Hemşirelik uzmanlık alanlarına göre; acil bakım hemşireliği, pediatri hemşireliği, yenidoğan hemşireliği, iş sağlığı hemşireliği, diyaliz hemşireliği gibi birçok alana ayrılır. Bu alanlardan pediatrik yoğun bakım hemşireliği, yenidoğan yoğun bakım hemşireliği ile genel yoğun bakım hemşireliği; yoğun bakım hemşireliği tanımı altında toplanıyor. Yoğun bakım hemşireliği 2022 rehberi olma niteliği taşıyan yazımızda bu mesleğe dair en güncel bilgileri bulabilirsiniz.
Yoğun Bakım Hemşireliği Nedir?
Yoğum bakım ünitesi hemşireliği, profesyonel bir sağlık mesleğidir.
Hastanelerde, devamlı doktor ve hemşire gözetiminde olması gereken hastaların yer aldığı yoğun bakım bölümünde görev alan meslek mensupları, görev tanımları dahilinde; hastalara gerekli tıbbi yardımı vakit kaybetmeksizin uygulamakla görevlidir. Yoğun bakım hemşireleri, yoğun bakım ünitesinden sorumlu olan hemşireye bağlıdır.
Yoğun Bakım Hemşiresi Ne İş Yapar?
Yaşamı risk altında olan hastaların bulunduğu yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşireler, iş hayatlarında çok kritik görevleri yerine getirirler:
- Yaşamı risk altında olan hastaları tanımlar ve sürekli olarak izlerler.
- İleri yoğun bakım uygulamalarını yerine getirirler.
- Hastalar ve hasta yakınları ile profesyonel ve tedavi ve rehabilite edici bir iletişim kurarlar.
Nasıl Yoğun Bakım Hemşiresi Olunur?
Bir sağlık kuruluşunun en stresli ve karmaşık yeri olan yoğun bakım ünitesinde çalışan yoğun bakım hemşirelerinin bazı fiziksel ve zihinsel özelliklere sahip olması gerekir. Bir yoğun bakım hemşiresi:
- Takım çalışmasına yatkın olmalıdır.
- Kriz yönetiminde başarılı olmalıdır.
- Analitik düşünebilmeli, hızla karar ve sorumluluk alıp uygulayabilmelidir.
- Hastalarla ve yakınlarıyla tedavi ve rehabilite edici bir iletişim dili geliştirebilmelidir.
- Stresli ortamlarda çalışabilmelidir.
Gerekli Nitelikler ve Eğitim Sürecinde Alınması Gereken Dersler
Yukarıda sıraladığımız mental ve fiziksel özelliklere sahip bir bireyin yoğun bakım hemşiresi olabilmesi için şöyle bir süreci başarıyla tamamlamış olması gerekir:
- Kişi, öncelikle lisans mezunu diplomasına sahip olmalı.
- Mezuniyet sonrasında kalp akciğer canlandırması ve ileri yaşam desteği eğitimini, enfeksiyon eğitimini ve birime özel yıllık zorunlu eğitimleri de içeren yoğun bakım hemşireliği kursunu tamamlamalı ve sertifika almalıdır. Bu kurs, birçok özel sağlık ve eğitim kuruluşu tarafından verilmektedir.
Eğitim gerekliliklerini de yerine getiren aday, benzer bir bölümde; bir yıllık deneyim kazandıktan sonra başhemşire tarafından yoğun bakım hemşiresi olarak görevlendirilir.
Yoğun Bakım Hemşiresi Çalışma Şartları ve Saatleri
Kriz ortamında çalışan yoğun bakım hemşireleri için günlük çalışma hayatlarında; röntgen ışınları ve elektromanyetik alanlar, bulaşıcı hastalıklar, uzun süre ayakta kalmaya bağlı rahatsızlıklar, kesici-delici yaralanmalar gibi riskler söz konusudur. Kişisel korucuyu ekipmanla çalışan yoğun bakım hemşireleri, uzun süre kapalı ortama maruz kalırlar.
