Op. Dr. Eyyup Öner, kolon kanserine ilişkin bilgiler vererek uyarılarda bulundu. Kolon kanserinin erken teşhis edilmesi halinde hastaların kurtulabileceğinin ve tedavi edilebilir bir hastalık haline geleceğinin bilgisini paylaşan Op. Dr. Öner, 40 yaşından sonra kontrollerin daha sık yapılması gerektiğini belirtti.
Kişilerin kolon kanserine yakalanmaması açısından günlük yaşam tarzında uzun süre hareketsiz kalmamaları ve yediklerine dikkat etmeleri gerektiği uyarısında bulunan Dr. Öner, “Aile bireylerinde kolon kanseri teşhisi olan insanlarında dikkat etmesi gerekiyor. Kolon kanseri, kalın bağırsakta anormal kötü hücrenin çoğalması, bunun sonucunda kalın bağırsağı tam tıkaması ve kalın bağırsak tıkanıklığıyla hastanemize başvuran hasta gruplarıdır. Kolon kanseri için risk faktörlerine baktığımızda, hareketsiz yaşam, çok yağlı ve etli yemeklerin tüketilmesi nedenleri sayılabilmektedir” ifadelerini kullandı.
“Erken teşhisi halinde şifa ile sonuçlanabilir”
Genetik faktörlere bağlı kanser türleri olduğundan söz eden Op. Dr. Öner, “Aile bireylerinde kolon kanseri teşhisi konulan hastalarda, aile bireyinin tanı konulduğu yaştan itibaren 10 sene geriye gidilerek hastanın tarama grubuna girmeleri gerekmektedir. Kolon kanseri şikayetleri karın şişliği, büyük abdesti rahat yapamama, büyük abdest yerinde kanama gibi şikayetlerdir. Kolon kanserine erken tanı koyulması halinde şifa ile sonuçlanabilecek küratif olarak sonuçlanmaktadır. İleri evrede kolon kanseri alan hastalarda ise medikal onkoloji takibine girip, kemoradyoterapi işlemlerine maruziyetleri olabilmektedir” dedi.
“Hareketli ve sağlıklı yaşam tarzına geçilmeli”
Bahse konu hastalıktan ameliyat yoluyla kurtulabileceğini ve 40 yaşından sonra kontrollerin aksatılmamasının çok önemli olduğunun altını çizen Op. Dr. Öner, “Kolon kanserinin oluşmaması için özellikle hareketsiz yaşamdan hareketli yaşama dönülmesi, sebze ve meyvenin sık tüketilmesi, etli ve yağlı yemeklerin en fazla haftada 1-2 defa tüketilmesi gerekmektedir. Kolon kanseri ameliyatlarında ise kitlenin tuttuğu alanı besleyen ana damarlarla beraber alındığı zaman hastalar şifa buluyor. Dünyada kolon kanseri tarama yaş grupları olarak 40 yaşından itibaren yılda bir defa olmak üzere büyük abdest yerinden gaitada gizli kana bakılması, 50 yaşından itibaren ise 10 senede bir olmak üzere büyük abdestten kamera ile bakılması önem arz etmektedir” söylemlerinde bulundu. (Kaynak: İHA)