Uzmandan Korkutan Açıklama: Güneş Çarpması Öldürebilir
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü hafta başında yayımladığı hava tahmin raporunda Mardin’de sıcaklıkların 38 dereceye kadar yükselebileceğini ve sıcaklıkların etkisiyle güneş çarpması gibi tehlikeli sonuçların doğmaması adına öğle saatlerinde mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmaması gerektiği konusunda bölge halkını uyardı.
Meteoroloji’nin hava tahmin raporunu işaret eden Uzman Dr. Cihat Adın ise güneş çarpması başta olmak üzere oluşabilecek tehlikelere karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgiler paylaştı.
Adın, Mardinlilerin bu süreçte 11.00-15.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini aktardı. Güneş ışınlarından korunmak amacıyla kapalı ortamlarda vakit geçirilmesinin doğru olacağını kaydeden Adın, dışarı çıkılması zorunlu olan durumlarda ince kumaşlı ve açık renge sahip kıyafetlerin tercih edilebileceğini söyledi.
Adın açıklamalarında, “Güneş normalde D vitamini sentezinin ana kaynağı, bağışıklık sistemini destekleyen, onun dışında mutluluk hormonu sentezlenmesine kadar birçok faydasının olması yanı sıra yüksek maruziyet ve yüksek sıcaklıklarda sağlığa zarar da verebilmektedir. Karşılaşabileceğimiz en önemli sıkıntılardan bir tanesi güneş yanıkları ve güneş çarpması olacaktır. Güneş yanıkları çok ciddi yanıklar olmadığı halde kişinin hayat konforunu ciddi bir şekilde azaltabilmekte ve ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Ancak güneş çarpması ciddi düzeyde ortaya çıktığı takdirde ciddi bir sağlık sorunu olarak tedavisi ancak acil bir tedavi ile mümkün olabilmektedir. Buna yönelik mümkünse saat 10.00 ile 15.00 arasında güneşli ortama çıkmamak, maruziyeti minimuma azaltmak, kıyafetlerin rahat ve açık renklerde giyilmesi, mümkünse o zamanların kapalı ortamlarda geçirilmesi, özellikle kronik hastalığı olanlar çocukların, bebeklerin, ileri yaştaki bireylerin saat 10.00 ile 15.00 arasında güneş ışığının maruziyetine dikkat etmesi gerekmektedir. Uzun vadeli etkilerden bu şekilde korunmuş oluruz” ifadelerine yer verdi.
Güneş Çarpması Belirtileri
Bölge halkının halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı gibi belirtileri sezmeleri durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini kaydeden Adın, “Burada artık oran olarak ağızdan alacağımız sıvı miktarı vücudumuzda yeterli sıvı dengesi oluşturmayacağı için belki damar yolundan bir sıvı takviyesi tercih edilebilecektir. Haricinde ortaya çıkacak bulantı, kusma gibi yan etkilerini de acil servisle yönetilmesi daha doğru olacaktır. Güneş çarpması beyin ödemine kadar ilerleyebilecek bir durum. Mutlaka bu tarz güneşte çok bulunduktan sonra bu tür yoğun bulgular ve yarım saat dinlenmekle geçmeyen çarpıntı, yoğun, baş ağrısı, şiddetli halsizlik hali özellikle görülürse bu kişiler hasta çocuk, bebek ve yaşlı bireyler ise mutlaka acil servise başvurmalarını öneriyoruz. Nihayetinde ölüme kadar gidebilecek bir durum” dedi.
‘Takviye Gerekebilir’
Alınabilecek önlemlere ek olarak belirli takviyelerin alınması gerektiğini hatırlatan Adın, “Mutlaka bol bol su içilmesi gerekiyor. Bu bütün güne yayılacak şekilde mümkünse de bunun çoğu gündüz olmak kaydıyla en az 2,5 litre su tüketilmesini öneriyoruz. Yaklaşık 1,5 litrelik sulardan 2 taneye yakın tüketilmesi bir kişinin sıcak havalardaki günlük su ihtiyacını karşılayacaktır” ifadelerini kullandı.