Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Uzmanlardan Keneler Hakkında Uyarı!

Raporda, sıcaklığın artmasıyla kırsal kesimde yaşayanların sayısının artmasının, kene ısırıkları

Raporda, sıcaklığın artmasıyla kırsal kesimde yaşayanların sayısının artmasının, kene ısırıkları yoluyla bulaşan lyme hastalığının sıklığında artışa neden olabileceğini belirtiyor İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları profesörü. Ali Kutlu, “Genellikle kuzey yarımkürede sokan böceklerin taşıdığı sessiz pandemisi olarak adlandırılan Lyme hastalığı, genellikle keneler. Kötüleştikçe bireylerde kalıcı yaralanmalara neden olabilir” dedi.

 

İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu Lyme hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Bu Sinir Felcine Yol Açabilir

Doktor, keneleri sinsi ısırma eyleminin neden olduğu Lyme hastalığının sıklığının, sıcaklıklar arttıkça arttığına dikkat çekti. Doktor Dr. Ali Kutlu, “Lyme hastalığı, çeşitli böceklerden etkilenmiş kişilerde ciltte kızarıklık ve özellikle birkaç gün sonra kene oluşması şeklinde kendini gösterir. Kızarıklık gözlenmezse veya geciktirilirse kızarıklık görülür. Kişilerde halsizlik, eklem, kas migreni, sinir felci ve depresyon gibi çeşitli şikâyetlere neden olabilir.

 

Tedavi Edilmeyen Kronik Vakalar Gelişebilir

Prof. Dr. Ali Kutlu, nedenleri ve toplum üzerindeki etkisi tam olarak anlaşılamayan ve araştırmalarda önemi konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı Lyme hastalığının tüm branşlardan hekimleri endişelendirdiğini söyledi.

 

Kene ısırığının yaygın bir enfeksiyon olduğunu duyururken, ince ve uzun süreli etkileri nedeniyle çeşitli şikayetlerin sebebi olduğunu belirten Prof. Ali Kutlu, “Kene ısırması sonrası belirgin bir cilt lezyonu yaşayan kişilerin hemen hepsi uygun tedavi ile erken dönemde iyileşir. Tedavi edilmeyen hastaların dörtte birinde kronik rahatsızlıklar gelişir ve kalıcı yaralanmalara neden olur. durum gelişir.

 

Başka Hastalıklarla Karıştırılabilir

Doktor, Lyme hastalığının sıklıkla gözden kaçırıldığını ve kuzey yarımkürenin sessiz bir pandemisi olarak anıldığını vurguladı. Ülkemizde tespit edilen vakaların sayısı 80-90’ın altındadır. Ali Kutlu, bu ölümcül hastalıkla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Lyme hastalığı, keneler de dahil olmak üzere böcek ısırıklarının ısırık bölgesinde sadece birkaç gün içinde ürettiği kızarıklık ile kendini gösterir. En büyük taklit olarak adlandırılan geleneksel laboratuvar testleri, zayıflık, kas eklemi, baş ağrısı, depresyon ve sinir felci gibi sayısız semptomla sonuçlanan sayısız hastalık olarak yanlış yorumlanabilir. Hastaların yaşamlarını yıllarca kirletebilir ve kanda bir antikor varlığını ortaya çıkarabilir. Çok güvenilir olduğuna inandığımız ancak teşhis için yeterli olmayan bu testler. Bu, kolayca gözden kaçan, genellikle göz ardı edilen bir durumdur. Ülkemizde bazı doktorlara göre teşhis konulan vaka sayısı bir parmağı geçmese de ABD verileri kullanılarak yapılan bir tahmine göre yaklaşık 7 milyon kişide bu durum teşhis edilecek. Hastaların şikayetleri, çeşitli hastalıkların semptomları gibi olduğundan ve geleneksel tanı teknikleri veya antikor testleri kullanılarak teşhis edilmesi mümkün olmadığı için. Doktorlar hastaların çoğuna teşhis koyamıyor. Teşhis edilen hasta sayısı açısından sadece buzdağının tepesini gördüğümüzü söylemek yanlış olmaz.” Hastaların şikayetleri çeşitli hastalıkların şikayetlerine benzediği ve geleneksel yöntemlerle teşhis edilmesi her zaman mümkün olmadığı için. antikorlar için teşhis teknikleri veya testler. Doktorlar hastaların önemli bir kısmına teşhis koyamazlar. Teşhis konanlarda buzdağının sadece görünen kısmını gördüğümüzü söylemek yanlış olmaz.” Hastaların şikayetleri farklı hastalıkların semptomları gibi olduğundan ve geleneksel teşhis teknikleri veya testlerle teşhis edilmesi mümkün olmadığı için. antikorlar için, doktorlar hastaların çoğuna teşhis koyamazlar. Teşhis konulan hasta sayısı açısından buzdağının sadece görünen kısmını gördüğümüzü söylemek yanlış olmaz.”

 

Daha Yüksek Sıcaklıklarla Kenelerin Yaşam Alanı Genişleyebilir

Prof. Dr. Ali Kutlu; Artan sıcaklıklarla birlikte keneler için ortamın arttığına dikkat çekti. İnsanlar spor yapmak veya sosyal nedenlerle dışarıda daha fazla zaman geçiriyorlar ve evde evcil hayvan besleyenlerin sayısının artması lyme hastalıklarının artmasına neden olabilir.

 

Muayenenin Önemi Teşhis İçin Çok Önemlidir

Tanı sürecinde deneyimli bir hekim tarafından yapılan ileri immünolojik testlerin yanı sıra karanlık alan mikroskobunun da hayati önem taşıdığını söyleyen Prof. Ali Kutlu açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Çalıştığım Karadeniz Bölgesi kenelerin yuvasıdır. Kenelerin hastalık nedeni olduğunu düşünüyorsanız aklınıza ilk gelen düşünce muhtemelen Kırım-Kongo Kanamalı Hastalığıdır. keneler çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Örnek olarak, bir alerji uzmanına göre alfagal sendromu, kenelerle ilişkili tuhaf bir kırmızı et alerjisi bölgemizde sık görülen bir durumdur. Ancak, alfa-gal söz konusu olduğunda, bizim ülke, bu durumun dünyada en yaygın olduğu alanlar arasında sayılmamaktadır. Son araştırmalar, keneler yoluyla ortaya çıkan bu durumun Karadeniz gibi bölgelerde son derece şiddetli olduğunu göstermiştir. Aynı şekilde bölgede Lyme hastalığının görülme sıklığı ile ilgili herhangi bir çalışma olmamasına rağmen keşfedilmemiş vakaların olması muhtemeldir. Sonuç olarak, böcek veya kene ısırması sonrasında ortaya çıkan semptomların farkında olmalıyız ancak sorunun kendiliğinden çözüleceğine inanmamalıyız. Şikayetler doğru teşhis ile ele alınmazsa, hızla ilerleyen ve kronik durumlara dönüşür ve tedavisi daha komplike hale gelir. Bu nedenle, kene kaynaklı hastalıkların kapsamı ve şiddeti hakkında dikkatlice düşünmek önemlidir.