Yoğun bakım hemşireleri ile ilgili en çok merak edilen bir diğer soru ise “Yoğun bakım hemşiresi kaç saat görev yapar?” sorusudur. Yoğun bakımdaki hemşireler iki vardiya şeklinde çalışırlar. Vardiyalar; devlet memurları için 12 saat olmakla birlikte; özel sektörde genellikle 10 saat ve 14 saat şeklinde olur. Pandemi gibi salgın durumlarında, yoğun bakım hemşirelerinin vardiyası daha da uzayabilir. Yoğun bakım hemşirelerinin haftalık çalışma süreleri, 60 saatin üzerinde olabilmektedir.
Yoğun Bakım Hemşiresi Kaç Hastaya Bakar?
Yoğun bakım hemşirelerinin ilgilenmesi gereken hasta sayısı, çalıştıkları yoğun bakım ünitesinin türüne (yenidoğan yoğun bakım ünitesi, çocuk yoğun bakım, erişkin yoğun bakım) ve hastaların risk grubuna göre belirlenir:
- Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde hastaların risk grubuna göre bazen her altı yatak için bir hemşire görevlendirilirken daha riskli gruplarda her iki, üç, dört ya da beş yatak için bir hemşire görevlendirilebilir.
- Çocuk yoğun bakımlarında risk grubu düşük hastalarda üç yatak için bir yoğun bakım hemşiresi görevlendirilirken risk grubu yüksek hastalarda her iki yatak için bir hemşire görevlendirilir.
- Erişkin yoğun bakımlarında hasta grubunun risk durumuna göre bazen her beş yatak için bir hemşire görevlendirilirken bazen de her iki, üç ya da dört yatak için bir hemşire görevlendirilebilir.
Yoğun bakım hemşiresinin çalışma yoğunluğu, çalıştığı yoğun bakım ünitesinin yoğunluğu ile doğru orantılıdır.
Yoğun Bakım Hemşireliği Maaşı
Yoğun bakım hemşireleri, diğer hemşirelerden farklı olarak daha yüksek mesai ücreti alırlar.
D/K’sı 8/1 lisans hemşire maaşı 5.065,55 TL, sabit ek ödemesi ise; 2.420,03 TL, toplam ücreti ise 7.475,32 TL’dir.
D/K’sı 1/4 Kıdem Yılı 25 ve Üstü lisans Hemşire’nin 2022 Ocak Net Maaşı 5.813,25 TL + Sabit Ek Ödemesi ise; 3.083,21 TL, toplam ücret ise: 8.891,89 TL’dir
Yoğun Bakım Hemşireliği Zor mu?
Hemşirelik mesleğinin en çok özveri isteyen çeşitlerinden bir tanesi olan yoğun bakım hemşireliği; tecrübeye dayalı, çok özen ve özveri gerektiren bir meslektir. Trafik kazaları ve kafa travmaları gibi en zorlu durumlarda bile mental yapılarını koruyup özveriyle çalışmaları gereken yoğun bakım hemşireleri, en ufak bir hataya bile yer olmayan, oldukça zorlu görevleri yerine getirmektir.
Ancak yoğun bakım hemşireliği, bir hemşire için mesleğe diğer meslektaşlarından önde başlamak anlamına gelir. Bir hemşirenin bu alanda kazanacağı deneyimler, gelecek yıllarda çok donanımlı bir profesyonel olmasını sağlar. Eğer kişinin, yoğun bakım hastalarıyla çalışma motivasyonu yüksekse bu zorlu mesleğin görev ve sorumluluklarını yerine getirmek çok daha kolay bir hal alır. Bu bakımdan yoğun bakım hemşireliği birçok kişi için çok zor ve yapılamayacak bir meslekken birçok kişi için de motivasyon verici bir meslek olabilir.