Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?

Kısacası, ürtiker veya ürtiker

Kısacası, ürtiker veya ürtiker nedir bilme sorusuna yanıt olarak verebileceğimiz en iyi cevaplardan biriyse; Vücutta çok sayıda kaşıntılı, şişmiş, kırmızı döküntüler ile birlikte karakterize bir cilt durumu olarak yanıtlanabilir. Bazı hasta kişilerde döküntüye, dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişme şeklinde eşlik ettiği görülür.

 

kurdeşen nedir

 Kurdeşen (kurdeşen) neden olur?

– ”Ürtiker” vücudun içinden veya dışından gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenir. Bu uyaranların bir kısmı alerjik mekanizmalarla, bir kısmı iltihaplı enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında, bir kısmı soğuk, sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkilerle ürtiker tetikler.Ancak çoğu durumda tetikleyici bulunamaz. Ancak ürtikere neden olan mekanizmalar Tetikleyicilerden bağımsız olarak tüm hastalarda vücutta büyük oranda aynı şekilde gözlemlenir:

 

Vücudun çeşitli nedenlerle aktive olması nedeniyle, histamin, bağışıklık sisteminin savunma hücrelerinden biri olan mast hücreleri ve PAF adı verilen bir haberci tarafından salınır ( trombosit aktive edici faktör) ajanlar.

Serbest bırakılan bu haberciler, derideki kan damarlarının genişlemesine ve onları plazma denilen bir kan sıvısı için geçirgen hale getirmelerine neden olur.

Bunun sonucunda kan plazması toplardamardan difüze olur ve cilde yayılır, lokal olarak birikir ve kurdeşen adı verilen kızarıklığa neden olur.

 

 Kurdeşen (kurdeşen) tetikleyicileri nelerdir?

– ”Hive” için birçok olası tetikleyici vardır. Bu genellikle hastada tetikleyiciyi bulmayı çok sorunlu hale getirir. Kurdeşenlere neden olabilecek bazı tetikleyiciler şunlardır;

Alerjenler: Ağırlıklı olarak fındık ve kabuklular

Enfeksiyonlar: Virüs, bakteri veya parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar

Çeşitli hastalıklar: Tiroid hastalıkları, romatizmal hastalıklar

Böcek zehiri: Arı sokmaları ve bazen sivrisinek ısırıkları

Fiziksel faktörler: Soğuk, sıcak, güneş, ter, basınç gibi fiziksel faktörler

Bazı ilaçlar: Bazı antibiyotikler tansiyon ilaçları veya ağrı kesiciler olarak sıralanabilir.

kurdeşen nedir

Kurdeşen (kurdeşen) belirtileri nelerdir?

-Kurdeşen geliştiğinde, her hastada bazı karakteristik belirtiler ortaya çıkar:

-Deride küçük milimetrelik alanlar veya daha büyük boyutta olabilen kırmızı yumrular görülür.

-Şişmiş cilt bölgelerinde kaşıntı ve yanma hissi oluşur.

-Lezyonlar en geç 24 saat içinde iz ve hasar bırakmadan kaybolur ancak bu ileride tekrarlamayacakları anlamına gelmez.

 

 Ürtiker (ürtiker) nasıl teşhis edilir?

– ”Kurdeşen” Döküntüler tipiktir ve bu nedenle doktorlar hasta şikayetlerine ve fizik muayene sonuçlarına göre kurdeşen teşhisini kolayca koyabilir. Kesin tanı için birkaç test istenerek tanı doğrulanabilir.

 

Ani ürtiker durumunda, ürtiker teşhisi doktor tarafından hızlı bir şekilde yapılabilir. Hastanın doktor randevusunda ürtiker döküntüsü olmasa bile, tanı için hasta tarafından tipik klinik tablo tarif edilir.Bu noktada kızarıklıkların 24 saat içinde tamamen geçip geçmediğini belirlemek önemlidir. Çünkü kurdeşen gibi görünen döküntülü başka hastalıklar da vardır.

Ayrıca şikayetlerin süresi bir bütün olarak doktor tarafından sorgulanır; Bu sayede hastalığın akut mu yoksa kronik bir hastalık mı olduğu ayırt edilebilir, ayrıca hastanın ürtikeri tetiklediğinden şüphelendiği ajanlar sorgulanır.