Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yenilikçi Biyoteknolojik Yöntemlerle İlaç Ve Aşı Üretilecek

Ankara Üniversitesi tarafından yürütülen

Ankara Üniversitesi tarafından yürütülen “Stratejik Öneme Sahip Molekülden İlaca Kadar Yenilikçi Biyoteknolojik Yöntemlerle Üretim” projesi çerçevesinde ilaç ve aşı üretim çalışmaları gerçekleştirilecek.

Avrupa Birliği projesinin bünyesinde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen projenin tanıtımı, Ankara Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleşti.

Toplantıda konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bu projeyi  Türkiye, İtalya, Portekiz ve Hollanda’dan pek çok kurumla beraber ilerlettiklerini söyledi.

Projenin iki yıl süreceğini aktaran Ünüvar, “Ankara Üniversitesi olarak yürüttüğümüz bu proje ile sadece Türkiye değil, insanlık ilaç ve aşı geliştirme noktasında yepyeni deneyimler kazanacak.” dedi.

Biyoteknolojiyle üretilecek olan ilaçların Türkiye’ye oldukça büyük bir  maliyeti karşılayacağını açıklayan Ünüvar, sistemin yalnızca sağlık yönünden değil, beraberinde kamu maliyesi açısından da büyük bir kapıyı açacağına vurgu yaptı.

Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Cansaran Duman, Kovid-19 salgınının ardında hem Türkiye’de hem de dünyada aşı ve ilaç üretiminin öneminin tekrar ortaya çıktığını belirtti.

Yeni hastalıklar ve beklenmeyen sağlık sorunlarına karşın önlem almak için projeyi hayata geçirdiklerinin önemle belirten Duman, “Bu proje kapsamında modern ilaç üretim süreçleri olan biyolojik, biyoteknolojik, nanoteknolojik uygulamaları o alanda çalışacak uygulayıcılara, hem eğitimle hem Ar-Ge çalışmalarını deneysel olarak göstererek hem de molekülden ilaca gidecek yolda klinik çalışmalar, patent süreçleri ve ilaç başvuru dosyalarının hazırlanmasına kadar ilaç üretiminin tüm sürecini göstermeye çalışacağız.” dedi.

“Şu anda hem çözümü bulunamamış hem de en fazla çıktıyı gerektiren kanser ilaçlarıdır. Bu anlamda biyolojik organizmalardan elde ettiğimiz etken maddelerin özellikle kanserle ilişkili süreçlerde biyoteknolojik ve nanoteknolojik yöntemleri uygulayarak etkinliğini doğrulayabilirsek pazarda en fazla çıktının neden olduğu bu molekülü ülkemize kazandırmak adına önemli adımlar atabileceğimize inanıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.