Gündem

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Açıkladı: 10 Maddede Deprem Bölgesinde İnşa Ve İhya Süreci

Pek çok ilimizin fiili zarar gördüğü deprem bölgelerinde tekrar aynı sorunlarla karşılaşmamak için inşa ve ihya süreci oldukça önemli. Afet bölgelerinin ihya ve inşa sürecine ilişkin yol haritalarının netleştiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu kapsamda sürdürülecek çalışmaları 10 madde ile açıkladı.

Sosyal medya hesabından, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki inşa ve ihya sürecine dair paylaşımda bulunan Bakan Kurum, “Afet risk durumu, zemin kalitesi çalışmalarıyla sosyolojik, demografik, kültürel yapıyı koruyarak, il yöneticileri, STK, akademisyenlerle istişare ederek, vatandaşımızı mağdur etmeden yeni yerleşim yerlerimizi belirliyoruz. İnşa ve ihya sürecinde yol haritamız netleşiyor.” ifadesini kullandı.

Bakan Kurum’un, “10 Maddede Deprem Bölgesini Yeniden İhya ve İnşa Süreci, Bilimsel, Hızlı ve Güçlü” başlığı altında paylaştığı içeriğe göre, ilerleyen süreçte yapılacak çalışmalar şöyle sıralandı:

  1. Yerleşime açılacak alanlarda tüm afet risklerinin tespiti yapılacak. Morfolojik, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik arazi kullanımı incelenecek.
  2. Zeminin depreme dayanıklılığını ortaya koyan mikro-bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmaları devam edecek.
  3. Eski yerleşim alanlarının zemin incelemelerine göre, imar kısıtlaması, bina yoğunluğunda azaltım dahil seçenekler değerlendirilecek.
  4. Sağlam zemin için sıvılaşmanın olmayacağı yerler belirlenecek.
  5. Fay hatlarına mesafe hesaplanacak.
  6. Dirençli şehirler için ‘ovadan dağlara doğru yerleşim modeli’ üzerinde durulacak.
  7. Radye temel tünel kalıp sistemi tüm yapılarda uygulanacak.
  8. Şehrin kültürüne, sanatına, doğal ve tarihi dokusuna, sosyolojisine, demografik yapısına uygun şekilde tasarlanacak.
  9. İki ay içerisinde TOKİ eliyle 200 bin konutun inşasına başlanacak. Konutların hiçbiri zemin artı 3-4 katı geçmeyecek.
  10. Sürecin her aşamasında üniversiteler, bilim insanları, mühendis, mimar, şehir planlamacıları olacak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat