Yazılım Mühendisliği Maaşları 2023
Yazılım mühendisliği maaşlarının 2023 yılında ne kadar olacağı büyük bir merak konusudur. Çünkü mesleğe ilk kez başlayacak birçok aday ne kadar maaş alacağını merak eder. Yıl boyunca maaşların ne kadar olacağı tecrübeli yazılım mühendisleri tarafından da merak edilir.
Genel anlamda yazılım mühendislerinin yüksek maaş aldığına inanılır. Peki durum gerçekten de böyle mi yoksa yazılım mühendislerinin yüksek maaş aldığı bir söylentiden mi ibaret?
Bu haberimizde, mesleğe ilk kez başlayan bir yazılım mühendisinden kariyerinin ileri aşamalarında olan bir yazılım mühendisine kadar bu mesleği icra eden kişilerin ne kadar maaş aldığını okuyabilirsiniz.
Yazılım Mühendisi Nedir?
Aslında yazılım mühendisi “akademik anlamda yazılımla ilgilenen meslek mensubu” anlamına gelse de bu meslek için zaman içinde “yazılımcı” gibi tabirler kullanılmaya başlanmıştır.
Çünkü akademik geçmişi olmayan insanlar da yazılım konusunda kendisini geliştirebilir ve bu mesleği profesyonel anlamda icra edebilir.
Çağımızın en gözde mesleklerinden bir tanesine sahip olan yazılımcılar, programlama dillerini kullanarak yazılımlar meydana getirir. Üretilen yazılımlar genellikle kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda ve son kullanıcıya hitap edecek şekilde geliştirilir.
Dolayısıyla akıllı cihazlardan televizyonlara, bilgisayarlardan arabalara kadar aslında birçok teknolojik cihaz kuvvetli bir yazılım altyapısına sahiptir ve yazılımcıların elinden çıkar.
Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?
Halihazırda aktif şekilde kullanılan 250’den fazla yazılım dili olduğu için bir yazılım mühendisi, nadir kullanılan bir yazılım dilinde ya da sıkça kullanılan yazılım dillerinde uzmanlaşabilir.
Öte yandan yazılım mühendislerinin görevleri hemen hemen aynıdır.
- Son kullanıcıların yazılımsal ihtiyaçlarını anlamaya çalışırlar.
- Analizler sonucu ihtiyaçları gideren yazılımlar geliştirirler.
- Geliştirdikleri yazılımları test ederler ve stabil bir ürün ortaya çıkana kadar geliştirirler.
- Piyasaya sundukları yazılımlar için gerekli eğitimleri verirler ve kullanıcılara destek sağlarlar.
Fakat bazı kurumlar yazılım mühendislerinden yetenekleri doğrultusunda daha stratejik ve özel alanlarda çalışmasını beklenebilir. Örneğin bir yazılım mühendisi, kurumsal projeler doğrultusunda çok büyük bir yazılım takımının parçası olarak yalnızca belirli geliştirme işlemlerini üstlenebilir.
Hangi Kurumlar Yazılım Mühendisi Çalıştırır?
Bilgisayar sistemleri günümüzde hemen hemen bütün şirketler tarafından aktif şekilde kullanılır ve bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı yerlerde genellikle yazılım mühendisine ihtiyaç duyulur.
Bu nedenle yazılımcılar bankacılıktan telekomünikasyon sektörüne, sağlıktan otomotive kadar hemen hemen bütün iş kollarında görev alabilirler.
Daha nitelikli yazılım mühendislerinin ise dünyanın en büyük yazılım firmalarında görev aldığı gözlemlenir. Çok sayıda tecrübeli yazılım mühendisi ise kendi yazılım firmasını kurarak talep eden şirketlere dışarıdan yazılım geliştirir.
Ancak genel alanlar yerine spesifik alanlarda yeterince tecrübesi olan bir yazılım mühendislerinin Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerinden çok iyi maaş teklifleri almasının mümkün olduğunu hatırlatmak gerekir.
