Dünyada her yedi kişiden birini etkilediği tahmin edilen migrenin tedavisinde yeni bir umut doğdu. Genellikle kilo verme amacıyla kullanılan GLP-1 reseptör agonistlerinden biri olan liraglutid, migren ataklarının sıklığını belirgin şekilde azaltabilir.
Kan şekeri, iştah ve sindirimi düzenleyen doğal hormonları taklit ederek etkili olan Ozempic ve Wegovy gibi ilaçlarla aynı grupta yer alan liraglutid, yeni bir araştırmaya göre migren ağrılarında ciddi azalma sağlayabiliyor.
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’ne göre ülkede yaklaşık 6 milyon kişi migrenle mücadele ediyor. Bu hastalık; baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve ışık, ses, koku gibi uyaranlara karşı hassasiyet gibi belirtilerle günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.
Napoli Üniversitesi Baş Ağrısı Merkezi’nde yürütülen çalışmada, obezite ve kronik migren hastası 26 kişiye liraglutid uygulandı. 2025 Avrupa Nöroloji Akademisi Kongresi’nde sunulan araştırma sonuçlarına göre, hastaların baş ağrısı yaşadığı gün sayısı ayda ortalama 11 gün azaldı.
İlaç kullanımının üzerinden sadece iki hafta geçmesine rağmen, katılımcılar yaşam kalitelerinde, iş ve sosyal hayatlarında belirgin bir iyileşme hissettiklerini bildirdi. Kilo kaybı istatistiksel açıdan çok anlamlı olmasa da, etkiler gözlem süresi boyunca devam etti.
Migrenin kafa içi basınç artışıyla ilişkili olabileceğine dair bulgular da güçleniyor. Beyin-omurilik sıvısındaki artışın neden olduğu basınç, travma, felç, tümör ya da yüksek tansiyon gibi faktörlerle ilişkili olabilir. GLP-1 ilaçlarının bu sıvının üretimini azaltarak etki gösterdiği ve bu yolla idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH) tedavisinde başarılı olduğu biliniyor.
Çalışma kapsamında, tüm katılımcılar İİH dışlanması amacıyla optik sinir şişliği (papilödem) ve altıncı sinir felci gibi belirtiler yönünden taramadan geçirildi.
Baş araştırmacı Dr. Simone Braca, GLP-1 grubundaki ilaçların migrene neden olan temel maddelerden biri olan CGRP (kalsitonin geniyle ilişkili peptid) salımını azaltabileceğini düşünüyor. Braca’ya göre bu ilaçlar, beyin içi basıncı düzenleyerek CGRP salımını baskılıyor ve venöz sinüslerdeki baskıyı azaltıyor.
Araştırmacılar, liraglutidin diyabet ve obezite tedavisindeki yerleşmiş kullanımı göz önüne alındığında, bu ilacın nörolojide de umut verici bir tedavi seçeneği haline gelebileceğini belirtiyor.