Sağlık Bakanlığı merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine tabi olarak görev yapmakta olan personel için Unvan Değişikliği Sınavı yapar. Sınava devlet memuru olarak görev yapan ve öğrenim durumu itibariyle atanacağı kadro unvanını ihraz etmiş personelin tümü başvurabilecektir.
Unvan Değişikliği Sınavı Nedir?
‘’Unvan Değişikliği Sınavına Tabi Olarak Atanacaklarda Aranacak Şartlar’’ sınavdan önce T.C. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından duyurulacaktır. Unvan değişikliği sınavı ‘’Yazılı Sınav’’ ve ‘’Sözlü Sınav’’ olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Kontenjanlar Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edildikten sonra sınav başvuruları açılır.
Unvan Değişikliği Sınavına Başvuru Şartları Nelerdir?
Sınavın ilk aşaması olan ‘’Yazılı Sınav’’ Anadolu Üniversitesi tarafından yapılır ve Sınav ücreti 140 TL’dir. (Güncel) Sınav 81 il merkezinde yapılır. Yazılı sınav çoktan seçmeli 50 sorudan oluşur. Yazılı sınav, mezun olunan bölümlerin müfredatındaki alan konularından yapılacaktır. Yazılı sınavda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılacaktır. Sözlü sınava katılabilmesi için adayların en az 60 puan alması gerekmektedir ve sözlü mülakata belirlenen kontenjanın 2 katı aday çağırılacaktır.
Örneğin 19 Nisan’da düzenlenen Unvan Değişikliği sınavında 107 tane hemşire kontenjanı açıldı. 60 puan üstü alan ve sıralamaya göre ilk 214 aday mülakata çağırıldı. Bu sebeple yazılı sınavdan 60 puan üstü almanız kesinlikle mülakata çağırılacağınız anlamına gelmez. 60 puan sadece taban puandır.
İkinci aşama olan ‘’Sözlü Mülakat’’ kurul tarafından yapılır. Sözlü sınavda adaylar, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;
- a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
- b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
- c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
- d) Genel kültürü ve genel yeteneği,
- e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, esas alınarak 100 (yüz) tam puan üzerinden değerlendirilecektir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak sözlü sınav puanı tespit edilecek, sözlü sınavda 100 (yüz) tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alanlar başarılı sayılacaktır.
Sınav başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması esas alınarak tespit edilir. Unvan değişikliği sınavı sonucunda başarı puanlarının eşit olması halinde, sırasıyla;
İ.1) Hizmet süresi fazla olanlara,
İ.2) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,
İ.3) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,
Öncelik verilmek suretiyle, en yüksek puandan başlamak üzere başarı sıralaması belirlenecektir. Puan üstünlüğüne göre atamalar ve yedek listeler ilan edilir ve belge teslim aşamasına geçilir.