Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk Hekimlerden Beyin Cerrahisinde Çığır Açan Teknik

Türk hekimler tarafından geliştirilen yeni bir cerrahi teknik, beyin cerrahisi

Türk hekimler tarafından geliştirilen yeni bir cerrahi teknik, beyin cerrahisi alanında önemli bir başarıya imza attı. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nde uygulanan yöntem, ameliyat sonrası görülebilen beyin-omurilik sıvısı (BOS) kaçağını büyük ölçüde önlemeyi başardı. Bu yenilikçi teknik, Amerikan Beyin ve Sinir Cerrahları Birliği’nin prestijli yayını Neurosurgical Focus dergisinin şubat sayısında kapak konusu olarak yer aldı.

Çalışmanın sorumlu yazarı olarak Doç. Dr. Onur Özgüral’ın ismi öne çıkarken, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Eyüp Bayatlı, “Duraplastide Katlantı Tekniği” hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Açık beyin ameliyatlarında BOS kaçağının, dünya genelinde yaygın ve ciddi bir sorun olduğunu belirten Bayatlı, “Beyin zarlarını dikerken kullanılan geleneksel teknikler mevcut. Ancak buna rağmen bazı hastalarda BOS kaçağı görülebiliyordu.” dedi.

Özellikle beynin arka bölgesine yapılan açık ameliyatlarda sıvı kaçağının sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu vurgulayan Bayatlı, bu soruna çözüm üretmek amacıyla yeni bir cerrahi teknik geliştirdiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını ifade etti.

Bayatlı, “Hastalarda hiç kaçağın olmadığını tespit ettik. Bunu da bir yayına dönüştürdük. Şubat ayında Amerikan Beyin Cerrahları Birliğinin resmi dergilerinden biri olan Neurosurgical Focus dergisine kabul edildi. Aynı zamanda derginin ilgili sayısında kapağa seçildi. Yine aynı kuruluş tarafından, söz konusu tekniği ve çalışmayı sunmak üzere bir programa davet edildik. Böylece dünya çapında tanıtılan ve sunulan bir makale olarak duyuruldu.” diye konuştu.

“Ek malzeme kullanılmıyor”

Dr. Eyüp Bayatlı, hastalarda, geleneksel yöntemle yapılan ameliyatlarda ortaya çıkabilen BOS kaçağının nedenlerinin dünya genelinde tartışılan bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Bizim gözlemlerimiz bunu nasıl aşabiliriz ve üstesinden nasıl gelebiliriz şeklindeydi. Buna yönelik önce deneysel çalışmaları kliniğimiz bünyesinde gerçekleştirdik ardından bunu hastalara uygulamaya başladık. Burada herhangi bir ek malzeme kullanmıyorsunuz. Katlantı tekniği olarak adlandırdığımız cerrahi yöntem, beynin dış zarını onarmak üzere geliştirilen bir cerrahi yöntem, dikiş tekniğinden ibaret. Herhangi bir ek maliyet olmadan ve ek bir teknoloji kullanmaya gerek kalmadan dünyanın her yerinde ve her beyin cerrahisi uzmanı tarafından uygulanabilecek bir yöntem şeklinde geliştirmiş olduk.”

“BOS kaçağının olmadığını görmek çok önemli”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde 5 yılda 2 bin 500 hastada yapılan açık beyin ameliyatlarını incelediklerini anlatan Bayatlı, “Kliniğimiz bünyesinde geliştirdiğimiz tekniği uyguladığımız hastalarda BOS kaçağının olmadığını görmek çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Açık beyin ameliyatları sonrasında oluşma ihtimali olan sıvı kaçağı sorununu belirli yöntemlerle aşmaya çalıştıklarını aktaran Bayatlı, şöyle devam etti:

“Öncelikle kesi yerine yapılan belli manipülasyonlarla bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bazı hastaları hastaneye yatırarak ilaç tedavisi ile ya da gerekli hallerde drenaj sistemlerinin yardımı ile söz konusu kaçağı azaltmaya ve sonlandırmaya çalışıyoruz. Bunun önemi şu, sıvı kaçağı devam eder ve uygun bir şekilde yönetilmezse menenjit gibi çok ciddi bir beyin zarı enfeksiyonuna neden olabiliyor. Bu durum hem maddi olarak hem de sakatlık ve ölüm riski gibi sonuçları olması nedeniyle hasta açısından ciddi yükleri olan bir problem. Geliştirdiğimiz tekniğin bu problemi önlemek ve gerektiğinde çözmek için önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz.”