Bundan dolayı kariyerini hızla ilerletmek isteyen yazılım mühendislerine genelgeçer işlerde ve kurumlarda çalışmak yerine özel projelerde ve kurumlarda görev almaları tavsiye edilir.
Kamuda Yazılım Mühendisi Olunur mu?
Kamuda yazılım mühendisi olmak mümkündür fakat bu alanda devlet kurumlarına çok fazla alım yapılmadığının altını çizmek gerekir.
Yine de kamu kurumları her dönemde tecrübeli yazılımcıları istihdam eder ve bu yazılımcılara ortalamanın çok üzerinde ödeme yapar.
Sonuç olarak başarılı yazılımcılar için kamu kurumlarında kariyer yapmak iyi bir seçenek olabilir.
Ancak kamu kurumları genellikle yeni mezun yazılım mühendisi yerine çok tecrübeli ve spesifik alanlarda uzmanlaşmış yazılım mühendislerini işe almayı tercih eder.
Yazılım Mühendisi Maaşları 2023
Yazılım mühendisliği maaşları kişinin eğitimine ve tecrübesine göre oldukça değişkendir. Yeni mezun bir yazılım mühendisi 2023 yılında asgari ücretin bir miktar üstünde kazanırken bazı tecrübeli yazılım mühendisleri aylık yüz bin liraya kadar kazanabilir.
Genel anlamda yazılım mühendisliği maaşlarının 2023 yılında ne kadar olduğunu ifade etmek gerekirse şu tutarlardan bahsedilebilir:
- Yeni mezunlar için 10 bin TL ile 15 bin TL arasında
- İki yıldan fazla tecrübesi olan kıdemli yazılım mühendisleri için 13 bin TL ile 20 bin TL arasında
- 5 yıldan fazla tecrübesi olan kıdemli yazılım mühendisleri için 18 bin TL ile 40 bin TL arasında
Bu tutarlar net maaş üzerinden tahminen hesaplanmış tutarlardır. Yazılımcıların remote yani uzaktan ve freelance yani serbest çalışma avantajları olduğu için gelirleri dolar ve euro bazında da olabilir. Ya da temel geliri Türk lirası olsa bile bir yazılımcı asıl işine ek ek olarak proje bazlı işler alarak gelirlerini arttırma şansı bulabilir.
Bunlara ek olarak Türkiye’deki yazılım mühendislerinin önemli bir bölümünün Avrupalı şirketlere euro bazında maaş alarak çalıştığını hatırlatmak gerekir. Bu nedenle Türkiye’de yaşayıp euro kazanmak isteyenler için yazılım mühendisliği en ideal meslek grupları arasındadır.
Devlette Yazılım Mühendisi Maaşları 2023
Devlette çalışan yazılım mühendisleri genellikle diğer mühendislerle aynı yazılım mühendisliği maaşları alırlar ve bu tutar 2023 yılında 1/4 derecesinden bir mühendis için yaklaşık 20 bin Türk lirasıdır.
Ancak bazı devlet kurumları belirli dönemlerde ilana çıkarak özel nitelikli yazılımcılar istihdam edebilir. Böyle durumlarda yazılım mühendisliği maaşları bahsi geçen tutarın birkaç katı kadar yüksek olabilir.
Çünkü özel projelerde yalnızca bilgi ve tecrübesi üst düzey yazılım mühendislerinin görev alması istenir.
Yine de bu tür pozisyonlara yerleşmenin çok zor olduğunu ve en az 10 yıllık tecrübeyle birlikte birçok yazılım diline hakimiyet gerektirdiğini söylemek gerekir.
Bu nedenle birçok yazılım mühendisi özel şirketlerle mesleğe başlamayı ve yeterince tecrübe edindikten sonra devlette çalışmayı tercih eder.
Personel sağlık maaşları ve merak edilen diğer tüm mesleklerin maaşları hakkında bilgilere Sağlık Ağı ile kolayca ulaşın.