bu tür bilgi, belge ve fotoğraflar eklenmek isteniyorsa Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne, e-posta yoluyla ulaşılmalıdır.

 

E-Posta Üzerinden Sağlık Bakanlığı Şikayet

Sağlık Bakanlığının herhangi bir kurumu, personeli ya da uygulaması hakkında şikayeti bulunan kişiler, bu şikayetlerini Sağlık Bakanlığına, e-posta yoluyla da iletebilir. Sağlık Bakanlığı şikayet işlemi için [email protected] adresi kullanılmalıdır.

Sağlık Bakanlığı şikayet hattına gönderilen e-postada şu bilgiler mutlaka yer almalıdır:

  • Şikayetçi olan vatandaşın adı soyadı
  • Şikayetçi olan vatandaşın kimlik numarası
  • Şikayetçi olan vatandaşın telefon numarası

SABİM, e-posta üzerinden yazılan şikayetlere genellikle telefon üzerinden dönüş yaptığı için gönderilen e-mailde telefon numarası, mutlaka yer almalıdır. Bu bilgilerin yanı sıra varsa e-postaya, şikayeti açıklayan bilgi ve belgeler eklenebilir. Gönderilen e-mail, kısa ve anlaşılır olmalıdır.

 

Sağlıklı Çözüm Üzerinden Sağlık Bakanlığı Şikayet

Sağlıklı Çözüm Twitter hesabı, Sağlık Bakanlığı şikayet hattı tarafından aktif şekilde kullanılan bir hesaptır. Bu hesabın etiketlendiği tweet’ler, doğrudan Sağlık Bakanlığının ilgili birimine ulaşır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı şikayet kaydı ulaştırmak için Sağlıklı Çözüm Twitter hesabı (@sagliklicozum) kullanılabilir.

Sağlık Bakanlığına Twitter üzerinden ulaşmak için vatandaşların yazdıkları tweet’lere @sagliklicozum Twitter hesabını eklemeleri ya da doğrudan bu hesaba özel mesaj ile iletişim bilgilerini göndermeleri yeterlidir. Daha sonra bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi, iletişim bilgisini gönderen vatandaşla iletişime geçerek şikayetinin detaylarını öğrenir ve şikayetin çözüme kavuşturulması adına sistemde bir kayıt açar. Şikayetçi olduğu konuyla ilgili gelişmeler yaşandığında, şikayetçi vatandaş aranarak bilgilendirilir.

184 sabi̇m nedir?

Sağlık Bakanlığına Şikayet için Nasıl Ulaşılmalı?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Sağlık Bakanlığı ile iletişim kurmanın ve şikayetleri bakanlığa iletmenin farklı yolları bulunur. Bu yöntemlerden bazıları, sadece mesai saatleri içinde işe yararken bazıları, 24 saat kullanılabilir.

Buna göre, Sağlık Bakanlığına şikayet kaydı oluşturmak için ulaşılırken şu bilgilere dikkat edilmelidir:

  1. ALO 184: Sağlık şikayetleri için öncelikli olarak kullanılması gereken yöntemdir. ALO 184 üzerinden Sağlık Bakanlığına, günün 24 saatinde kolayca ulaşılabilir. Acil şekilde bakanlığa ulaştırılması gereken şikayetler için ALO 184 kullanılmalıdır.
  2. Sağlıklı Çözüm Twitter hesabı (@sagliklicozum): Sağlık Bakanlığına hızlı ve kolay şekilde ulaşmanın bir diğer etkili yöntemidir. Acil çözüm gereken konularda, Twitter üzerinden @sagliklicozum hesabı etiketlenerek tweet atılabilir.
  3. Sağlık Bakanlığı şikayet formu: Telefonda ve Twitter üzerinden özetlenemeyen, daha kapsamlı şikayetleri Sağlık Bakanlığına ulaştırmak üzere kullanılmalıdır. Bu form, acil durumlar için tercih edilmemelidir.
  4. Sağlık Bakanlığı şikayet e-posta: Yukarıdaki iki çözüm yönteminin yetersiz kaldığı, daha uzun şikayetler, bilgiler ve belgeler içeren karmaşık ve kritik konularda, Sağlık Bakanlığı ile e-posta üzerinden iletişim kurulmalıdır. E-posta ile iletişim yöntemi, çok acil durumlarda tercih edilmemelidir.
  5. SABİM canlı destek: Mesai vakitleri içinde bilgisayarla çalışan ve şikayetini bildirmek için herhangi bir acelesi olmayan kişiler, canlı destek üzerinden SABİM personeliyle yazışarak şikayetini iletebilir.

 

Sağlık Bakanlığı Şikayet Hattına CİMER Üzerinden Ulaşılabilir mi?

CİMER (T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), vatandaşların her türlü şikayetinin doğrudan cumhurbaşkanlığına iletildiği bir internet sitesidir. Vatandaşlar, sağlıkla ilgili konulardaki şikayetlerini de CİMER üzerinden Cumhurbaşkanlığına bildirebilir.

Sağlık şikayetlerinin CİMER’e yazılmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Ancak bu durum hem CİMER’in iş yoğunluğunu arttırır hem de CİMER, doğrudan bu şikayetleri değerlendirerek çözüme kavuşturmadığı için şikayetin çözümlenme sürecini uzatır. CİMER’e Sağlık Bakanlığı ile ilgili yazılan şikayetler, Sağlık Bakanlığı şikayet hattına yönlendirilir. Bu nedenle sağlıkla ilgili şikayetlerini CİMER yerine Sağlık Bakanlığı şikayet hattı ile paylaşmak daha doğrudur. Aksi durumda, şikayetin CİMER’den Sağlık Bakanlığına yönlendirilmesi, zaman kaybına neden olabilir.

 

Sağlık Bakanlığı Şikayeti Ne Kadar Sürede Çözümlenir?

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi üzerinden oluşturulan şikayetler, konuya da bağlı olmak üzere birkaç dakika ile birkaç hafta içinde çözümlenebilir. Yoğun çalışma ve soruşturma isteyen şikayetlerin değerlendirilmesi, birkaç haftaya kadar sürebilir. Gerekli soruşturmalar ve değerlendirmeler neticesinde ortaya çıkan sonuç, şikayetçi vatandaşla paylaşılır.

Acil şekilde değerlendirilmesi gereken sağlık şikayetleri, Sağlık Bakanlığı şikayet hattı tarafından öncelikli kategoride ele alınır. Bu nedenle acil konuların çözümlenmesi, daha hızlı gerçekleşir. Bir diğer yandan bazı vatandaşlar, acil olarak sonuçlanması gereken sağlık şikayetlerini CİMER’e yazar. Ancak izlenen bu yol, sağlık şikayetinin çözülme sürecini uzatabilir. Çünkü CİMER üzerinden oluşturulan şikayetler, önce CİMER nezdinde değerlendirilir ve sonra, ilgili kurumlara iletilir. Bu değerlendirme ve iletim işlemleri zaman alacağı için sağlık şikayetlerinin doğrudan Sağlık Bakanlığı şikayet hattı üzerinden yapılması, sürecin daha hızla sonuçlanabilmesi açısından önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu