Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’de Obezite Hasta Sayısı Arttı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Servet Altay, Türkiye’de, önemli bir sağlık sorunu olan obezite rahatsızlığına sahip kişi sayısının arttığını söyledi.

Sağlıksız beslenme ve kısıtlı hareketin olduğu günlük yaşantıların aşırı kiloya neden olduğunu belirten Doç. Dr. Altay, kişilerde obezliğe rastlama yaşının çocukluk dönemine kadar gerilediğini aktardı.

istockphoto 1314797892 612x612 1 300x200 1

Obezitenin bireylerin yaşantısında risk oluşturan hastalıklar sınıfında olduğunda anlatan Altay, “Avrupa ülkeleri arasında obezite görülme sıklığı en yüksek ülkelerdeniz. Fazla kilo birçok hastalığın nedeni. Özellikle kalp hastalıkları, hipertansiyon, metabolizma bozuklukları, inme, uyku apnesi gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların meydana gelmesinde aşırı kilo önemli bir risk faktörü. Son 12 yılda Türkiye’de obezite görülme sıklığı yüzde 70 arttı. Obez olan insan sayısı son verilere göre 20 milyona yaklaştı. Bunların hepsi kalp krizi, inme, hipertansiyon ve kalp yetmezliği için aday hasta konumunda.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Altay, kişilerin vücut kitle endeks oranını kontrol ederek obez olup olmadığını kolaylıkla anlayabileceğini ifade etti.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

istockphoto 628095632 612x612 1 300x200 1

Vücut ağırlığı boy uzunluğunun karesine bölünerek hesaplanan kitle endeksi 18,5-24 arasında ise normal değer, 25-30 arasındaysa aşırı kilolu, 30’un üstü ise obez olarak kabul edilir.