Vücudunuzun Direnç Gücünü Artırmak için ipuçları nelerdir, hangi besinden ne kadar kullanmalıyız? Vücut sağlığımız için neler yapmamız gerekiyor. İşte haberimizin devamı…
Havadaki küçük değişikliklerin bile sağlığınızı etkileyeceğini unutmamalısınız. Özellikle kışa girdiğimiz şu günlerde uzmanlar vücudunuzu koruma altına almanızın kışı daha sağlıklı ve hasta olmadan geçirebileceğiniz konusunda uyarıyor.
DÜZENLİ EGZERSİZ
Kardiyonun felç riskini azalttığı, kan dolaşımını iyileştirdiği, hipertansiyonu azalttığı ve stresi azalttığı biliniyor. Bununla birlikte, kardiyonun önemli bir yararı da, vücudun bağışıklığını güçlendirmesidir. Düzenli egzersiz, vücuttaki besinlerin ve enfeksiyonla savaşan hücrelerin ve vücuttaki atık ürünlerin sürekli akışını sağlar. Basitçe söylemek gerekirse, hastalıklar genellikle vücudun karmaşık mekanizmasındaki tıkanmayı takip eder. Bu nedenle, hastalıklara karşı kolay bir savunma, vücut mekanizmalarını harekete geçirir.
BAĞIRSAK SİSTEMİNİ KORUYUN
Günde iki veya üç kez bağırsak hareketi vücudun savunma sisteminin aşırı zorlanmamasını sağlar. Bu nedenle, düzenli ve sağlıklı bağırsak hareketleri için vücudunuzu yeterince nemli tütün. Tahıllar, kepekli yiyecekler ve elma gibi gibi lif açısından zengin besinler tüketin.
STRES KONTROLÜ
Stresi kontrol altında tutun, meditasyon, yoga veya derin nefes alma gibi rahatlatıcı bir sporu günlük rutininize dahil edin. Stresinizi ne kadar çok kontrol altında tutarsanız vücut sağlığınız için o kadar iyidir.
C VİTAMİNİ TAKVİYE EDİN
C vitamini vücudun savunma sistemi açısından oldukça önemlidir. C vitamini yediğiniz birçok besinden alınabilir, bunun içinde mutlaka düzenli olarak her türlü besini tüketmeniz gerekir. C vitamini özellikle meyvelerde bulunmaktadır. Bu nedenle hem çok yönlü hem de lifli gıdalarla beslenmek faydalı olacaktır.
ÇİKOLATA
Çikolata, vücudun bağışıklığını güçlendirmede çok önemli olan iyi bir arginin amino asidi kaynağıdır. Ayrıca kilo kontrolünde de rol oynadığı ve karaciğer için de faydalı olduğu bilinmektedir.
ÇAY
Çay bir araştırmaya göre vücuda saldıran enfeksiyonlarla savaşıyor. Çalışma, çay içenlerin bağışıklık sisteminin, kahve içenlere kıyasla mikroplara beş kat daha hızlı tepki verdiğini gösterdi. Çayda bağışıklığı destekleyen söz konusu kimyasal L-theanine’dir.
BALIK
Balık, kendi başına birçok faydası olan zengin omega-3 yağ asidi kaynağı olmasının yanı sıra, bağışıklık oluşturmaya yardımcı olan zengin bir glutamin kaynağıdır.
DOĞRU NEFES ALMA
Nefes almanın en etkili yolu diyafram nefesi veya karın nefesidir. Çoğu bebek ve küçük çocuk bunu kolayca yapar, ancak yaşlandıkça göğüs ve omuz kaslarımızı ve diyaframımızın daha azını kullanarak nefes alma eğilimindeyiz.
Aşağıdaki egzersizi uygulayın ve nefes alma tekniğinizi yeniden öğrenin.
Oturmak, ayakta durmak veya sırt üstü uzanmak için rahat bir pozisyon seçin. Ayaktayken veya otururken ayaklarınızın yerde düz, sırtınızın düz ve ellerinizin yanınızda, kucağınızda veya karnınızın üzerinde olduğundan emin olun.
Üç kez burnunuzdan derin nefes alın ve ağzınızdan nefes verin. Her nefeste stresin vücudunuzu terk ettiğini hissedeceksiniz. Nefes alırken, nefesin ciğerlerinizi tamamen doldurmasına izin verin ve karnınızı dışarı doğru itin. Karnınızın geri döndüğünü hissederek tamamen nefes verin. Yedi nefeslik bir seri yapın. İki dakika dinlenin ve tekrarlayın.
BURUN SOLUNUMU
Bu teknik kronik sinüzit, alerji ve akciğer enfeksiyonlarından muzdarip olanlar için iyi gelecektir.
Bir sandalyeye veya yere oturun. Sol elinizin başparmağını burnunuzun sol tarafına bastırın, hava geçişini engelleyin, elinizin diğer parmakları yüzünüze değmeyecek şekilde düz tutun. Sağ burun deliğinizden ona kadar sayarak nefes alın. Elinizi, işaret parmağınız burnunuzun sağ tarafındaki hava yolunu kapatacak şekilde hareket ettirin. On’a kadar sayarak sol burun deliğinden nefes verin. Beş kez tekrarlayın. Sol burun deliğinden nefes alın ve ona kadar sayarak sağ burun deliğinden nefes verin. Beş kez tekrarlayın.